Colagen hidrolizat pentru articulatii sanatoase – cum ajuta colagenul articulatiile?

Colagen hidrolizat pentru articulatii sanatoase – cum ajuta colagenul articulatiile? Colagen hidrolizat pentru articulatii sanatoase – cum ajuta colagenul articulatiile?

Ultima actualizare: 20 mai 2022

colagen-hidrolizat-pentru-articulatii

Colagenul hidrolizat, cunoscut si sub denumirea de peptida de colagen, este un tip de colagen care poate fi absorbit cu usurinta in circulatia sanguina atunci cand este utilizat ca supliment.

In ultimii ani, suplimentele cu colagen hidrolizat au devenit tot mai populare in randul oamenilor care doresc sa-si imbunatateasca aspectul pielii, sa-si amelioreze durerile articulare sau sa-si imbunatateasca sanatatea oaselor. De asemenea, cercetatorii au folosit suplimente cu colagen hidrolizat in studiile clinice pentru grabirea vindecarii ranilor dupa o arsura.

Cu toate acestea, utilizarea suplimentelor cu colagen hidrolizat nu este lipsita de controverse. Exista o lipsa de reglementare asupra calitatii sau cantitatii ingredientelor din suplimentele cu colagen hidrolizat eliberate fara prescriptie medicala, deoarece momentan exista dovezi insuficiente care sa sustina beneficiile acestora.

Cu toate ca exista anumite cercetari care au produs rezultate promitatoare cu privire la beneficiile suplimentelor cu colagen hidrolizat asupra pielii, oaselor si articulatiilor, dar si in cazul altor afectiuni, sunt necesare mai multe studii pentru a intelege pe deplin cum functioneaza suplimentele cu colagen hidrolizat.

 


Ce este colagenul?

Colagenul este un tip de proteina. De fapt, este cea mai abundenta proteina structurala la animale. Proteinele structurale sunt cele care alcatuiesc structura celulelor si tesuturilor organismului.

Exista 28 de tipuri de colagen in organism. Dintre acestea, colagenul tip 1 reprezinta 90% din totalul nivelului de colagen din corp.

Colagenul este compus in principal din aminoacizii glicina, prolina si hidroxiprolina. Colagenul este o proteina care se gaseste in tesutul conjunctiv, piele, tendoane, oase si cartilaje. Dupa cum mentionam, colagenul ofera suport structural tesuturilor si este esential pentru producerea unor procese celulare, cum ar fi:

  • refacerea tesuturilor
  • raspunsul sistemului imunitar
  • comunicare celulara
  • migrarea celulara, un proces necesar pentru mentinerea tesuturilor

ce-este-colagenul

Colagenul este produs si mentinut de celulele tesutului conjunctiv, numite fibroblaste. Cu toate acestea, in urma imbatranirii organismului, colagenul devine fragmentat, functia fibroblastelor devine afectata, iar productia de colagen se reduce treptat.

Aceste modificari absolut naturale care apar odata cu inaintarea in varsta, impreuna cu pierderea unei alte proteine ​​structurale cheie numita elastina, provoaca semne de imbatranire, cum ar fi pielea lasata si ridurile.

Colagen hidrolizat – informatii generale

Multe produse contin colagen hidrolizat (sau colagen pentru articulatii). Insa care sunt cu adevarat beneficiile colagenului hidrolizat pentru organism?

Colagenul este o proteina care se gaseste in organismul tuturor animalelor, inclusiv al oamenilor. Colagenul formeaza tesutul conjunctiv, cum ar fi pielea, tendoanele, cartilajele, organele si oasele.

  • pentru buna functionare a articulatiilor (sold, genunchi, glezna, coloana, umar, mana)
  • in cazul suprasolicitarii mecanice a articulatiilor (munca fizica solicitanta, sport de performanta, obezitate)
  • pentru recuperarea articulara dupa traumatismele aparatului locomotor.

Cand colagenul este hidrolizat, acesta este descompus in particule mai mici, usor de procesat. Aceste particule sunt folosite pentru producerea de suplimente care au rolul de a vindeca toate tipurile de tesuturi, cum ar fi pielea sau articulatiile. Un astfel de produs este Naturalis ArtroSuport colagen lamaie, un supliment alimentar care sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor. Naturalis ArtroSuport Colagen are urmatoarele beneficii:

Tipuri de colagen

Colagen de tip 1

  • sprijina mobilitatea articulara
  • este rapid absorbit in organism, datorita calitatii colagenului folosit
  • contribuie la formarea normala a colagenului.

Colagenul de tip 1 este cel mai frecvent tip de colagen care se gaseste in mod natural in organism. Reprezinta 90% din depozitele de colagen ale corpului si se gaseste chiar sub suprafata pielii, in derm. Datorita gamei largi de beneficii potentiale pentru organism, colagenul de tip 1 poate fi gasit in o multime de suplimente alimentare, cum ar fi Naturalis ArtroSuport colagen ananas, un produs care sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor. Naturalis ArtroSuport Colagen are urmatoarele caracteristici:

Colagen de tip 2

Colagenul de tip 2 se gaseste atat in ​​produsele de origine marina, cat si in carnea din pui. Potrivit unor studii la care au participat persoane care sufera de osteoartrita la genunchi, suplimentele cu colagen de tip 2 au ameliorat durerea atunci cand au fost luate in paralel cu acetaminofen.

Colagen de tip 3

Colagenul de tip 3 este al doilea cel mai frecvent tip de colagen gasit in mod natural in organism. Potrivit specialistilor, alaturi de colagenul de tip 1, colagenul de tip 3 sustine sanatatea intestinelor, a muschilor, a vaselor de sange si a uterului. Cele mai intalnite surse de colagen de tip 3 sunt produsele de origine bovina.

Colagen tip 4

Colagenul de tip 4 se gaseste preponderent la nivelulul pielii, fiind principala componenta a membranei bazale.

Colagen de tip 5

Colagenul de tip 5 se gaseste in mod natural in cornee. Acest tip de colagen functioneaza in combinatie cu tipurile 1 si 3 si are rolul de a forma tesuturile din corpul uman. Potrivit cercetarilor, suplimentele cu colagen de tip 5 au potentiale beneficii pentru sanatatea ochilor, a membranelor celulare si a tesutului care se gaseste in placenta.

colagen-tip-5

Colagenul tip 2 si articulatiile

Colagenul de tip 2 este un tip de proteina de colagen care se gaseste in corpul uman si care ajuta la formarea tesuturilor conjunctive, a cartilajelor si a oaselor.

Colagenul de tip 2 este principalul tip de colagen care se gaseste in cartilaje, conferindu-i acestora rezistenta si elasticitate. Cartilajul este un tesut conjunctiv care protejeaza capetele oaselor si sustine miscarea articulatiilor.

Colagenul tip 2 – colagen pentru articulatii

Colagenul de tip 2 este componenta majora a cartilajelor articulare si, deoarece provine din colagen de pui, care este bogat in sulfat de condroitina si sulfat de glucozamina, este de obicei unul dintre cele mai eficiente suplimente. Acest colagen pentru articulatii sustine mobilitatea acestora.

Cu cat cartilajele din articulatii sunt mai sanatoase, cu atat miscarea este mai buna si, de obicei, performanta sportiva si recuperarea in urma leziunilor se realizeaza mai repede. In plus, ajuta organismul sa absoarba socul si sa suporte stresul.

De asemenea, colagenul de tip 2 poate ajuta la sustinerea oaselor puternice, ceea ce contribuie si mai mult la stabilitate si mobilitate, mai ales dupa inaintarea in varsta.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/is-hydrolyzed-collagen-a-miracle-cure

https://www.verywellhealth.com/hydrolyzed-collagen-5082613

https://www.healthline.com/nutrition/collagen

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-714/collagen-type-ii-native