Ce sunt laxativele si ce trebuie sa stiti inainte de a le utiliza?

Ce sunt laxativele si ce trebuie sa stiti inainte de a le utiliza? Ce sunt laxativele si ce trebuie sa stiti inainte de a le utiliza?

Ultima actualizare: 29 aprilie 2024

Laxativele sunt suplimente alimentare sau medicamente utilizate pentru a trata constipatia prin facilitarea si accelerarea eliminarii scaunului. Ele pot fi utilizate pentru a stimula miscarile intestinale, pentru a inmuia scaunul sau pentru a-l lubrifia, facilitand astfel tranzitul intestinal si eliminarea. Este important ca laxativele sa fie utilizate conform indicatiilor medicului sau producatorului, pentru a preintampina efectele negative. Iata mai multe detalii despre laxative.


Laxativele – cand este nevoie de ele

Asa cum spuneam, laxativele sunt medicamente sau suplimente alimentare care va ajuta sa aveti scaun daca sunteti constipat. Cei mai multi dintre noi sunt familiarizati cu simptomele constipatiei – imposibilitatea de a avea scaun, scaunele tari sau uscate si senzatia ca intestinele nu s-au golit, chiar si dupa ce ati fost la toaleta, sunt simptome care ne afecteaza calitatea vietii.

Constipatia poate fi cauzata de o varietate de factori, printre care dieta saraca in fibre, aportul insuficient de lichide, lipsa exercitiului fizic, ignorarea reflexului defecatiei, anumite medicamente, stresul si anxietatea, dar si de anumite probleme de sanatate mai serioase.

De obicei, schimbarile aduse stilului de viata va pot pune sistemul digestiv in miscare, astfel incat sa puteti scapa de constipatie. Consumul de alimente bogate in fibre, administrarea de probiotice, marirea cantitatii de lichide consumate si exercitiile fizice ajuta adesea. Acestea ar trebui sa fie primele masuri.

Daca ati facut deja modificari in stilul de viata si inca aveti probleme, ori daca aveti o afectiune care cauzeaza constipatie, poate fi timpul sa incercati un laxativ. Afectiuni digestive precum boala Crohn sau colita ulcerativa pot cauza constipatie.

Totodata, laxativele sunt recomandate si atunci cand trebuie sa va curatati colonul inaintea unei proceduri medicale (cum ar fi colonoscopia).

Atentie! Laxativele nu sunt sigure pentru toate persoanele care sufera de constipatie. Consultati-va cu medicul inainte de a lua laxative, daca sunteti insarcinata. Nu dati niciodata copiilor laxative decat daca medicul pediatru va recomanda. Unele laxative pot contracara efectele anumitor medicamente, asa ca discutati cu medicul inainte de a lua unul daca sunteti sub tratament medicamentos pentru o alta afectiune.

Tipuri de laxative

Majoritatea laxativelor sunt disponibile fara prescriptie medicala. Desi functioneaza diferit pentru a ameliora constipatia, ele sunt in general folosite pentru a trata constipatia ocazionala sau pe termen scurt. Utilizarea de laxative pe perioade lungi poate provoca reactii adverse (uneori, grave) si chiar va poate agrava constipatia.

Daca optiunile eliberate fara reteta medicala nu functioneaza sau daca aveti o afectiune cronica (pe termen lung) care cauzeaza constipatie, este posibil sa aveti nevoie de un laxativ pe baza de prescriptie.

 

  • Laxative care maresc volumul scaunului (suplimente cu fibre)

Aceste laxative sunt in general considerate cele mai blande. Este cel mai putin probabil sa cauzeze efecte secundare si adesea reprezinta cel mai bun tip de laxative pe care sa le incercati in prima faza.

Fibrele solubile atrag apa din corp in scaun, facandu-l mai voluminos si mai moale. Cresterea dimensiunii scaunului stimuleaza colonul sa se contracte si sa il impinga afara.

Astfel de produse pot contine diverse fibre vegetale, cum ar fi psyllium sau metilceluloza.

 

Pentru un tranzit intestinal sanatos, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar FibroProtect de la Naturalis. Contine pulbere din coji de seminte de Psyllium cu 85% fibre.

 

 

  • Laxativele osmotice

Sunt un tip de laxative care actioneaza prin crearea unei presiuni osmotice in intestin, atragand apa in lumenul intestinal si crescand volumul si fluiditatea continutului intestinal. Acest lucru faciliteaza inmuierea si evacuarea scaunului, ajutand astfel la tratarea constipatiei.

Printre acestea se numara polietilenglicolul, sorbitolul si glicerina.

Laxativele osmotice sunt adesea considerate o optiune sigura si eficienta pentru tratarea constipatiei, dar trebuie utilizate cu precautie si numai dupa consultarea cu un medic. Utilizarea excesiva sau pe termen lung a laxativelor osmotice poate avea efecte adverse, cum ar fi dezechilibrele electrolitice si deshidratarea.

  • Laxativele care inmoaie scaunul

Acestea maresc la randul lor cantitatea de apa, dar si de grasimi pe care o absoarbe scaunul, marindu-i volumul. Acestea contin mai ales docusat sodic. Docusatul este adesea utilizat pentru tratamentul constipatiei usoare pana la moderate, precum si pentru a facilita eliminarea scaunului la persoanele cu hemoroizi sau fisuri anale, unde durerea poate fi un factor.

  • Laxativele lubrifiante

Laxativele lubrifiante captusesc practic peretele colonului, facandu-l mai alunecos. Astfel, colonul este impiedicat sa absoarba apa din scaun, astfel incat acesta ramane moale. Laxativele lubrifiante contin in general uleiuri minerale.

  • Laxativele stimulante

Sunt un tip de laxative care actioneaza prin stimularea directa a muschilor peretelui intestinal, determinand contractii mai puternice si mai frecvente ale intestinului. Aceasta stimulare ajuta la accelerarea tranzitului intestinal si faciliteaza eliminarea scaunului. Laxativele stimulante contin biscaodil sau senna.

 

LaxaNatur de la Naturalis este un supliment alimentar care, datorita extractului din fructe de Senna (Cassia angustifolia), sustine functia tractului intestinal. Produsul ajuta la mentinerea regularitatii intestinale, printr-un scaun natural, contribuind astfel la asigurarea confortului digestiv.

 

  • Laxativele cu prescriptie

Este posibil sa aveti nevoie de un laxativ pe baza de reteta daca suferiti de constipatie cronica, inclusiv de constipatie asociata cu o afectiune precum sindromul colonului iritabil (IBS). Printre substantele active care sunt continute de medicamentele cu prescriptie pentru tratamentul constipatiei puteti intalni: lactuloza, linaclotida, lubiprostone, prucaloprida, placantide, lactitol.

Cum ar trebui sa luati laxativele

Luati laxative exact asa cum scrie in prospect, astfel incat acestea sa functioneze corect, reducand in acelasi timp riscul de reactii adverse. De exemplu, va trebui sa luati anumite tipuri de laxative in anumite momente ale zilei sau numai noaptea. Unele laxative trebuie luate cu alimente sau cu bauturi, in timp ce altele trebuie luate singure. Unele laxative nu ar trebui luate impreuna cu alte tipuri de medicamente.

Cel mai important este sa nu luati o doza mai mare de laxativ decat specifica instructiunile sau medicul dumneavoastra. Poate fi tentant sa exagerati, mai ales cand cautati sa scapati cat mai repede de simptomele suparatoare de constipatie.

Laxativele sunt disponibile sub diferite forme:

  • pastile (capsule sau tablete);
  • pulberi;
  • lichide sau siropuri;
  • supozitoare;
  • clisme.

Efecte secundare si atentionari

Respectarea instructiunilor de pe cutiile de medicamente sau suplimente alimentare laxative poate preveni reactiile adverse. De exemplu, laxativele osmotice sau cele care maresc volumul scaunului pot provoca deshidratare. Acesta este motivul pentru care instructiunile va recomanda sa suplimentati cantitatea de lichide. Utilizarea excesiva de laxative stimulante poate duce la pierderea tonusului muscular al colonului. Acest lucru poate agrava constipatia.

In general, efectele secundare sunt:

  • balonare;
  • gaze;
  • crampe stomacale;
  • deshidratare.

Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale folosirii laxativelor este ca acest lucru va poate intarzia diagnosticul daca aveti o afectiune care cauzeaza constipatie. Laxativele trateaza simptomele constipatiei, dar nu trateaza cauza. De obicei, cauza este usor de remediat, dar daca aveti o afectiune care cauzeaza constipatie, laxativele pot masca problema.

Nu ezitati sa apelati la ajutorul unui medic daca aveti constipatie frecvent sau daca nu sunteti sigur cu privire la folosirea unui laxativ.