Ce tipuri de alimente scad tensiunea in sarcina?

Ce tipuri de alimente scad tensiunea in sarcina?
Farmacia Catena

tensiunea-in-sarcina

Tensiunea arteriala crescuta in sarcina este o problema relativ frecvent intalnita in obstetrica si poate influenta semnificativ evolutia sarcinii, sanatatea fatului, dar si starea generala a gravidei. „Desi in multe cazuri valorile tensiunii pot creste usor si tranzitoriu in contextul modificarilor fiziologice ce insotesc gestatia, atunci cand depasesc anumite limite sau sunt persistente, devin un motiv serios de ingrijorare”, spune dr. Iasmina Wadi, medic rezident medicina de familie. „Prin urmare, se poate impune un tratament medical specializat, adecvat nevoilor pacientei”.

Hipertensiunea gestationala, preeclampsia sau hipertensiunea arteriala cronica sunt entitati care necesita monitorizare atenta si, in unele cazuri, interventie terapeutica activa. In acest context, modificarile dietetice care sa includa posibile alimente care scad tensiunea in sarcina, joaca un rol important in mentinerea tensiunii in limite fiziologice. Totusi, este esential de mentionat ca aceste alimente care scad tensiunea in sarcina nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul prescris de medic, ci doar sa vina in completarea unei conduite terapeutice bine stabilite.


De ce creste tensiunea in sarcina si care ar putea fi cauzele?

Cresterea tensiunii arteriale in sarcina poate avea mai multe cauze. Acestea variaza de la factori fiziologici si hormonali pana la afectiuni preexistente sau complicatii specifice sarcinii. In mod normal, in primul trimestru de sarcina, tensiunea arteriala poate scadea usor din cauza efectului pe care progesteronul il are asupra vaselor de sange – le relaxeaza. Cu toate acestea, incepand cu a doua jumatate a sarcinii, volumul sanguin creste semnificativ, iar presiunea pe care sangele o manifesta asupra sistemului vascular se intensifica, ceea ce poate duce la cresteri ale valorilor tensiunii arteriale. Uneori, cresterea este indeajuns de mare pentru a impune un tratament.

„Hipertensiunea gestationala apare de obicei dupa saptamana 20 de sarcini si este diagnosticata atunci cand valorile tensionale depasesc 140/99 mmHg, in absenta proteinuriei, adica eliminarii de proteine prin urina”, ne explica dr. Iasmina Wadi. „Preeclampsia, pe de alta parte, reprezinta o complicatie severa, care implica nu doar hipertensiune, ci si afectarea altor organe, in special a rinichilor, a ficatului, sistemului nervos central cu proteinurie asociata”. Femeile insarcinate, cu antecedente de hipertensiune cronica, cele cu sarcini multiple, obezitate, diabet sau alte boli autoimune, au un risc mai mare de a dezvolta preeclampsie, cu riscuri asociate.

Lista cu posibile alimente care scad tensiunea in sarcina

Alimentatia joaca un rol fundamental in mentinerea sanatatii generale si drept posibil adjuvant in reglarea tensiunii arteriale. Astfel, exista anumite alimente care scad tensiunea in sarcina sau cel putin par sa aiba un efect benefic in acest context, bogate in nutrienti cu efect vasodilatator, cu efecte diuretice naturale sau care contribuie la reducerea inflamatiei sistemice. In continuare, va vom prezenta care sunt aceste alimente care scad tensiunea in sarcina, urmate de sfatul unui medic in ceea ce priveste abordarea corecta si sigura a acestor alternative.

Bananele

Primele pe lista de alimente care scad tensiunea in sarcina sunt bananele, datorita continutului lor bogat in potasiu. Acest element ajuta la echilibrarea nivelului de sodiu din organism si astfel contribuie la relaxarea peretilor vaselor de sange, reducand presiunea arteriala. „Pe langa faptul ca aceste alimente care scad tensiunea in sarcina pot fi integrate usor in dieta zilnica – gustare, fie in cereale integrale sau smoothie-uri –, sunt si foarte bogate in macronutrienti esentiali, spre exemplu glucide, fiind o sursa energetica la indemana”, mai adauga dr. Iasmina Wadi.

Spanacul

Continuam lista de alimente care scad tensiunea in sarcina cu spanacul, o leguma foarte bogata in magneziu si potasiu, ambele elemente cu efecte directe asupra tonusului vascular si reglarii tensiunii arteriale. In plus, spanacul contine nitrati naturali, care sunt transformati, in organism, in oxid nitric – compus cu rol esential in dilatarea vaselor de sange. Aceste alimente care scad tensiunea arteriala pot fi introduse in salate si supe, desi la modul ideal ar trebui consumate cat mai putin preparate termic (crude), si sunt sigure in sarcina.

Avocadoul

De pe lista de alimente care scad tensiunea in sarcina nu putea lipsi avocadoul, un fruct extrem de bogat in grasimi mono- si polinesaturate sanatoase, fibre vegetale si potasiu, toate sustinand sanatatea cardiovasculara. Consumul de avocado imbunatateste profilul lipidic, contribuind, in acelasi timp, si la mentinerea elasticitatii vaselor de sange si la scaderea tensiunii arteriale. „Pe de alta parte, aceste alimente care scad tensiunea in sarcina, cum ar fi avocadoul, se recomanda a fi consumate in portii moderate deoarece sunt foarte bogate caloric”, adauga dr. Iasmina Wadi.

Somonul

Pestele gras, precum somonul, poate fi inclus pe lista cu alimente care scad tensiunea in sarcina deoarece reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi omega-3. S-a demonstrat ca un aport regulat si adecvat de acizi grasi polinesaturati omega-3 are efecte favorabile asupra tensiunii arteriale, prin reducerea rigiditatii arteriale si scaderea nivelului de trigliceride. „In sarcina, consumul de somon gatit (niciodata crud) de 1-2 ori pe saptamana este sigur si contribuie la mentinerea unei inimi sanatoase si a tensiunii arteriale echilibrate”, mai adauga dr. Iasmina Wadi. Asadar, nu ar trebui sa lipseasca din dieta astfel de alimente care scad tensiunea arteriala in sarcina.

tensiune-in-sarcina

Iaurtul natural

Continuam lista cu alimente care scad tensiunea in sarcina cu produsele lactate fermentate, mai ales iaurtul natural fara adaos de zahar sau arome artificiale. Acesta asigura un aport important de calciu, un mineral esential pentru contractia musculara si reglarea tonusului vascular. Multe studii ne arata ca un aport adecvat de calciu este asociat cu reducerea riscului de preeclampsie. In plus, probioticele din aceste alimente care scad tensiunea in sarcina, cum ar fi iaurtul, nu fac decat sa contribuie la mentinerea echilibrului florei intestinale – un aspect din ce in ce mai mult recunoscut in ceea ce priveste reglarea si gestionarea optima a hipertensiunii arteriale.

Fructele de padure

Alte alimente care scad tensiunea in sarcina sunt fructele de padure – afinele, zmeura si murele –, care sunt bogate in antioxidanti naturali, in special flavonoide, cu efect foarte benefic asupra functiei endoteliale. Prin reducerea stresului oxidativ si prin favorizarea productiei in organism de oxid nitric, aceste alimente care scad tensiunea in sarcina contribuie la relaxarea arterelor si la scaderea presiunii arteriale. „Iar partea cea mai buna este ca sunt usor de consumat si, astfel, pot fi introduse cu usurinta in dieta zilnica”, completeaza dr. Iasmina Wadi.

Usturoiul

Consumul de usturoi, chiar si in cantitati moderate, poate avea efecte hipertensive, deoarece are in compozitie alicina – o substanta activa care stimuleaza productia de oxid nitric si, astfel, are efect vasodilatator. Se recomanda a fi consumat chiar ca atare, crud, dar poate fi inclus si drept condiment in alte tipuri de mancaruri.

Sfecla rosie

Incheiem lista cu alimente care scad tensiunea in sarcina cu sfecla rosie, poate una dintre cele mai intens studiate legume in contextul reducerii tensiunii arteriale. Nu putea lipsi din lista cu alimente care scad tensiunea in sarcina deoarece are un continut foarte mare in nitrati. Asa cum deja s-a mentionat, nitratii sunt transformati in organism in oxid nitric, un compus care prezinta efecte directe asupra dilatarii vaselor. Sfecla poate fi consumata cruda, in salate, sub forma de sucuri proaspete, sau poate fi fiarta (desi se recomanda consumul fara preparare termica).

Alimente care scad tensiunea in sarcina – sfatul medicului si recomandari

„Desi putem include in dieta alimente care scad tensiunea in sarcina, este important de inteles ca hipertensiunea gestationala nu este o afectiune care poate fi tinuta sub control exclusiv prin modificari alimentare”, ne spune dr. Iasmina Wadi. „Tensiunea arteriala crescuta necesita, fara doar si poate, evaluare medicala complexa, monitorizare constanta si, in anumite cazuri, terapie medicamentoasa, in asociere cu recomandari specifice privind modificarea stilului de viata, iar aici vorbim despre alimentatie, activitate fizica, evitarea stresului, consumului excesiv de sare”.

Asadar, pacienta insarcinata nu trebuie sa incerce „remedii naturale”, inclusiv doar sa consume alimente care scad tensiunea in sarcina, fara consultul medicului specialist. Modificarile in ceea ce priveste dieta sunt importante, dar trebuie sa fie intotdeauna parte a unui plan global, asadar mult mai complex, de ingrijire personalizata.

 

Bibliografie:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482514/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10771610/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4366416/

https://journals.lww.com/co-cardiology/abstract/2018/07000/the_role_of_diet_for_prevention_and_management_of.7.aspx