Polipi pe colon: ce sunt si cum se trateaza

Polipi pe colon: ce sunt si cum se trateaza Polipi pe colon: ce sunt si cum se trateaza

Ultima actualizare: 7 decembrie 2023

polipi-pe-colon

Polipii pe colon sunt excrescente care se pot forma pe mucoasa interioara a colonului. Polipii sunt tumori care se formeaza in mucoasa din interiorul organelor goale, cum ar fi tractul gastro-intestinal, nasul sau organele reproducatoare feminine.

Oricine poate dezvolta polipi pe colon. Cu toate acestea, riscul este mai mare in randul persoanelor peste 50 de ani, al persoanelor supraponderale sau al fumatorilor. De asemenea, cei care au antecedente personale sau familiale de polipi pe colon sau cancer de colon au un risc mai mare.

Polipii pe colon sunt frecventi, iar multi sunt inofensivi. Cu toate acestea, unii dintre ei pot deveni cancerosi daca nu sunt indepartati la timp. Acesta este motivul pentru care medicii verifica daca o persoana are polipi pe colon in timpul unei colonoscopii. Cu toate ca polipii pe colon nu sunt maligni, aproape toate tipurile de cancer colorectal pornesc de la un polip.

Polipii pe colon nu cauzeaza de obicei simptome. Medicii recomanda efectuarea de teste de screening regulate, deoarece polipii pe colon detectati in stadiile incipiente pot fi de obicei indepartati in siguranta si in totalitate. Cea mai buna metode de prevenire a cancerului de colon presupune efectuarea de screening-uri regulate si indepartarea polipilor.

 


Polipi pe colon – informatii generale

Polipii pe colon, cunoscuti si sub denumirea de polipi colorectali, sunt proeminente care apar pe suprafata colonului. Colonul este un tub lung si gol aflat in partea de jos a tractului digestiv. Colonul este locul in care corpul produce si stocheaza materiile fecale (scaunul).

In cele mai multe cazuri, polipii nu provoaca simptome si sunt descoperiti de obicei in timpul testelor de rutina pentru depistarea cancerului de colon. Cu toate acestea, unii oameni se confrunta cu semne si simptome, cum ar fi:

  • sange in scaun sau sangerare rectala
  • durere, diaree sau constipatie care dureaza mai mult de o saptamana
  • greata sau varsaturi daca polipii sunt de dimensiuni mari

Daca observati sange pe hartia igienica dupa defecare sau urme de sange in scaune, acest lucru poate indica o sangerare rectala si este recomandat sa solicitati o evaluare medicala.

FibroProtect Naturalis este un supliment alimentar cu fibre, sub forma de pulbere pentru suspensie buvabila, cu indulcitor.

Tipuri de polipi pe colon

Exista mai multe tipuri de polipi pe colon, fiecare avand factori de risc diferiti. In plus, dimensiunea polipului este legata de severitatea potentiala a acestuia.

Potrivit unui analize din 2014, polipii de 5 milimetri (mm) sau mai putin aveau un risc mic de a deveni maligni, in timp ce polipii intre 1,5 si 3,5 centimetri (cm) aveau un potential de malignitate de 19 pana la 43%.

Cei mai frecventi polipi pe colon sunt polipii hiperplastici si adenomatosi:

Polipi hiperplastici

Polipii hiperplastici, sau polipii inflamatori, sunt de obicei inofensivi si nu reprezinta un motiv de ingrijorare, avand un potential de malignitate redus.

Polipi adenomatosi

Polipii adenomatosi nu sunt maligni, insa pot deveni in viitor. Adenoamele mai mari au un risc mai mare de a deveni maligni. Medicii recomanda de obicei indepartarea adenoamelor.

Polipi maligni

Polipii maligni sunt polipi care contin celule canceroase. Acesti polipi sunt tratati in functie de severitatea malignitatii si de sanatatea generala a pacientului.

Colon Help este un supliment alimentar din fibre si plante, cu un continut foarte bogat de omega 3 natural.

Semne si simptome

De cele mai multe ori, polipii pe colon nu provoaca niciun simptom. Multe persoane descopera ca au un polip abia in timpul unei examinari la nivelul colonului.

Cu toate acestea, unii oameni dezvolta semne si simptome de polipi pe colon, cum ar fi:

Modificari ale obiceiurilor intestinale

Constipatia sau diareea care dureaza mai mult de o saptamana poate indica prezenta unui polip pe colon mai mare sau chiar cancer. Cu toate acestea, exista si alte afectiuni care pot provoca, de asemenea, modificari ale obiceiurilor intestinale.

Modificari ale culorii scaunului

Sangele poate aparea sub forma unor dungi rosii in scaun sau poate face ca scaunul sa para negru. Schimbarea culorii scaunului poate fi cauzata si de anumite alimente, medicamente sau suplimente alimentare.

Anemia prin deficit de fier

Sangerarea cauzata de polipii pe colon se poate produce lent in timp, fara sange vizibil in scaun. Sangerarea cronica poate duce la anemie cu deficit de fier, o problema medicala care poate provoca oboseala si respiratie scurta.

polipi-pe-colon-simptome-anemie

Durere

Un polip mare pe colon poate bloca o parte a intestinului, ceea ce duce la dureri abdominale insotite de crampe.

Sangerare rectala

Sangerarea rectala poate fi un semn de polipi pe colon, cancer sau alte afectiuni, cum ar fi hemoroizii sau fisurile anale minore.

Mergeti la medic daca aveti:

  • durere abdominala
  • sange in scaun
  • modificari ale obiceiurilor intestinale care dureaza mai mult de o saptamana

Specialistii recomanda sa efectuati controale regulate daca:

  • Aveti 50 de ani sau mai mult
  • Aveti factori de risc pentru polipi pe colon, cum ar fi antecedente familiale de cancer de colon. Unele persoane cu risc ridicat ar trebui sa inceapa screening-urile regulate mult mai devreme de varsta de 50 de ani.

polipi-pe-colon-controale

Cauze si factori de risc

Oamenii fie se nasc cu polipi pe colon, fie ii dezvolta in timpul vietii.

Medicii nu cunosc cauzele exacte ale polipilor de colon, dar aspectul lor poate fi legat de urmatorii factori:

  • dieta bogata in grasimi
  • consumul excesiv de carne rosie
  • aportul insuficient de fibre
  • fumatul
  • obezitatea

La unii oameni, factorii genetici fac ca celulele colonului sa se inmulteasca mai mult decat ar trebui. Cand acest lucru se produce la nivelul colonului, apar polipi pe colon. Cand se produce in rect, apar polipi colorectali.

Riscul de polipi pe colon este mai mare in randul persoanelor care au urmatoarele afectiuni mostenite:

  • polipoza adenomatoasa familiala (FAP)
  • sindromul Gardner
  • sindromul Peutz-Jeghers

Persoanele care au aceste afectiuni au un risc crescut de a dezvolta cancer la nivelul mai multor organe, cum ar fi intestinul subtire si colonul.

Factori de risc

Urmatorii factori cresc riscul de polipi pe colon:

polipi-pe-colon-factori-de-risc-diabet

Diagnostic

Polipii pe colon trebuie detectati cu ajutorul testelor de screening inainte sa devina maligni. De asemenea, aceste teste pot ajuta la identificarea cancerului colorectal in stadiile incipiente, cand sansele de recuperare sunt mari.

Metodele de screening sunt:

Colonoscopia

Colonoscopia, o procedura care implica introducerea in rect a unui tub mic cu o lumina si o camera. Daca descopera polipi pe colon, specialistul ii poate indeparta imediat sau poate preleva mostre de tesut care urmeaza sa fie analizate in laborator.

Sigmoidoscopie flexibila

De asemenea, sigmoidoscopia presupune utilizarea unui tub mic cu lumina si camera, insa pentru a inspecta doar ultima treime a colonului, numita sigmoid.

Probe de scaun

Aceste teste verifica daca exista sange in scaun sau evalueaza ADN-ul scaunului pentru a fi descoperite eventuale dovezi ale unor polipi pe colon sau cancer. Daca proba de scaun este pozitiva, persoana in cauza va avea nevoie de o colonoscopie curand dupa aceea.

Tratamentul pentru polipi pe colon

In cazul in care medicul descopera polipi pe colon in timpul examinarii, acesta poate decide indepartarea lor. Variantele de eliminare sunt:

Polipectomia

In stadiul incipient, cand sunt mai mici, polipii pot fi indepartati prin introducerea in rect a unui tub cu un instrument.

Chirurgia minim invaziva

Polipii care sunt prea mari sau care nu pot fi indepartati in siguranta in timpul screening-ului sunt de obicei eliminati chirurgical. Acest lucru se face adesea prin introducerea in abdomen a unui instrument numit laparoscop.

Proctocolectomia totala

Persoanele care sufera de un sindrom genetic rar, cum ar fi polipoza adenomatoasa familiala (FAP), pot fi supuse unei interventii chirurgicale de indepartare a colonului si rectului. Aceasta interventie chirurgicala are rolul de a le proteja de dezvoltarea unui cancer care poate pune viata in pericol.

polipi-pe-colon-tratament

Metode de prevenire

Oamenii isi pot reduce riscul de a dezvolta polipi pe colon adoptand obiceiuri de viata sanatoase, cum ar fi:

  • consumul unor alimente cu putine grasimi
  • consumul de fructe, legume si fibre
  • mentinerea unei greutati corporale normale
  • renuntarea sau evitarea fumatului
  • evitarea consumul excesiv de alcool

 

 

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15370-colon-polyps

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-polyps/symptoms-causes/syc-20352875

https://www.healthline.com/health/colorectal-polyps

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322428

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Colon help x 480g

    Colon Help - Supliment pentru detoxifiere X 480g

    Ingrediente si beneficii: ·       este un supliment alimentar din fibre si plante, cu un conținut foarte bogat de omega 3 natural; ·      …

  • 3 la pret de 2
    Naturalis FibroProtect x 20 plic

    FibroProtect Naturalis X 20 plicuri

      Naturalis FibroProtect este un supliment alimentar cu fibre, sub forma de pulbere pentru suspensie buvabila, cu indulcitor. Compozitie: Coaja de seminte de Plantago ovata (Psyllium husk) contine…