Colonoscopie - ce urmareste aceasta investigatie si cand se recomanda

Colonoscopie - ce urmareste aceasta investigatie si cand se recomanda Colonoscopie - ce urmareste aceasta investigatie si cand se recomanda

Ultima actualizare: 27 aprilie 2023

colonoscopia

Colonoscopia este o procedura medicala utilizata pentru a examina interiorul colonului si a rectului cu ajutorul unui instrument flexibil numit colonoscop. Aceasta investigatie are ca scop identificarea si evaluarea oricaror anomalii sau afectiuni la nivelul tractului gastrointestinal inferior. Procedura este adesea recomandata ca parte a programului de screening pentru depistarea cancerului de colon si a altor afectiuni digestive.

Investigatia este sigura si eficienta, dar poate necesita pregatire prealabila, fiind important sa urmati toate instructiunile medicului inainte si dupa colonoscopie pentru a asigura succesul investigatiei si pentru a minimiza riscurile posibile. In acest sens, in randurile urmatoare, v-am pregatit o serie de informatii utile privind aceasta investigatie.


Informatii generale despre colonoscopie

Colonoscopia este o procedura medicala care implica examinarea interiorului colonului, adica a intestinului gros si rectului utilizand un instrument numit colonoscop. Un colonoscop este un tub lung si flexibil prevazut cu o camera video si lumina la capat, care permite medicului sa vizualizeze intregul colon si sa efectueze diverse proceduri, cum ar fi biopsiile si indepartarea polipilor.

Aceasta procedura este folosita pentru a depista si evalua afectiuni ale colonului, cum ar fi polipii, diverticulii, inflamatia, leziunile si cancerul de colon. De asemenea, colonoscopia poate fi utilizata pentru a efectua proceduri terapeutice, cum ar fi indepartarea polipilor, colectomia si controlul sangerarilor.

Cand si caror pacienti le este recomandata colonoscopia?

Colonoscopia poate fi recomandata in urmatoarele situatii:

Screening pentru cancerul colorectal

Colonoscopia este adesea recomandata pentru screening-ul cancerului colorectal la anumite intervale de varsta sau pentru pacientii cu anumite factori de risc, cum ar fi istoricul familial de cancer colorectal.

Evaluarea simptomelor gastrointestinale

Colonoscopia poate fi recomandata pacientilor care prezinta simptome gastrointestinale, cum ar fi durere abdominala persistenta, sangerare rectala, diaree cronica, constipatie cronica sau modificari ale obiceiurilor intestinale, pentru a identifica cauza acestor simptome.

Anemii inexplicabile

Colonoscopia este adesea indicata pacientilor cu anemii inexplicabile, pentru a cauta sursa sangerarii oculte din colon sau rect.

Istoric familial de polipi colonici

Daca un pacient are un istoric familial de polipi colonici sau de cancer colorectal, colonoscopia poate fi necesara la o varsta mai timpurie si la intervale mai scurte pentru screening si prevenirea cancerului colorectal.

Monitorizarea polipilor sau a altor afectiuni

Pacientilor care au fost diagnosticati anterior cu polipi colonici, inflamatie intestinala cronica sau alte afectiuni gastrointestinale pot li se recomanda colonoscopie periodica pentru monitorizare si management.

Este important de mentionat ca recomandarile exacte privind colonoscopia pot varia in functie de ghidurile clinice, varsta, istoricul medical si factorii de risc individuali ai pacientului. Este intotdeauna recomandat sa consultati medicul dumneavoastra pentru a determina daca colonoscopia este potrivita pentru dumneavoastra si in ce moment ar trebui sa o efectuati.

Pregatirea pacientului pentru colonoscopie

Pregatirea pacientului pentru colonoscopie implica pregatirea intestinului pentru examinarea endoscopica a colonului. O pregatire adecvata este esentiala pentru a asigura o vizualizare clara a mucoasei intestinale si pentru a permite medicului sa efectueze colonoscopia intr-un mod sigur si eficient. Iata pasii obisnuiti pentru pregatirea pacientului pentru aceasta procedura:

  • Inainte de a incepe pregatirea pentru colonoscopie, pacientul trebuie sa consulte medicul specialist pentru a obtine instructiuni clare si detaliate despre procedura si pentru a discuta orice conditii medicale existente, medicamente luate si eventuale alergii;
  • In general, pacientii sunt sfatuiti sa urmeze o dieta clara timp de 1-3 zile inainte de colonoscopie, renuntand la alimente cu continut ridicat de fibre, cum ar fi fructele si legumele crude, cerealele integrale si nucile, pentru a asigura un intestin gol;
  • Daca pacientul ia medicamente regulate, trebuie sa consulte medicul cu privire la administrarea acestora inainte de colonoscopie. Unele medicamente pot necesita ajustari necesita ca administrarea acestora sa fie oprita;
  • Pacientul trebuie sa se asigure ca are haine confortabile, cum ar fi o rochie sau o pijama, si alte obiecte personale necesare, cum ar fi asigurarea sociala, cardul de identitate si alte obiecte de care ar putea avea nevoie.

 

Este important sa se respecte cu strictete instructiunile medicului inainte de colonoscopie pentru a asigura o pregatire adecvata a intestinului si pentru a permite medicului sa efectueze procedura intr-un mod sigur si eficient.

colonoscopie

Colonoscopie – intrebari si raspunsuri

Cu toate ca colonoscopia poate parea o procedura care provoaca disconfort, aceasta este de obicei bine tolerata si are beneficii semnificative in depistarea si gestionarea afectiunilor intestinale. Din acest motiv, v-am pregatit o serie de intrebari si rapunsuri, care sa va ajute sa intelegeti ce reprezinta si cum decurge cu adevarat aceasta interventie.

Colonoscopia este dureroasa?

Colonoscopia poate sa fie dureroasa pentru unii oameni, dar in general, procedura este bine tolerata si nu ar trebui sa fie extrem de dureroasa. Durerea asociata cu colonoscopia poate varia de la usoara pana la moderata, in functie de sensibilitatea individuala a pacientului si de circumstantele specifice ale procedurii.

In majoritatea cazurilor, interventia se efectueaza sub anestezie sedativa, ceea ce inseamna ca pacientul este adormit sau intr-o stare de somnolenta profunda pe durata procedurii. Aceasta ar trebui sa minimizeze orice disconfort sau durere asociata cu procedura. Cu toate acestea, in unele cazuri, pacientii pot simti senzatii de presiune, balonare sau crampe in timpul colonoscopiei, dar acestea ar trebui sa fie tolerabile.

Colonocopie cu sedare profunda sau cu medicamente pentru atenuarea durerii?

Decizia privind alegerea intre colonoscopia cu sedare profunda sau cu medicamente pentru atenuarea durerii ar trebui sa fie luata in urma unei discutii adecvate cu medicul specialist, care poate lua in considerare starea dumneavoastra de sanatate, istoricul medical, nevoile individuale si preferintele.

Sedarea profunda implica administrarea unor medicamente care induc somnul profund si elimina durerea in timpul procedurii, astfel incat sa va simtiti complet adormit si sa nu simtiti disconfortul. Pe de alta parte, medicamentele pentru atenuarea durerii pot fi utilizate pentru a reduce disconfortul, dar nu induc somnul profund si nu ofera o amnezie completa.

Care sunt riscurile acestei investigatii?

Desi colonoscopia este in general o procedura sigura, exista unele riscuri potentiale asociate, cum ar fi sangerarea, perforarea colonului, infectiile si reactiile adverse la sedare sau anestezie. Cu toate acestea, aceste complicatii sunt rare si de obicei minore. Riscurile si beneficiile colonoscopiei trebuie discutate in detaliu cu medicul inainte de a decide sa efectuati procedura.

Ce se intampla cu polipii descoperiti in timpul colonoscopiei?

Polipii descoperiti in timpul colonoscopiei pot avea mai multe destinatii, in functie de rezultatele examinarii si de recomandarile medicului curant. Iata cateva posibile scenarii:

Polipii benigni - Daca polipii sunt gasiti a fi benigni si nu prezinta semne de malignitate, medicul poate decide sa-i indeparteze in timpul colonoscopiei.

Polipii adenomi - Polipii adenomatosi sunt polipi care prezinta un risc crescut de a deveni cancerosi in timp. Daca polipii gasiti in timpul colonoscopiei sunt considerati adenomi, medicul poate decide sa-i indeparteze, deoarece acestia pot evolua spre cancer in timp.

Polipii maligni - Daca polipii descoperiti in timpul colonoscopiei sunt identificati drept cancerosi sau suspiciosi de cancer, medicul poate preleva mostre de tesut (biopsie) pentru a fi analizate in laborator, in vederea stabilirii unui diagnostic precis.

Este important sa mentionam ca decizia cu privire la gestionarea polipilor descoperiti in timpul colonoscopiei depinde de fiecare caz in parte si de evaluarea medicala realizata de catre medicul specialist.

Ce este colonoscopia virtuala?

Colonoscopia virtuala, cunoscuta si sub denumirea de colonoscopie CT sau colonoscopie prin tomografie computerizata, este o procedura imagistica non-invaziva utilizata pentru a vizualiza colonul si a detecta eventuale anomalii, cum ar fi polipi, tumori sau inflamatii, folosind tehnologia CT (tomografie computerizata). In timpul unei colonoscopii virtuale, se utilizeaza o combinatie de imagini CT tridimensionale ale colonului si software specializat pentru a crea imagini detaliate ale interiorului colonului. Aceste imagini permit medicului sa evalueze starea colonului, sa identifice si sa evalueze polipii sau alte leziuni, si sa detecteze eventuale probleme sau afectiuni digestive, cum ar fi cancerul colorectal sau boala inflamatorie intestinala.

Prin urmare, inainte de a efectua o colonoscopie virtuala sau oricare alta procedura medicala, este important sa discutati cu medicul dumneavoastra pentru a intelege riscurile, beneficiile si procedura in detaliu si pentru a decide impreuna cea mai potrivita optiune de screening sau diagnostic pentru dumneavoastra.

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/4949-colonoscopy

https://www.webmd.com/colorectal-cancer/colonoscopy-what-you-need-to-know

https://www.asahq.org/madeforthismoment/preparing-for-surgery/procedures/colonoscopy/