
Virusul Ebola provoaca in cele mai multe cazuri afectiuni grave, de regula fatale, la oameni si la primate. Infectia cu virusul Ebola este una dintre numeroasele febre hemoragice virale provocate de acest virus din familia Filoviridae, genul Ebolavirus.
Ratele de mortalitate ale virusului Ebola variaza in functie de tulpina. De exemplu, Ebola-Zaire poate avea o rata de mortalitate de pana la 90%, in timp ce Ebola-Reston nu a cauzat niciodata un deces in randul oamenilor.
Virusul se transmite prin contact direct cu sangele, fluidele corporale si tesuturile animalelor sau persoanelor infectate. Pacientii grav bolnavi au nevoie de cele mai multe ori de ingrijiri medicale intensive. Boala cauzata de virusul Ebola (EVD) este adesea caracterizata prin debutul brusc al febrei, slabiciune intensa, dureri musculare, dureri de cap si dureri in gat.
Ebola se raspandeste foarte repede prin intermediul rudelor si prietenilor, deoarece acestia sunt expusi la secretii infectioase atunci cand ingrijesc o persoana bolnava. Intervalul de timp de la infectia cu Ebola pana la aparitia simptomelor variaza intre 2 si 21 de zile.
Ebola este un virus grav si mortal, transmis de animale si oameni. A fost descoperit prima oara in 1976 in Sudan si Republica Democrata Congo. Cercetatorii au denumit boala dupa raul Ebola din Congo. Pana in urma cu cativa ani, Ebola era prezenta doar in Africa.
Desi virusul Ebola provoaca infectii grave de mai bine de 35 de ani, cel mai mare focar a inceput in Africa de Vest in martie 2014. Acest focar s-a dovedit a fi mai mortal, mai sever si mai raspandit decat focarele anterioare. Desi cazurile au scazut semnificativ de la varful epidemiei, inca exista posibilitatea aparitiei unor noi focare.
Cauze
Potrivit doctorului Caitlyn M. Hollingshead, virusul Ebola face parte din familia virusurilor Filoviridae. Oamenii de stiinta il numesc si Filovirus. Aceste tipuri de virusuri provoaca febra hemoragica sau sangerari abundente atat in interiorul, cat si in exteriorul corpului. Aceste hemoragii sunt insotite de febra foarte mare. Ebola este impartita in continuare in subtipuri care sunt denumite dupa zonele in care au fost descoperite. Acestea sunt:
-
Bundibugyo
-
Reston
-
Sudan
-
Padurea Taï (cunoscuta anterior drept Coasta de Fildes)
-
Zair
Gazdele naturale ale virusurilor Ebola sunt liliecii de fructe africani. Ebola este cunoscut drept un virus zoonotic deoarece este transmis de la animale la oameni. De asemenea, oamenii pot transmite virusul intre ei. Principalele animale care pot transmite virusul sunt:
-
cimpanzeii
-
antilopele de padure
-
gorilele
-
maimutele
-
porcii spinosi

Oamenii intra in contact cu aceste animale infectate, iar virusul poate fi transmis prin sangele si fluidele corporale ale animalului.
Transmitere si factori de risc
Spre deosebire de alte tipuri de virusuri, Ebola nu se poate transmite prin aer sau doar prin atingere. Oamenii trebuie sa intre in contact direct cu fluidele corporale ale unei persoane infectate. Virusul poate fi transmis prin:
-
sange
-
diaree
-
lapte matern
-
fecale
-
saliva
-
sperma
-
transpiratie
-
urina
-
varsaturi
Toate aceste fluide corporale pot transporta virusul Ebola. Transmiterea poate avea loc prin contactul cu ochii, nasul, gura, pielea lezata sau contactul sexual. Angajatii din domeniul sanatatii sunt deosebit de expusi riscului de a contracta Ebola, deoarece acestia interactioneaza adesea cu sange si fluide corporale.
Alti factori de risc sunt:
-
expunerea la obiectele infectate, cum ar fi acele
-
interactiunile cu animale infectate
-
participarea la ceremonia de inmormantare ale unei persoane care a murit din cauza Ebola
-
calatoria in zone in care a avut loc recent un focar

Semne si simptome
Intervalul de timp de la infectarea cu Ebola pana la debutul simptomelor este de 2-21 de zile, desi intervalul cel mai frecvent este de 8-10 zile. Semnele si simptomele infectiei cu Ebola sunt:
-
febra
-
durerile de cap
-
durerile articulare si musculare
-
slabiciunea
-
diareea
-
varsaturile
-
durerile de stomac
-
lipsa poftei de mancare
Unii pacienti se pot confrunta cu:
-
eruptii cutanate
-
ochi rosii
-
sughit
-
tuse
-
durere in gat
-
dureri in piept
-
dificultati de respiratie
-
dificultati la inghitire
-
sangerari in interiorul si in exteriorul corpului

Testele de laborator pot indica nivelul de leucocite, care in cazul unui pacient cu Ebola este redus, si niveluri ridicate de trombocite si enzime hepatice. Sangele si secretiile pacientului care contin virusul sunt considerate infectioase. Potrivit statisticilor, virusul Ebola a fost izolat din sperma unui barbat infectat la 61 de zile de la debutul bolii.
Diagnostic
Simptomele timpurii ale Ebola pot imita indeaproape alte boli precum gripa, malaria si febra tifoida.
Analizele de sange pot identifica anticorpii virusului Ebola. Acestea pot prezenta, de asemenea:
-
un nivel neobisnuit de mic sau mare de leucocite
-
un nivel scazut de trombocite
-
un nivel ridicat de enzime hepatice
-
niveluri anormale ale factorilor de coagulare
Deoarece Ebola poate aparea in termen de trei saptamani de la expunere, cei care se expun ar putea trece printr-o perioada de incubatie de aceeasi durata. Daca nu apar semne si simptome in termen de 21 de zile, diagnosticul de Ebola este exclus.
Metode de tratament
In prezent, nu exista un vaccin autorizat disponibil pentru Ebola. Mai multe vaccinuri sunt testate, dar in acest moment, niciunul nu poate fi utilizat clinic.
In acest moment, tratamentul pentru Ebola implica tratamente intensive, cum ar fi:
-
echilibrarea nivelurilor de fluide si electroliti
-
mentinerea nivelului de oxigen si a tensiunii arteriale
-
tratarea infectiilor aparute
Vaccinuri Ebola
In octombrie 2014, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a organizat o consultare cu experti pentru a evalua, testa si, in cele din urma, autoriza doua vaccinuri promitatoare impotriva Ebola:
-
cAd3-ZEBOV – GlaxoSmithKline a dezvoltat acest vaccin in colaborare cu Institutul National al Statelor Unite pentru Alergii si Boli Infectioase. Acesta utilizeaza un vector de adenovirus derivat din cimpanzei, cu o gena a virusului Ebola inserata.
-
rVSV-ZEBOV – acesta a fost dezvoltat de Agentia de Sanatate Publica din Winnipeg (Canada), impreuna cu NewLink Genetics, o companie cu sediul in Ames, Iowa. Vaccinul utilizeaza un virus slabit gasit la animale. Una dintre genele sale a fost inlocuita cu o gena a virusului Ebola.
Pe 31 iulie 2015, Lancet a publicat rezultatele preliminare ale unui studiu clinic privind vaccinurile, finantat si organizat de OMS. Vaccinul Ebola ca Suffit a avut o eficacitate de 100% in cadrul studiului clinic, care a avut loc in Guineea si la care au participat 4.000 de persoane. Rezultatele complete ale acestui studiu clinic au fost publicate in Lancet in februarie 2017.

Urmatorul pas este ca aceste vaccinuri sa fie disponibile cat mai curand posibil – si in cantitati suficiente – pentru a proteja angajatii aflati in prima linie si pentru a face o diferenta in evolutia viitoare a epidemiei.
Posibile complicatii
Sistemele imunitare ale oamenilor pot reactiona diferit la Ebola. In timp ce unii se pot recupera dupa virus fara complicatii, altii se pot alege cu efecte persistente, cum ar fi:
-
probleme articulare
-
caderea parului
-
slabiciune si oboseala extrema
-
delir
-
inflamatia ficatului si a ochilor
-
modificari senzoriale
-
icter
Potrivit Clinicii Mayo, astfel de complicatii pot dura de la cateva saptamani pana la cateva luni. Alte complicatii ale virusului pot fi fatale si pot fi cauzate de:
-
insuficienta mai multor organe
-
coma
-
soc
-
sangerare severa
Prevenire
Pentru a preveni transmiterea virusului este recomandat:
-
ca toti lucratorii din domeniul sanatatii sa poarte imbracaminte de protectie
-
sa se implementeze unele masuri de control al infectiilor, cum ar fi sterilizarea completa a echipamentelor si utilizarea regulata a dezinfectantului
-
izolarea pacientilor cu Ebola
Sterilizarea temeinica si eliminarea corecta a acelor in spitale sunt esentiale pentru prevenirea infectiilor ulterioare si oprirea raspandirii unui focar.
Ebola tinde sa se raspandeasca rapid printre rude si prieteni, deoarece acestia sunt expusi la secretii infectioase atunci cand ingrijesc o persoana bolnava. Virusul se poate raspandi rapid si in cadrul unitatilor medicale din acelasi motiv, subliniind importanta purtarii echipamentului de protectie adecvat, cum ar fi masti, halate si manusi.
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15606-ebola-virus-disease
https://www.healthline.com/health/ebola-hemorrhagic-fever
https://www.medicalnewstoday.com/articles/280598