Ce trebuie sa stim despre flurona

Ce trebuie sa stim despre flurona Ce trebuie sa stim despre flurona

Ultima actualizare: 2 februarie 2023

Au fost confirmate si in Romania primele cazuri de flurona sau combinatia nefericita de infectie cu gripa si coronavirus la acelasi individ, in acelasi timp. Termenul este format din flu – asa cum este denumita gripa in engleza - si rona, de la coronavirus.

Cand cineva este infectat cu doua sau mai multe organisme cauzatoare de boli simultan, se numeste co-infectie. Acestea sunt considerate a fi relativ comune. In pandemiile de gripa anterioare, co-infectiile bacteriene au reprezentat o cauza majora de deces.

Cat de comuna este flurona

Posibilitatea de a se dezvolta flurona a fost identificata la inceputul pandemiei de catre medicii care au tratat pacientii cu COVID-19 din Wuhan, China. Aici, putin peste jumatate din 307 pacienti spitalizati cu COVID-19 au fost testati simultan pozitiv cu virus gripal – desi acest lucru s-ar fi putut datora perioadei anului, a unui focar de gripa localizat sau a unui alt factor. Astfel de pacienti au fost identificati ca prezentand un risc mai mare de rezultate precare privind starea de sanatate.

Si este clar ca pot aparea co-infectii COVID-19-gripa, adica flurona, astfel de cazuri fiind identificate pana in prezent in mai multe tari. Este posibil ca astfel de co-infectii sa devina mai frecvente in tarile din emisfera nordica, pe masura ce iarna isi intra tot mai mult in drepturi, din cauza cresterii rapide a numarului de cazuri de Omicron si a debutului sezonului de gripa – estimat a fi deosebit de dur in acest an, ca urmare a relaxarii sociale crescute dupa 2 ani de masuri stricte de control al infectiilor in multe state din intreaga lume.

Insa expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) nu au comentat deocamdata despre „flurona”, potrivit Euronews. Agentia ONU clasifica gripa si COVID-19 drept boli respiratorii si spune ca pot provoca simptome similare, cum ar fi tuse, secretii nazale, dureri in gat, febra, dureri de cap si oboseala.

Farmacistii Catena recomanda Taffix spray nazal, dispozitiv medical care actioneaza ca o bariera de protectie impotriva alergenilor si virusurilor, blocand pana la 97% din virusurile din cavitatea nazala.

Primul caz de flurona în Israel

Primul caz de flurona, o persoana infectata cu COVID-19 si gripa in acelasi timp, a fost inregistrat in Israel. Rapoartele locale au scos la iveala ca a fost vorba de o tanara gravida, internata in spital, dar cu simptome usoare. Oficialii Ministerului Sanatatii din Israel studiaza acest caz fara precedent in ideea de a putea confirma ca aceasta combinatia dintre gripa si coronavirus nu provoaca o infectie mai grava.

"A fost diagnosticata cu gripa si coronavirus imediat ce a sosit. Ambele teste au revenit pozitive, chiar si dupa o noua verificare", a declarat Arnon Vizhnitser, directorul sectiei de ginecologie a Spitalului Beilinson din orasul Petah Tikva.

„Este vorba de aceeasi boala; sunt virale si provoaca dificultati de respiratie, deoarece ambele ataca tractul respirator superior”, a mai explicat specialistul.

Sursele medicale au dezvaluit ca nu a fost vaccinata impotriva COVID-19 sau gripa. Femeia a fost externata din spital intre timp si este in stare buna, relateaza presa internationala.

Deces in cazul unei femei cu flurona in Romania

Insa flurona, combinatia dintre gripa si COVID-19, a fost fatala pentru o femeie din Iasi. Pacienta in varsta de 69 de ani, diagnosticata in acelasi timp cu virusul gripal si coronavirus, a murit la inceputul lunii ianuarie la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi, unde era internata inca de la finele lui 2022.

Directorul spitalului, doctorul Florin Roşu, a declarat ca primele cazuri de infectare simultana cu gripa si COVID-19 (flurona) au aparut inca de la sfarsitul anului. Pe langa cazul femeii de 69 de ani, a fost inregistrat si un caz la un pacient de sex masculin, in varsta de 74 de ani, tot din judetul Iasi. Din fericire, in urma tratamentului, barbatul a fost externat. Niciunul dintre pacientii diagnosticati atat cu gripa, cat si cu Covid nu era vaccinat.

Flurona: care sunt simptomele

Atat virusul gripal, cat si coronavirus provoaca infectii respiratorii si sunt transmise prin picaturi mici, dupa tuse, stranut sau prin suprafetele contaminate. De asemenea, au tendinta de a infecta multe dintre acelasi tip de celule – in special, cele care captusesc tractul respirator superior si inferior. Pot provoca un spectru larg de boli, de la infectii relativ usoare sau asimptomatice, pana la boli severe sau chiar deces.

Pe baza mai multor studii, cele mai frecvente simptome experimentate de pacientii cu Flurona sunt febra (89,4% din cazuri), tuse (79,3%), dificultati de respiratie (24,1%) si dureri musculare (20,7%). Astfel de simptome sunt, de asemenea, comune in randul celor infectati numai cu oricare dintre virusuri, ceea ce face dificila identificarea acelor persoane care a fost co-infectate.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Taffix Spray Nazal x  1 g

    Taffix Spray Nazal X 1 g

    Taffix ™ este utilizat pentru blocarea virusurilor din cavitatea nazala, virusuri care ar putea patrunde in sistemul respirator si provoca infectii. Este un dispozitiv medical ce NU necesita prescriptie…