Cistocel: cauze si tratament pentru prolapsul vezicii urinare

Cistocel: cauze si tratament pentru prolapsul vezicii urinare Cistocel: cauze si tratament pentru prolapsul vezicii urinare

Ultima actualizare: 28 februarie 2024

Prolapsul genital, mai bine cunoscut sub numele de „coborarea organelor”, este un subiect tabu pentru multe femei.

Prolapsul genital este o afectiune frecventa, dar benigna la femei. In medie, 40% dintre femeile de peste 45 de ani au un anumit grad de prolaps. Din fericire, doar 10% dintre femeile cu prolaps vor avea nevoie de interventie chirurgicala. Contrar credintei populare, prolapsul nu este doar o boala asociata cu varsta si sarcina.


Ce este prolapsul genital?

Prolapsul genital sau genito-urinar afecteaza exclusiv femeile, deoarece implica alunecarea organelor pelviene in vagin sau in afara vulvei.

Exista un nume pentru fiecare organ afectat (desi pot fi afectate simultan mai multe organe din zona genitala):

  • prolapsul vezicii urinare sau cistocel;
  • prolapsus uterin (uter) sau histerocel;
  • prolaps de rect sau rectocel;
  • prolapsul intestinului subtire sau enterocel;
  • prolapsul uretrei sau uretrocel;
  • prolapsul vaginal sau apical.

Cand vorbim despre perineu, vorbim adesea despre incontinenta urinara. Dar perineul poate suferi si de alte probleme generate de lipsa tonusului, cum ar fi prolapsul. Cunoscut si sub numele de „coborarea organelor”, prolapsul poate lua diferite forme si este denumit in functie de organul (sau organele) care coboara.

Cel mai frecvent prolaps la femei se numeste cistocel.

Cistocel – definitie si privire generala

Cistocelul este o afectiune in care peretele vezicii urinare isi pierde stabilitatea si se deplaseaza inspre vagin, cauzand o proeminenta sau o umflatura in aceasta zona. Este o forma de prolaps genital care poate aparea la femei in special dupa nastere sau pe parcursul procesului de imbatranire.

Cistocelul este rezultatul slabirii muschilor si tesuturilor pelviene, care sustin vezica urinara, si este asociat adesea cu slabirea muschilor pelvieni, nasterea vaginala, greutatea excesiva, tusea cronica sau constipatia severa.

Simptomele de cistocel pot include senzatia de presiune sau disconfort in zona pelviana, senzatia de golire incompleta a vezicii urinare, scurgeri de urina la efort fizic sau stranut, dificultati la urinare si nevoia frecventa de a urina.

Tratamentul poate include exercitii de intarire a muschilor pelvieni (cum ar fi exercitiile Kegel), utilizarea dispozitivelor de sustinere (cum ar fi un pesar) sau, in unele cazuri, interventii chirurgicale pentru a repara muschii slabiti si a restabili suportul vezicii urinare.

Care sunt stadiile unui cistocel

Un cistocel se caracterizeaza printr-o coborare a vezicii urinare inspre peretele vaginal. In caz de cistocel, vezica urinara isi paraseste pozitia naturala (in fata vaginului, in spatele simfizei pubiene) si coboara partial in vagin.

Daca nu este tratata la timp, coborarea vezicii urinare poate continua si deveni externa, cam ca o o minge care devine vizibila in afara corpului.

Exista 4 stadii de severitate a cistocelului:

  • Gradul 1: vezica urinara coboara doar putin si prolapsul ramane intravaginal;
  • Gradul 2: vezica urinara ajunge la acelasi nivel cu vulva, dar nu iese in afara acesteia;
  • Gradul 3: prolapsul se extinde dincolo de orificiul vulvei;
  • Gradul 4: prolapsul este complet exteriorizat.

Care sunt simptomele unui cistocel?

Un examen ginecologic poate detecta, de obicei, simptomele unui cistocel. In cele mai multe cazuri, femeile vor simti o senzatie de greutate pelvina sau vaginala. Acest simptom ar trebui sa le alerteze si sa le determine sa isi faca o programare la medicul de familie.

In caz de coborare a vezicii urinare, problemele urinare pot fi in general simptomatice, implicand:

  • incontinenta urinara;
  • senzatie de golire incompleta a vezicii urinare;
  • cistita recurenta;
  • disconfort in timpul actului sexual etc.

UroSuport FORTE este un supliment alimentare sub forma de capsule, care contine extracte de afin american/merisor canadian (Vaccinium macrocarpon) si de hibiscus (Hibiscus sabdariffa), in combinatie cu albastru de metilen si D-manoza, care contribuie la mentinerea sanatatii tractului urinal..

.

Care sunt cauzele unui cistocel?

Perineul este unul dintre principalii vinovati pentru aparitia unui cistocel. Presiunea repetata asupra planseului pelvian determina slabirea acestuia. Daca presiunea este prea mare, acesta nu va mai fi capabil sa sustina organele.

Toti factorii care afecteaza tonusul perineului pot favoriza aparitia unui cistocel. De exemplu:

  • nasterea;
  • ridicarea repetata a greutatilor;
  • activitatile sportive care implica miscari bruste, cum ar fi alergatul, tenisul, saritul coardei etc.;
  • greutatea corporala excesiva;
  • constipatia cronica;
  • tusea cronica (provocata de fumat, astm etc.).

Naturalis FibroProtect este un supliment alimentar cu fibre, sub forma de pulbere pentru suspensie buvabila, cu indulcitor.

.

Cum poate fi prevenit prolapsul genital?

Pentru a limita riscurile, se pot lua masuri preventive de igiena alimentara. Va puteti adapta cu usurinta dieta pentru a preveni obezitatea si constipatia. Si exercitiile fizice usoare, desfasurate regulat, pentru a proteja perineul pot fi benefice.

Intarirea regulata a muschilor din zona perineului este, de asemenea, benefica, deoarece ajuta la tonifierea muschilor perineali care sustin vezica urinara si organele genitale.

Ce tratamente sunt disponibile pentru cistocel?

Exista mai multe solutii de tratament pentru o vezica „coborata”. Tratamentul potrivit pentru cistocelul unei paciente depinde de o serie de factori cum ar fi:

  • varsta;
  • gradul la care a ajuns afectiunea;
  • impactul simptomelor asupra calitatii vietii;
  • disconfortul resimtit.

In toate cazurile, tratamentul este adaptat comform simptomelor si gravitatii cistocelului.

1. Tratament conservator

In primul rand, se va propune un tratament conservator, care implica masuri igienico-dietetice (scadere in greutate, combaterea constipatiei, constientizarea hiperpresiunii asupra perineului, adaptarea activitatilor sportive etc.).

Medicul va lua apoi in considerare un tratament cu dispozitive conservatoare (in special, pesari). Si, in ultima instanta, va discuta cu dumneavoastra despre o eventuala interventie chirurgicala.

Dar si aici exista mai multe tehnici chirurgicale. Acestea trebuie discutate cu chirurgul, in functie de stadiul cistocelului si de opinia pacientei.

2. Exercitii de reeducare a perineului

Reeducarea perineala este eficienta in cazul cistocelului de gradele 1 si 2 (si al prolapsului in general). Ea se concentreaza pe intarirea muschilor care alcatuiesc podeaua pelvina.

Prin urmare, reeducarea perineului ajuta la contracararea cresterii presiunii intraabdominale si, astfel, la combaterea cistocelului. Contractiile musculare de la nivelul perineului densifica, de asemenea, tesutul conjunctiv de sustinere, ceea ce imbunatateste si sustinerea vezicii urinare.

Sunt disponibile diferite forme de reeducare perineala. Exercitiile perineale regulate va vor ajuta sa va mentineti sanatatea acestei parti a corpului, fie pentru a ameliora simptomele de cistocel, fie pentru a preveni aparitia prolapsului. In toate aceste cazuri, prin consolidarea perineului si, mai ales, prin mentinerea nivelului optim de tonifiere, va veti recapata controlul asupra corpului dumneavoastra.

3. Purtarea unui pesar

Pesarele sunt dispozitive mici care se introduc in vagin, pentru a mentine vezica urinara la locul ei. Acestea reprezinta o solutie de sustinere „mecanica”, fiind disponibile in diferite forme (inel, disc sau cub) si confectionate din materiale non-toxice, cum ar fi siliconul sau plasticul.

Din acest motiv, acestea sunt dispozitive de tranzitie. Ele pot fi folosite ocazional, in timpul unei activitati sportive, sau purtate zilnic, in asteptarea unei operatii, de exemplu.

Dezavantajele utilizarii unui pesar pot include:

  • disconfort: unele femei pot resimti disconfort sau senzatii neplacute cand folosesc pesarul, mai ales in perioada de acomodare;
  • necesitatea de intretinere: pesarele necesita intretinere regulata si curatare adecvata, pentru a preveni infectiile si iritatiile vaginale;
  • potentialele complicatii: utilizarea unui pesar poate creste riscul de infectii vaginale sau ale tractului urinar, iritatii ale pielii sau tesuturilor vaginale, sangerari vaginale si, in unele cazuri rare, alergii la materialele din care este confectionat dispozitivul;
  • nu reprezinta o solutie permanenta: utilizarea unui pesar poate fi eficienta pentru gestionarea simptomelor prolapsului organelor pelvine, dar nu rezolva cauza principala a afectiunii si necesita utilizare continua pentru a mentine efectul terapeutic;
  • necesita evaluare medicala regulata: femeile care folosesc pesare necesita monitorizare medicala regulata, pentru a se asigura ca dispozitivul este pozitionat corect si ca nu provoaca complicatii.

Este important ca femeile care iau in considerare utilizarea unui pesar sa discute cu medicul lor despre optiunile disponibile si sa tina seama atat de avantajele, cat si de dezavantajele utilizarii acestui dispozitiv in gestionarea prolapsului organelor pelvine.

4. Interventie chirurgicala

Cand cistocelul ajunge intr-un stadiu avansat, se poate lua in considerare interventia chirurgicala. Procedurile variaza in functie de varsta pacientei.

  • Repararea vaginului anterior: aceasta este cea mai comuna procedura chirurgicala pentru tratarea cistocelului. In cadrul acestei interventii, chirurgul reface sustinerea vezicii urinare si consolideaza peretele vaginal anterior, adesea prin strangerea/sutura tesuturilor slabite sau prin utilizarea unor materiale de sustinere, cum ar fi o plasa sintetica.
  • Colpofixare cu plasa: procedura implica utilizarea unei plase sintetice pentru a sustine si fixa peretele vaginal in pozitia corecta. Plasa este instalata chirurgical, sub peretele vaginal, pentru a asigura o sustinere mai buna.
  • Repararea vezicii urinare cu plastie: aceasta procedura vizeaza reconstructia structurilor de sustinere a vezicii urinare, care s-au slabit sau deteriorat. Pentru a restabili suportul vezicii urinare, chirurgul poate folosi chiar tesuturile pacientei sau materiale sintetice.
  • Histerectomie: in unele cazuri, prolapsul vezicii urinare poate fi asociat cu prolapsul uterin. Daca uterul este cauza prolapsului, o histerectomie (indepartarea uterului) poate fi recomandata pentru a corecta prolapsul si a preveni recurenta.
  • Interventii laparoscopice sau robotice: unele proceduri chirurgicale pentru tratarea cistocelului pot fi efectuate laparoscopic sau cu asistenta robotica. Aceste tehnici minim invazive implica efectuarea mai multor incizii mici in locul unei singure incizii mari, ceea ce poate duce la perioade de recuperare mai scurte si la mai putine complicatii postoperatorii.

Inainte de a lua o decizie, este important ca pacientele sa discute cu medicul despre optiunile chirurgicale disponibile, precum si despre riscurile si beneficiile fiecarei proceduri in parte. Un plan de tratament individualizat ar trebui sa fie stabilit in functie de nevoile si preferintele fiecarei paciente.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis FibroProtect x 20 plic

    FibroProtect Naturalis X 20 plicuri

      Naturalis FibroProtect este un supliment alimentar cu fibre, sub forma de pulbere pentru suspensie buvabila, cu indulcitor. Compozitie: Coaja de seminte de Plantago ovata (Psyllium husk) contine…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis UroSuport Forte x 14 caps.

    Naturalis Urosuport Forte X 14 capsule

    UroSuport FORTE este un supliment alimentare sub forma de capsule, care contine extracte de Afin american/Merisor canadian (Vaccinium macrocarpon) si de Hibiscus (Hibiscus sabdariffa), in combinatie cu…