Accident vascular cerebral (AVC): tot ce trebuie sa stii

Accident vascular cerebral (AVC): tot ce trebuie sa stii Accident vascular cerebral (AVC): tot ce trebuie sa stii

Ultima actualizare: 12 ianuarie 2024

Accident cerebral vascular

Accidentul vascular cerebral, cunoscut si ca AVC, atac cerebral sau infarct cerebral, consta in privarea creierului de oxigen si nutrienti, prin limitarea sau oprirea circulatiei sangelui catre acesta. Exista trei tipuri de AVC, ischemic – mai comun, AVC hemoragic si atacul ischemic tranzitoriu. Deoarece este o afectiune destul de periculoasa, vom intra in detalii in ce priveste simptomele AVC-ului, cauzele AVC-ului, factorii de risc, diagnosticarea, tratamentul si metodele de prevenire. Asadar, daca vreti sa intelegeti ce este AVC-ul si cum sa-l combateti, cititi materialul de mai jos.


Ce este un accident vascular cerebral (AVC)? 

Asa cum am mentionat si in introducere, exista trei tipuri de AVC: 
 
Accident vascular ischemic, care se produce din cauza ingustarii sau blocarii arterelor din creier, determinand un flux sangvin scazut. Cele mai cunoscute accidente vascular cerebrale ischemice includ infarctul trombotic, survenit în urma formarii unui cheag de sange in arterele care furnizeaza sange catre creier, si embolismul vascular cerebral, manifestat prin formarea unui cheag de sange, denumit embolus, care apare de obicei in inima si este transportat si in final depozitat in arterele cerebrale restranse. 
 
Accident vascular hemoragic, care se manifesta prin ruperea sau prin scurgeri survenite la nivelul vaselor de sange din creier. Factorii de risc includ urmatoarele afectiuni: hipertensiune arteriala, anevrisme si excesul de anticoagulante. 
 
Atac ischemic tranzitoriu, care este reprezentat de o perioadă restransa, in care veti prezenta simptome asemanatoare cu cele experimentate in cazul unui AVC. Acesta poate dura pana la cinci minute si apare atunci cand un cheag blocheaza fluxul de sange catre o parte a sistemului nervos. Din fericire nu exista leziuni permanente si nici simptome de durata, dar acest atac creste riscul unui AVC. 

Cauzele care duc la aparitia accidentului vascular cerebral

Ceea ce duce la aparitia unui accident vascular cerebral este un cheag de sange ce blocheaza circulatia sangvina de la nivelul creierului. Cauzele aparitiei cheagurilor sangvine sunt: rigidizarea peretilor arterelor, fibrilatia atriala, afectiunile valvelor cardiace, cat si infectiile acestora, tulburarile de coagulabilitate a sangelui, inflamatia vaselor sangvine sau infarctul miocardic. 

Factorii de risc pentru accidentul vascular cerebral 

Printre factorii de risc ai AVC-ului se numara tensiunea arteriala crescuta, colesterolul ridicat, apneea in somn, diabetul, bolile cardiovasculare si existenta antecedentelor personale sau familiale. Si varsta joaca un rol important, incidenta crescand la persoanele de peste 55 de ani. De asemenea, barbatii sunt mai predispusi AVC-ului decat femeile. Stresul si consumul de nicotina sunt si ei factori agravanti. 

Simptomele accidentului vascular cerebral

Exista mai multe simptome ale atacului cerebral, asa ca pentru procesul de vindecare sau preventie este important sa fie detectate cat mai devreme. 
Urmatoarele stari indica posibilitatea unui AVC: amorteala, confuzie, dureri de cap, dezorientare, pierderea coordonarii si a echilibrului, tulburari de mers, vedere, vorbire si intelegere, precum si paralizie la nivelul fetei.
 
In cazul in care suspectati ca cineva a suferit un AVC, pentru un diagnostic initial de urgenta, este indicat sa folositi metoda F.A.S.T.
Solicitati persoanei sa zambeasca. Daca fata ii este asimetrica sau gura este cazuta intr-o parte, acesta este un semnal de alarma.
Este persoana in stare sa-si ridice ambele brate deasupra capului? Daca unul dintre brate ramane inert sau atarna mai jos decat celalalt, acesta poate fi un semn, la fel ca dificultatile in exprimare.
Timpul este, de asemenea, extrem de important, asa ca la aparitia acestor semnale trebuie sa va adresati cat mai repede unui operator medical, explicandu-i acestuia ca suspectati un AVC si mentionand ora la care s-au inregistrat primele simptome. 
Din nefericire, pot exista și complicații ale AVC-ului care pot duce la dizabilitati temporare sau permanente, intensitatea lor depinzand de durata de timp in care creierul a fost privat de oxigen si ce parte a acestuia a fost afectata.
 
Complicatiile pot include:
 • paralizie sau incetarea miscarii musculare;
 • dificultati de inghitire si/sau vorbire;
 • probleme emotionale;
 • pierderea memoriei si a unor abilitati mentale;
 • schimbari de comportament.

Diagnosticarea AVC-ului

Pentru a depista daca suferiti intr-adevar de AVC, medicul va folosi urmatoarele metode: examinare fizica, analize de sange, examinare prin tomografie computerizata, angiograma cerebrala, ecocardiograma sau imagistica prin rezonanta magnetica. Toate acestea sunt necesare pentru depistarea tipului de accident suferit, fie el ischemic sau hemoragic, precum si a zonelor specifice din creier care v-au fost afectate. Exista si posibilitatea ca simptomele sa fie provocate de o tumora pe creier sau de o reactie adversa la un medicament, asa ca trebuie excluse aceste scenarii inainte de inceperea tratamentului. 

Cum se trateaza accidentul vascular cerebral?

In functie de natura accidentului, medicul va incerca sa restabileasca rapid fluxul sagnvin din creier, in cazul in care discutam despre un AVC ischemic, sau sa tina sub control sangerarea si presiunea din creier, in cazul in care ati suferit un accident hemoragic. Tratamentul medicamentos pentru AVC presupune administararea unui activator tisular de plasminogen, intravenos prin brat.
 
Odata ce pericolul iminent a fost inlaturat, tratamentul se concentreza pe refacerea functiilor, precum si pe scaderea riscului viitoarelor accidente, prin schimbarea stilului de viata. La fel ca in cazul multor altor boli, preventia este mai importanta si da rezultate mai bune decat tratamentul ulterior.
 
Dupa un accident vascular cerebral, este posibil ca pacientul sa aiba nevoie de dispozitive care sa-i usureze activitatea cotidiana, dispozitive precum cele de agatat, din metal, care sunt usor de manevrat, folosite pentru mana, dispozitive pentru punerea sosetelor, in cazul in care mana sau bratul sunt slabite, cat si carjele folosite pentru a preveni posibilele caderi.

Cum poate fi prevenita aparitia unui accident vascular cerebral?

Există mai multe modalitati de a limita riscul de aparitie a unui AVC:
 • controlul si reducerea tensiunii arteriale;
 • adoptarea unui program adaptat de exercitii fizice si gestionarea factorilor de stres, precum si mentinerea unei greutati sanatoase;
 • limitarea sau eliminarea consumului de alcool, nicotina, sodiu sau droguri;
 • reducerea cantitatii de colesterol si a grasimilor saturate din dieta. Medicul va poate prescrie un medicament in acest scop. Puteti incerca si un ceai contra colesterolului sau diferite suplimente alimentare.
 • controlul diabetului prin miscare, controlul greutatii sau produse speciale;
 • tratarea apneei obstructive din timpul somnului. 
Accidentul vascular cerebral poate fi o afectiune care sa va schimbe definitiv calitatea vietii. De aceea, merita sa ramaneti vigilenti si sa preveniti aparitia factorilor de risc.