Ce sunt pistruii si de ce apar?

Ce sunt pistruii si de ce apar? Ce sunt pistruii si de ce apar?

Ultima actualizare: 30 iunie 2023

Pistruii sunt numiti in limbaj medical efelide si reprezinta una dintre cele mai comune probleme dermatologice. De fapt, nu se poate spune despre pistrui ca sunt o problema reala, intrucat nu constituie o amenintare pentru sanatate, singurul inconvenient fiind de natura estetica.

Cu toate acestea, multe persoane considera ca pistruii tin de farmecul personal si chiar considera prezenta efelidelor un lucru pozitiv.

Farmacistii Catena recomanda Benesio BeautyCell, un supliment alimentar pe baza de colagen hidrolizat, imbogatit cu vitaminele C si E, acid hialuronic si indulcitor. Colagenul este o componenta esentiala a tesutului conjunctiv, responsabila de mentinerea fermitatii si elasticitatii pielii. Trecerea timpului diminueaza capacitatea organismului de a produce colagen, iar acest lucru afecteaza integritatea tesuturilor.

Indiferent care este opinia dumneavoastra, in acest articol ne-am propus sa va explicam ce sunt efelidele, din ce cauza apar, cum trebuie sa va ingrijiti tenul si ce trebuie sa faceti daca doriti sa scapati de pistrui.

Ce sunt pistruii (efelidele) si cum se formeaza?

Cel mai probabil, majoritatea dintre dumneavoastra pot recunoaste cu usurinta pistruii, fiind vorba de acele mici pete maronii care apar la nivelul fetei, pe piept, pe brate si pe umeri. Efelidele pot avea o nuanta mai inchisa sau mai deschisa, care se modifica sub influenta anumitor factori, iar aparitia lor nu reprezinta un risc major pentru sanatatea pielii.

Pistruii au dimensiuni de 1-2 milimetri si apar in general pe portiunile de piele expuse soarelui. Ei sunt rezultatul excesului de melanina secretata de organism, aceasta fiind pigmentul responsabil de culoarea pielii, a ochilor si a parului.

Asadar, efelidele sunt pete pigmentare formate de melanina in exces, care determina o colorare mai pronuntata a pielii pe anumite portiuni.

Pistruii si cauzele aparitiei lor

Doua sunt cauzele care pot duce la aparitia pistruilor, una tinand de latura genetica, iar cealalta de expunerea la soare.

Oricine poate avea pistrui la un moment dat, insa anumite persoane au o anumita predispozitie spre a dezvolta efelide, inca de la varste fragede. Este vorba de persoanele cu pielea deschisa la culoare si mai sensibila la soare, precum si de cele cu parul roscat. De altfel, pistruii sunt deseori asociati cu persoanele roscate, majoritatea celor care au parul de aceasta culoare avand si efelide mai mult sau mai putin pronuntate.

Aceste detalii tin de latura genetica, iar daca unul dintre parinti are pistrui, sunt sanse mari ca acestia sa fie transmisi si copiilor.

Este important de stiut ca efelidele nu apar niciodata inca de la nastere, ci se dezvolta pe parcurs. In cazul celor care au o predispozitie genetica, pistruii apar inca din copilarie, urmand ca pe parcursul inaintarii in varsta sa se inmulteasca, sau, din contra, sa se estompeze.

Asadar, este absolut normal ca pistruii aparuti in copilarie sau adolescenta sa dispara treptat, la varste mai inaintate, iar o astfel de situatie nu constituie un motiv de ingrijorare.

Astfel de pete pigmentare pot aparea pe parcursul vietii si in cazul persoanelor care nu au o predispozitie genetica, iar in acest caz, principala cauza o constituie expunerea la soare, despre care vom vorbi mai in detaliu in capitolul urmator.

Pentru un ten fara cusur, farmacistii Catena recomanda RILASTIL D-CLAR - Crema depigmentare zilnica, un tratament complex impotriva petelor pigmentare, cu efect de iluminare si uniformizare a tenului. Contracareaza multe forme de hiperpigmentare, cum ar fi petele solare, melasma, hiperpigmentarea cauzata de tratamentele medicamentoase sau post-inflamatorie (de exemplu, cauzata de acnee) si trateaza tenul tern si neuniform.

Legatura dintre expunerea prelungita la soare si aparitia pistruilor

Spuneam mai devreme ca pistruii apar pe portiunile de piele expuse soarelui, iar acest lucru nu este deloc intamplator. Exista o stransa legatura intre expunerea la soare si aparitia efelidelor, prin prisma faptului ca razele ultraviolete stimuleaza secretia de melanina.

Sensibilitatea la soare este data de o gena care face ca pielea mai deschisa la culoare si pielea persoanelor roscate sa secrete mai multa melanina, iar aceasta explica faptul ca pistruii apar mai frecvent in astfel de situatii.

Cu toate acestea, si persoanele cu pielea inchisa la culoare pot avea pistrui daca se expun la soare timp indelungat.

In acelasi timp, expunerea la soare nu determina doar aparitia efelidelor, ci influenteaza si aspectul acestora. Astfel, in perioada de primavara – vara, pistruii pot deveni mai inchisi la culoare, si implicit mai vizibili, din cauza ca organismul secreta mai multa melanina care le accentueaza culoarea, in timp ce in perioadele reci, nuanta acestora se estompeaza, iar o parte din ei chiar dispar.

Sfaturi privind ingrijirea tenului cu pistrui

Pistruii apar cu predilectie la nivelul fetei, pentru ca aceasta este permanent expusa si nu poate fi protejata de soare precum bratele sau umerii. Tenul cu pistrui necesita o ingrijire speciala, fiind vorba de o piele sensibila pe care aceste pete pigmentare se pot inmulti, mai ales in timpul verii.

Un prim sfat in acest sens ar fi acela sa va protejati cat mai mult de soare, folosind zilnic creme cu factor de protectie ridicat. Dupa expunerea la soare, este recomandata folosirea unei creme hidratante, care sa mentina pielea neteda si supla.

De asemenea, cand mergeti la plaja, dar si cand iesiti in oras, puteti purta palarii cu boruri largi, care sa umbreasca fata, ferind-o astfel de expunerea directa la razele ultraviolete.

Oricat de mult v-ar deranja, nu incercati sa ascundeti pistruii acoperindu-i cu un strat gros de fond de ten, pentru ca astfel nu lasati tenul sa respire. Se recomanda folosirea unui fond de ten semitransparent, care uniformizeaza nuanta pielii fara a acoperi complet pistruii.

La finalul fiecarei zile, tenul trebuie sa fie foarte bine curatat, indepartand machiajul si toate impuritatile si aplicand apoi o crema hidratanta care se lasa sa actioneze peste noapte.

Nu in ultimul rand, un tratament exfoliant improspateaza tenul si totodata estompeaza aspectul pistruilor, prin indepartarea celulelor moarte de la suprafata pielii.

Vitamina E Naturalis este un supliment alimentar care contine vitamina E, un ingredient cu rol major in pastrarea sanatatii organismului.

Cum puteti scapa de pistrui? Tratamente si remedii

Daca va deranjeaza aparitia pistruilor, puteti rezolva aceasta problema apeland la o serie de tratamente, dar si folosind cateva remedii naturiste care dau rezultate.

Cremele cu hidrochinona sau retinoizi

Hidrochinona este o substanta care inhiba secretia de melanina, astfel ca o crema aplicata pe o portiune cu pistrui albeste pielea si estompeaza efelidele.

Acelasi efect il au si cremele cu retinoizi, care asigura si protectie la nivelul pielii, prevenind aparitia pistruilor.

Peelingul chimic

Aceasta este o procedura ce consta in aplicarea la nivelul pielii a unor substante care patrund in staturile de mijloc si determina exfolierea. Celulele moarte sunt astfel indepartate in profunzime, iar odata cu ele dispar si petele pigmentare.

Crioterapia

Crioterapia presupune folosirea de azot lichid, care are o temperatura foarte scazuta, ce ingheata orice tesut cu care vine in contact. Aceasta metoda presupune aplicarea unor cantitati mici de azot lichid pe piele, in zonele cu pistrui, iar acestia sunt inghetati instantaneu, pentru a fi apoi autoeliminati de organism.

Terapia cu laser

De aceasta data, petele pigmentare sunt albite cu ajutorul unui fascicul de laser fractionat, care este directionat precis, pe fiecare pistrui in parte.

Toate aceste metode presupun insa si anumite riscuri, pentru ca pot aparea efecte adverse, precum iritatii, inflamatii, descuamari ale pielii sau sensibilitate accentuata. Din acest motiv, tratamentele trebuie efectuate doar de personal specializat si doar dupa o discutie prealabila cu un medic dermatolog care va poate recomanda cea mai buna solutie.

Alternativ, exista si cateva remedii naturiste care presupun tamponarea pielii cu suc de lamaie, miere de albine, gel de aloe vera sau suc de ceapa. De asemenea, un remediu foarte cunoscut este iaurtul sau laptele batut, care se aplica pe pielea cu pistrui si se lasa sa actioneze circa 10 minute.

In ceea ce priveste prevenirea aparitiei pistruilor, cea mai eficienta metoda este evitarea expunerii prelungite la soare si protejarea pielii prin purtarea bluzelor cu maneca lunga si a palariilor cu boruri largi.

De asemenea, daca mergeti la plaja sau nu puteti evita expunerea la soare, folositi creme de protectie solara si incercati sa gasiti si un loc cu umbra, in care sa va retrageti din cand in cand.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Vitamina E 100mg x 30cp.

    Naturalis Vitamina E 100mg X 30 capsule gelatinoase moi

      Vitamina E Naturalis este un supliment alimentar care contine vitamina E, un micronutrient care contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ. Vitamina E este o vitamina liposolubila,…

  • RILASTIL D-CLAR - Crema depigmentare de zi x 40ml

    RILASTIL D-CLAR Crema depigmentare zilnica X 40 ml

    RILASTIL D-CLAR - Crema depigmentare zilnica cu efect de iluminare si uniformizare a tenului. Contracareaza multe forme de hiperpigmentare, cum ar fi petele solare, melasma, hiperpigmentarea cauzata…