De ce apare constipatia si ce remedii exista pentru a o combate?

De ce apare constipatia si ce remedii exista pentru a o combate? De ce apare constipatia si ce remedii exista pentru a o combate?

Ultima actualizare: 26 octombrie 2021

remedii-pentru-constipatie

Constipatie este un termen medical care face referire la dificultatea sau imposibilitatea eliminarii materiilor fecale. Desi frecventa tranzitului intestinal variaza de la o persoana la alta, daca trec mai mult de trei zile de la eliminarea scaunului, continutul intestinal se poate solidifica, evacuarea acestuia devenind dificila sau chiar dureroasa. Incordarea excesiva pentru eliminarea scaunului sau senzatia de golire incompleta poate fi considerata tot constipatie.

In continuare, vom discuta despre modurile de stabilire a unui diagnostic si tipurile constipatiei, precum si despre remediile recomandate, inclusiv despre ceaiuri pentru constipatie.


Diagnosticul de constipatie

Constipatia este de obicei un simptom, nu o afectiune, care poate fi cauzat de mai multi factori. Cand o persoana se confrunta cu aceasta tulburare, unele dintre cele mai frecvente simptome pe care le poate observa sunt:

  • lipsa miscarilor intestinale timp de mai multe zile sau eliminarea unor scaune tari si uscate;
  • balonare abdominala, crampe sau dureri de stomac;
  • eliminarea gazelor intestinale;
  • pierderea apetitului;
  • letargie.

Constipatia ocazionala se poate gestiona prin remedii simple. Daca insa un pacient sufera de constipatie cronica sau severa, exista mai multe moduri prin care medicul poate diagnostica problema pentru a putea stabili un tratament. Astfel, medicul poate adresa intrebari despre:

  • varsta pacientului;
  • modificarile recente in ce priveste frecventa miscarilor intestinale;
  • eventuala scadere recenta a greutatii corporale;
  • modificarile scaunului (de exemplu, sange in scaun);
  • durata simptomelor.

S-ar putea ca medicul sa efectueze o examinare fizica, cunoscuta sub numele de examinare rectala digitala. Aceasta poate ajuta la diagnosticarea unor probleme de la nivelul colonului (intestinul gros) care deseori produc constipatie, cum ar fi: sensibilitate, obstructie si prezenta sangelui in scaun.

Daca istoricul medical si examinarea rectala digitala nu sunt suficiente pentru stabilirea unui diagnostic, se poate recurge si la alte tehnici, cum ar fi:

  • serie gastrointestinala inferioara (GI) – este o procedura prin care se examineaza rectul, intestinul gros si partea inferioara a intestinului subtire, folosindu-se o substanta de contrast care contine bariu.
  • colonoscopie – poate contribui la diagnosticarea unei mari varietati de tulburari ale colonului, care pot provoca simptomele asociate constipatiei.
  • sigmoidoscopie – pentru aceasta procedura, medicul foloseste un instrument special, denumit colonoscop, care este un tub lung si flexibil, de grosimea degetului aratator, si care are in capat o camera video si o sursa de lumina. Folosind acest instrument, va examina rectul si partea inferioara a colonului. Pe parcursul procedurii, se vor monitoriza pulsul si presiunea sangelui pacientului, precum si nivelul oxigenului din sange.
  • studiul tranzitului colorectal – arata cat de bine se deplaseaza alimentele prin colon. Pacientul va inghiti niste capsule care contin mici markeri, vizibili la raze X. Pe parcursul testarii, pacientul va urma apoi o dieta bogata in fibre, deplasarea markerilor prin colon fiind monitorizata de mai multe ori, folosind raze X, la 3 – 7 zile de la inghitirea capsulelor.
  • examinarea functiei anorectale – se foloseste pentru diagnosticarea constipatiei cauzate de functionarea anormala a rectului.

In functie de rezultatul investigatiilor, medicul poate recomanda fie remedii usor accesibile, cum ar fi modificarea alimentatiei si stilului de viata, fie tratamentul corespunzator afectiunii care determina de fapt constipatia.

Tipuri de constipatie

Exista doua tipuri principale de constipatie: constipatie primara si constipatie secundara.

Medicii considera constipatia primara ca fiind „functionala” sau „idiopatica”, deoarece are legatura cu functionarea lenta a intestinului gros, caz in care se pot recomanda anumite remedii simple. In schimb, cazurile de constipatie secundara apar ca urmare a unei afectiuni subiacente sau ca efect advers al administrarii unor medicamente.

LaxaNatur Naturalis este un supliment alimentar ce sprijina organismul in caz de constipatie, facilitand eliberarea tractului digestiv si inlaturand tensiunea abdominala suparatoare. Farmacistii Catena il recomanda pentru stimularea tranzitului intestinal, combaterea constipatiei acute si cronice, mentinerea tonicitatii fiziologice a tractului digestiv.

In functie de motivul aparitiei, constipatia poate fi:

  • provocata de alimentatia necorespunzatoare – este insotita de balonare si dureri abdominale si apare din cauza hidratarii insuficiente si consumului excesiv al carnii, alimentelor prajite si condimentelor, in detrimentul cerealelor integrale, a legumelor si fructelor;
  • atona – apare din cauza incetinirii activitatii musculare intestinale. Dupa consumul alimentelor, persoanele cu aceasta problema nu prezinta stimularea intestinala normala, numita peristaltism. Prin urmare, alimentele se deplaseaza mai greoi prin tractul digestiv, iar scaunele au nevoie de mai mult timp pentru a traversa colonul.
  • psihosomatica – este tot un tip de constipatie functionala, aparand din cauza schimbarilor intervenite in stilul de viata si adaptarii la un mediu nou.
  • obstructiva – apare in momentul in care colonul este blocat din cauza unui corp strain, daca se produce un prolaps rectal sau daca pacientul are o boala neurologica.
  • severa – aceasta este secundara, aparand ca urmare a unor afectiuni.

Cauzele constipatiei

Constipatia primara (functionala) este provocata predominant de consumul alimentelor procesate si sarace in fibre, care incetinesc functia motorie a colonului, intarziind evacuarea scaunului. Sedentarismul si calatoriile pot fi o alta cauza frecventa.

Pentru imbunatatirea tranzitului intestinal, farmacistii Catena va recomanda plicurile Naturalis FibroProtect, pe baza de pulbere din coji de seminte de psyllium si extract din frunze de Stevia rebaudiana. Datorita continutului de psyllium, produsul are actiune protectoare asupra mucoasei gastroduodenale, ajuta la detoxifiere si in curele de slabire, precum si la reducerea colesterolului.

Daca vorbim insa despre constipatie secundara, cauzele comune sunt:

  • hipotiroidismul;
  • diabetul;
  • depresia;
  • sindromul colonului iritabil;
  • afectiunile care degradeaza creierul sau vasele de sange, cum ar fi dementa;
  • utilizarea anumitor medicamente (de exemplu, analgezicele, antiacidele care contin aluminiu, medicamentele antispastice, antidepresivele, tranchilizantele, suplimentele alimentare pe baza de fier, anticonvulsivantele pentru epilepsie, tratamentele folosite in boala Parkinson si blocantele antihipertensive ale canalelor de calciu).

Printre factorii mai rari ai constipatiei, se numara:

  • deficitul de vitamine si minerale;
  • fisurile anale (mici leziuni, aparute in tesutul anal);
  • degradarea nervilor;
  • vatamarile coloanei vertebrale;
  • afectiunile sistemului nervos, cum ar fi boala Parkinson sau scleroza multipla;
  • cancerul de colon.

Pentru mentinerea igienei zilnice, puteti incerca cu incredere Assista ProctoRapid servetele umede pentru igiena ano-rectala. Contin ingrediente active cu rol calmant, reparator, hidratant si antiinflamator. Curata si ingrijesc delicat, eliminand disconfortul zonei ano-rectale, expuse la factori iritanti, fiind benefice pentru persoanele care se confrunta cu hemoroizi si fisuri anale. Au efect astringent si reduc iritatia locala.

Remedii pentru constipatie

Tratamentul pentru constipatie depinde de cauza, gravitatea si durata tulburarii. Daca nu este tratata, constipatia se poate croniciza. Totusi, in cele mai multe cazuri, remedii banale, cum ar fi modificarea alimentatiei si miscarea (cel putin 30 de minute pe zi), pot ajuta la ameliorarea simptomelor si chiar la prevenirea episoadelor de constipatie.

Desi majoritatea persoanelor cu constipatie usoara nu au nevoie de laxative, astfel de produse pot fi totusi recomandate in cazul pacientilor care continua sa se confrunte cu aceasta problema chiar si dupa modificarea dietei si stilului de viata. Aceste produse trebuie insa folosite cu atentie deoarece consumul excesiv poate, de fapt, sa provoace constipatie.

Alte remedii sunt:

  • exercitiile pentru intarirea musculaturii pelviene – va trebui sa invatati sa relaxati si sa incordati muschii planseului pelvian. Relaxarea musculaturii respective, in timpul defecarii, poate ajuta pacientul sa elimine scaunul mai usor.
  • interventia chirurgicala – se recomanda daca s-au incercat deja alte tratamente, iar constipatia este cauzata de un blocaj, rectocel sau strictura. In cazul pacientilor care nu au obtinut rezultate cu alte tratamente si care se confrunta cu deplasarea anormal de lenta a scaunului prin colon, o optiune ar putea fi indepartarea chirurgicala a unei portiuni a intestinului gros. Rareori, este necesara indepartarea integrala a colonului.

Remedii pentru constipatia la copii

Daca micutul dumneavoastra este constipat, trebuie sa va adresati medicului, deoarece tratamentul depinde de varsta copilului. Cu cat constipatia persista mai mult timp, cu atat mai dificila poate fi recuperarea, asa ca nu amanati consultatia.

In majoritatea cazurilor de constipatie, se recomanda trei remedii principale care actioneaza sinergic.

  • Alimentatie cu continut mai mare de fibre si lichide – asta inseamna cresterea consumului de fructe si legume proaspete, cereale si paine din cereale integrale (cel putin 3 – 5 grame de fibre la fiecare portie), precum si fasole si alte leguminoase, cum ar fi naut si linte. Puteti sa ii dati copilului si popcorn cu continut minim de sare sau unt. Alimentele care contin probiotice, precum iaurtul, pot la randul lor sa favorizeze o digestie sanatoasa. De asemenea, nu uitati de lichide. Daca micutul consuma multe alimente bogate in fibre, dar nu bea suficiente lichide pentru a ajuta bolul alimentar sa circule prin sistemul digestiv, starea copilului se poate agrava. Pe parcursul zilei, acesta trebuie sa consume multa apa, dar si o portie de lapte.
  • Administrarea unui laxativ – deseori, cand parintii le dau laxative copiilor, fac doua greseli: nu folosesc o doza suficient de mare sau intrerup administrarea prea curand. Chiar daca micutul a eliminat mai usor scaunul dupa prima administrare, asta nu inseamna ca tratamentul poate fi deja intrerupt. Unii copii trebuie sa urmeze aceste remedii timp de cateva saptamani. Pediatrul va poate sfatui asupra dozajului, in functie de nevoile copilului.
  • Mersul regulat la toaleta – copilul trebuie incurajat sa foloseasca toaleta dimineata si dupa fiecare masa sau gustare. In cazul copiilor mai mici, spuneti-le cand e timpul sa mearga la toaleta in loc sa-i intrebati doar daca au nevoie. Astfel, isi vor forma mai usor acest obicei.

Rezultatele sunt mai bune daca se combina abordarile mentionate mai sus. Fara ajutorul unui laxativ, simpla schimbare a dietei s-ar putea sa nu amelioreze starea copilului. In schimb, daca micutul inceteaza administrarea laxativului si mentine alimentatia bogata in fibre, dar nu consuma suficiente lichide, cel mai probabil, tulburarea va reveni.

Remedii pentru constipatia la adulti

In cazul adultilor care se confrunta cu constipatie, vom enumera cateva remedii rapide care, in cateva ore, pot induce miscarile intestinale.

  • Luati un supliment pe baza de fibre – suplimentele alimentare cu psyllium va pot fi de ajutor. Psyllium contine fibre solubile vascoase, in proportie de 70%, restul de 30% constand in fibre insolubile. Datorita vascozitatii fibrelor din compozitia sa, psyllium absoarbe mari cantitati de apa, formand la suprafata un gel. Astfel, ajuta scaunul sa strabata mai usor intestinele si sa fie eliminat din corp.
  • Consumati o portie de alimente cu continut mare de fibre – aveti grija sa consumati apoi suficiente lichide.
  • Beti un pahar cu apa – pentru hidratare corespunzatoare, beti un pahar mare cu apa sau ceai.
  • Folositi un laxativ stimulant – astfel de stimulenti sunt conceputi sa forteze deplasarea bolului alimentar prin contractia intestinelor. Optiuni populare sunt produsele pe baza de bisacodil (Dulcolax) sau senozidele din Senna (cu administrare orala sau rectala).
  • Administrati un laxativ osmotic – acestea functioneaza putin diferit prin comparatie cu laxativele stimulante. Sunt concepute sa contribuie la deplasarea fluidelor prin colon.
  • Incercati un laxativ lubrifiant – care creeaza un invelis neted pe peretii intestinali, permitand scaunului sa se deplaseze mai usor prin color si rect. Produsul trebuie administrat cu cel mult 2 ore dupa masa de seara, iar rezultatele se obtin in 6 – 8 ore.
  • Efectuati o clisma – exista mai multe tipuri de clisme, acestea actionand prin inmuierea scaunului suficient incat sa se produca miscarea intestinala.
  • Incercati un supozitor rectal – si acesta favorizeaza tranzitul prin inmuierea consistentei scaunului. Puteti folosi un supozitor cu glicerina sau bisacodil, disponibil in orice farmacie locala.
  • Stati ghemuit – aduceti un scaunel in baie si asezati picioarele pe el, in fata closetului, in timp ce incercati sa defecati (astfel incat corpul sa stea de fapt in pozitia ghemuit, in loc de sezut). Astfel, puteti elimina scaunul fara sa va fortati.
  • Faceti miscare – mersul pe jos sau joggingul poate incuraja tranzitul intestinal prin cresterea fluxul sangvin de la nivelul abdomenului.
  • Incercati masajul zonei colonului.

Ceaiuri indicate ca tratament pentru constipatie

Consumul lichidelor calde este un mod excelent de a mentine hidratarea organismului si de a ameliora constipatia. In plus, ceaiurile calde pot stimula si sistemul digestiv, ajutand la reducerea disconfortului abdominal.

In continuare, iata cateva ceaiuri pentru constipatie:

  • Senna – acest ceai este preparat din frunzele uscate si pastaile arbustului Senna alexandrina (Cassia angustifolia). Planta contine compusi numiti glicozide, care stimuleaza sistemul digestiv, avand proprietati laxative. Ceaiul de Senna tinde sa fie amarui, deci ati putea adauga miere pentru a-l putea consuma mai usor.
  • Papadie – unele persoane il folosesc pentru combaterea retentiei de apa, dar poate actiona si ca laxativ bland.
  • Musetel – are proprietati linistitoare asupra organismului. O cana de ceai de musetel, consumata dupa masa sau spre sfarsitul zilei, poate relaxa musculatura intestinala si stimula tranzitul.
  • Ceai verde – si acesta are efecte benefice asupra sistemului digestiv, putand fi folosit ca remediu pentru greata, diaree si constipatie.
  • Menta – efectul calmant al mentolului din compozitia sa poate contribui la relaxarea stomacului si la deplasarea scaunului prin intestine. Ceaiul de menta trebui consumat dupa masa.
  • Ceai negru – poate preveni constipatia prin efectul usor laxativ, dar poate fi consumat si zilnic, fara riscuri pe termen lung. Adaugand miere sau melasa in ceai, ii puteti spori proprietatile laxative.
  • Ghimbir – puteti folosi ceaiul din radacina de ghimbir pentru a calma iritatia sistemului digestiv si a imbunatati digestia. Consumand zilnic 1 – 2 cani de ceai de ghimbir, dupa mese, puteti ajuta organismul sa proceseze alimentele, favorizand tranzitul.
  • Lemn-dulce – are efecte antiinflamatoare. Si acest ceai se poate consuma dupa masa.
  • Cascara – reprezinta pulpa fructelor arborelui de cafea, in timp ce boabele de cafea sunt de fapt samburii acestor fructe. Ceaiul de cascara poate avea un puternic efect laxativ, deci nu trebuie consumat in exces.

Tratamentul constipatiei cu ajutorul alimentatiei

Medicii recomanda de obicei cresterea consumului de fibre, deoarece acestea stimuleaza tranzitul intestinal, care ajuta la deplasarea bolului alimentar, favorizand eliminarea scaunului.

Conform unui studiu din 2016, 77% dintre pacientii cu constipatie cronica au observat ameliorari dupa suplimentarea cu fibre. In schimb, alte studii au raportat ca, desi fibrele alimentare cresc frecventa scaunelor, nu pot fi insa de ajutor in privinta altor simptome ale constipatiei, cum ar fi consistenta scaunelor, durerea abdominala, balonarea si gazele intestinale.

Explicatia consta in faptul ca unele tipuri de fibre alimentare actioneaza diferit asupra digestiei. Exista mai multe tipuri de fibre, dar, in general, acestea se incadreaza in doua categorii, si anume fibre insolubile si fibre solubile.

  • Fibrele insolubile – se intalnesc in tarate de grau, legume si cereale integrale. Acestea confera consistenta scaunelor si le pot ajuta sa treaca mai rapid si usor prin colon.
  • Fibrele solubile – sunt prezente in tarate de ovaz, orz, nuci, seminte, fasole, linte si mazare, precum si intr-unele fructe si legume. Acest tip de fibre absoarbe apa, formand o pasta similara unui gel, care inmoaie scaunele si le imbunatateste consistenta.

In caz de constipatie, cea mai buna alegere sunt fibrele solubile care nu fermenteaza, cum ar fi psyllium. In urma unui studiu efectuat in 2020, s-a constatat ca psyllium poate fi de 3,4 ori mai eficient decat taratele de grau insolubile.

Studiile care au vizat efectele fibrelor insolubile, ca tratament pentru constipatie, au obtinut rezultate mixte. Acest lucru se explica, partial, prin faptul ca fibrele insolubile pot agrava starea anumitor persoane care sufera de probleme intestinale functionale, cum ar fi sindromul colonului iritabil sau constipatia cronica idiopatica.

Si unele fibre solubile, dar care fermenteaza, pot fi ineficiente in tratamentul constipatiei, deoarece sunt fermentate de catre bacteriile din intestin, pierzandu-si astfel capacitatea de absorbtie a apei.

Pentru a preveni constipatia, ar trebui sa consumati o combinatie de fibre solubile si insolubile. Cantitatea ideala de fibre, care ar trebui ingerata zilnic, este de 25 de grame in cazul femeilor si 38 de grame in cazul barbatilor.

Constipatie – sfaturi pentru preventie

Pentru ameliorarea si prevenirea constipatiei, medicul poate recomanda urmatoarele modificari ale stilului de viata:

  • cresteti consumul de fibre – in general, este bine sa consumati cam 14 grame de fibre la fiecare 1.000 de calorii ingerate zilnic. Evitati cresterea brusca a consumului de fibre, deoarece poate provoca balonare si gaze intestinale. Prin urmare, trebuie sa faceti trecerea treptat, pe parcursul a cateva saptamani.
  • faceti miscare de mai multe ori pe saptamana – exercitiile fizice, efectuate aproape zilnic, stimuleaza activitatea muschilor de la nivelul intestinelor. Discutati cu medicul pentru a afla daca starea de sanatate va permite sa incepeti un program de exercitii fizice.
  • nu ignorati necesitatea de a defeca – petreceti suficient timp la toaleta, fara distrageri sau graba.

 

Surse:

https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/primary-care/constipation.html

https://www.medicalnewstoday.com/articles/types-of-constipation#treatments

https://www.webmd.com/children/guide/constipation-treatment

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318694#fiber

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis LaxaNatur x 20cps.

    Naturalis LaxaNatur X 20 comprimate filmate

    LaxaNatur este un supliment alimentar care, datorita extractului din fructe de Senna (Cassia angustifolia), sustine functia tractului intestinal. Produsul ajuta la mentinerea regularitatii intestinale,…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis FibroProtect x 20 plic

    FibroProtect Naturalis X 20 plicuri

      Naturalis FibroProtect este un supliment alimentar cu fibre, sub forma de pulbere pentru suspensie buvabila, cu indulcitor. Compozitie: Coaja de seminte de Plantago ovata (Psyllium husk) contine…