Chisturile mamare iti provoaca dureri? Iata solutia pentru vindecare

Chisturile mamare iti provoaca dureri? Iata solutia pentru vindecare Chisturile mamare iti provoaca dureri? Iata solutia pentru vindecare

Ultima actualizare: 22 decembrie 2016

Chisturile mamare sunt acele formatiuni lichidiene care se dezvolta in interiorul sanilor, fiind normale pana la un anumit punct. In majoritatea cazurilor, aceste chisturi nu sunt canceroase si necesita tratament numai daca sunt dureroase sau creeaza disconfort.

Intalnim chisturile mamare cel mai frecvent la femeile cu varsta cuprinsa intre 35 si 50 de ani, acestea confruntandu-se cu unul sau mai multe. Chisturile pot aparea atat la unul cat si la ambii sani, au o consistenta moale atunci cand apar aproape de suprafata pielii si o consistenta mai dura atunci cand se gasesc in tesutul mamar.

Desi se pot dezvolta in orice parte a sanului, chisturile mamare apar de obicei la jumatatea superioara a acestuia.

Simptome ale chisturilor mamare:

Chisturile mamare se manifesta prin: dezvoltarea unui nodul usor mobil si cu forma ovala sau rotunda, prin secretii incolore, galbene sau maronii ale mameloanelor si prin dureri sau disconfort.

Cauze:

Principala cauza a dezvoltarii chisturilor mamare este excesul de estrogen din organism.

Fiecare san cuprinde lobi glandulari divizati in lobuli care produc laptele pe timpul sarcinii, acesta fiind colectat de catre mici ducte. Ei bine, atunci cand acele ducte se dilata si ajung sa se umple cu lichidul rezultat de cresterea exagerata a tesutului conjunctiv sau a glandei care da forma sanului se dezvolta chistul mamar.

Tratament:

In tratarea chistturilor mamare este necesara consultarea unui medic specialist.

Atunci cand va confruntati cu chisturi simple, nu este necesar tratamentul deoarece acestea contin lichid si nu prezinta simptome, insa daca acestea persista si se modifica in timp trebuie sa va adresati neaparat medicului.

In acest caz, chistul se poate trata astfel: folosind procedura aspiratiei cu ac fin prin care se introduce un ac extrem de fin pentru a absorbi lichidul din nodul, folosind dozajul hormonal pentru a regla menstruatia si pentru a reduce recurenta chistului mamar sau apeland la interventia chirurgicala pentru indepartarea chistului. Insa aceasta este necesara numai in anumite circumstante.

Text: Iulia Ghergu