Computer tomograf – informatii detaliate despre tomografia computerizata

Computer tomograf – informatii detaliate despre tomografia computerizata Computer tomograf – informatii detaliate despre tomografia computerizata

Ultima actualizare: 22 august 2023

tomografie-computerizata

Denumirea de computer tomograf (tomografie computerizata, CT) face referire la o procedura computerizata de imagistica de inalta performanta si sensibilitate care foloseste razele X pentru a produce semnale specifice procesate de computerul asociat aparatului. In timpul investigatiei, un fascicul ingust de raze X este indreptat spre zona de interes a pacientului, ulterior fiind rotit rapid in jurul acesteia. Semnalele sunt procesate de computerul aparatului pentru a genera mai multe imagini in sectiune transversala. Tehnologia asociata tehnicii computer tomograf permite ca sectiunile transversale succesive sa fie stivuite, obtinandu-se o imagine tridimensionala.

Investigatia computer tomograf este deosebit de sensibila si permite identificarea nu doar mult mai usoara, ci si mult mai fidela a eventualelor patologii asociate anumitor organe. Desi in mod obisnuit protocolul de tomografie se recomanda la pacientii la care se suspecteaza existenta de tumori sau procese maligne, ea poate fi recomandata pentru a investiga si alte tipuri de patologii care intereseaza abdomenul, capul, membrele, plamanii, vasele de sange si alte organe. Pe de alta parte, date fiind costurile relativ crescute ale investigatiei de computer tomograf, frecvent se apeleaza la aceasta doar la stricta indrumare a medicului specialist si in situatii specifice.

Pentru a va ajuta sa depasiti perioadele stresante, asa cum sunt cele cu examene sau cu proiecte profesionale, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio Tonico Forte. Este un produs recomandat si pentru perioada „asteniei de primavara”, datorita efectului pozitiv pe care il are asupra sistemului imunitar. Acest supliment alimentar ne ofera energie si ne ajuta sa ne concentram intreaga zi, avand si un gust delicios de capsuni.


Tomografie computerizata – informatii generale

Spre deosebire de radiografia conventionala, care utilizeaza sursa fixa de raze X, un scaner CT utilizeaza o sursa motorizata de raze X, care se roteste in jurul unui portal. Tehnica de computer tomograf presupune ca pacientul sa se intinda pe un pat care se misca incet prin acest portal, in timp ce sursa motorizata de raze X se roteste in jurul pacientului, transmitand fascicule inguste de raze X prin corp. In loc de filme fotografice speciale, in scanarea CT se folosesc detectoare digitale speciale de raze X, situate chiar langa sursa de radiatie. Pe masura ce razele X parasesc corpul pacientului, acestea sunt prelucrate de detectoarele speciale si transmise unui computer.

De fiecare data cand sursa de raze X efectueaza o rotatie completa, computerul CT, folosindu-se de algoritmi matematici specifici, construieste imagini bidimensionale a zonei de interes. In mod obisnuit, grosimea tesutului reprezentat in fiecare imagine variaza intre 1-10 milimetri. In momentul in care se obtine o investigatie completa a unei parti din teritoriul analizat, patul este deplasat progresiv spre portal, pentru a se repeta procedura si a se obtine o alta sectiune aferenta teritoriului. Acest proces continua pana cand se obtine numarul necesar de sectiuni transversale. Ulterior, aceste sectiuni sunt aliniate impreuna pentru a se obtine o imagine tridimensionala.

Afectiuni ce pot fi diagnosticate cu ajutorul computerului tomograf

Tehnica de computer tomograf permite ca medicul sa poata vizualiza toate organele si intregul corp al pacientului, in functie de interesul avut. Aceasta metoda are mult avantaje, unul deosebit de important fiind faptul ca exista posibilitatea de a roti imaginea 3D in spatiu sau de a vizualiza fiecare sectiune transversala, investigatia de computer tomograf facilitand major gasirea unui posibil loc in care ar putea fi localizat procesul patologic. O persoana poate apela la investigatia de computer tomograf pentru a putea identifica anumite boli sau leziuni localizate in diferite regiuni ale corpului, cum ar fi:

  • Tumori;
  • Anomalii ale inimii;
  • Prezenta de cheaguri si hemoragii;
  • Aprecierea gradului de metastazare a unei tumori;
  • Emfizemul, pneumonia;
  • Litiaza renala, hiperplazia benigna de prostata;
  • Pancreatita;
  • Afectiuni ale splinei;
  • Apendicita, diverticulita, boala inflamatorie intestinala;
  • O scanare prin computer tomograf este deosebit de utila pentru a diagnostica fracturi osoase complexe, articulatii sever erodate si tumori osoase.

Prin tomografie pot fi identificate fidel si specific o gama variata de patologii, insa, ca urmare a gradului ridicat de iradiere, o astfel de investigatie ar trebui facuta doar la recomandarea unui medic specialist. Tehnica de computer tomograf presupune o pregatire anterioara speciala, care vizeaza si anamenza pacientului, in vederea determinarii istoricului medical si anumitor factori de risc care pot fi asociati procedurii.

Pregatirea pacientului pentru computer tomograf (tomografie)

Pregatirea pentru computer tomograf nu este deloc complicata. In anumite situatii, raportandu-se la zona investigata prin tomografie, exista posibilitatea sa nu fie necesare pregatiri specifice. Totusi, in anumite situatii se solicita pregatiri speciale, cum ar fi:

  • Investigatiile la nivelul abdomenului presupun ca pacientul sa nu manance in dimineata de dinainte de computer tomograf;
  • Persoana care urmeaza sa fie investigata prin tomografie va fi nevoita sa isi schimbe hainele si sa se imbrace cu un halat special;
  • Investigatiile care intereseaza tractul intestinal ar putea ridica necesitatea administrarii unor substante laxative sau efectuarea unei clisme;
  • De cele mai multe ori, persoana care urmeaza sa fie investigata prin computer tomograf ar trebui sa isi indeparteze obiectele metalice detinute (cercei, inele, proteze dentare);
  • Procedura de tomografie ar putea implica si sedarea pacientului, intrucat perioada necesara examinarii ar putea fi de mai bine de o ora (pacientii care sufera de claustrofobie, agitati si care nu pot sta nemiscati pot solicita sedarea);
  • Medicul va solicita o anamneza detaliata, pentru a identifica anumite aspecte relevante (un istoric medical, eventualele alergii, investigatii anterioare) aprecierii riscului investigatiei.

In mod obisnuit, tehnica de computer tomograf poate fi folosita atat pentru diagnostic, cat si in vederea monitorizarii eficacitatii terapeuticei si dinamicii evolutive a unei boli. Rezultatele pe care o tomografie le ofera pot fi relevante pentru a ghida echipa medicala in vederea abordarii diferitelor proceduri interventionale, terapeutice sau chirurgicale necesare.

computer-tomograf

Computer tomograf (tomografie) cu substanta de contrast – informatii importante

Un computer tomograf ofera imagini relevante, usor de vizualizat, a structurilor dense din corp, asa cum sunt oasele. Pe de alta parte, tesuturile moi au o capacitate relativ limitata de a absorbi razele X si, drept urmare, vizualizarea lor poate fi deficitara. Din acest motiv, au fost dezvoltati mai multi agenti de contrast care sunt mai usor de vizualizat intr-un computer tomograf si care, fiind biocompatibili cu organismul, pot fi administrati pentru a permite vizualizarea mai atenta a structurilor anatomice examinate. Un computer tomograf nativ nu implica administrarea unei substante de contrast, structurile anatomice de interes putand fi vizualizate eficient si fara.

Investigatia de computer tomograf cu substanta de contrast presupune administrarea de agenti intravenosi pe baza de iod, care permit mult mai eficient identificarea anumitor patologii. Unul dintre cei mai utilizati agenti de contrast este cel pe baza de iod, cu administrare intravenoasa, permitand vizualizarea mult mai eficienta a structurilor moi vascularizate. Iodul va ajunge prin circulatia sanguina la nivelul organului interesant, iar ulterior teritoriul va putea fi mai eficient vizualizare prin tomografie. Rezultatele vor fi mult mai usor de tradus de catre medic si, astfel, se va putea obtine o interpretare relevanta a eventualei patologii asociate organului respectiv.

Tehnica de computer tomograf cu substanta de contrast ridica si riscuri asociate substantei ce este folosita in protocolul de investigatie. Desi este sigura, unele persoane pot dezvolta si reactii alergice la substanta folosita pentru computer tomograf cu substanta de contrast, care includ:

  • Ameteli si varsaturi;
  • Greata;
  • Eruptii cutanate ulterioare;
  • Constipatie, crampe abdominale;
  • Ingreunarea respiratiei;
  • Dureri de cap.

Unele persoane ar putea dezvolta si soc anafilactic. In schimb, dat fiind faptul ca protocolul de computer tomograf are loc in clinici specializate, se poate interveni rapid si eficient din partea personalului medical avizat. Alte riscuri asociate cu procedura de computer tomograf le ridica faptul ca, in cele din urma, presupune expunerea la o sursa directa de radiatii X, fiind cunoscut faptul ca acestea sunt nocive pentru organism. Tocmai din acest motiv, specialistii medicali isi propun sa limiteze expunerea persoanelor la astfel de radiatii, recomandand investigatiile de o astfel de natura doar in cazuri de necesitate absoluta.

Computer tomograf (tomografie) – intrebari si raspunsuri

In cele ce urmeaza, vor fi prezentate cateva dintre cele mai frecvente intrebari despre computer tomograf (tomografie) si va vom oferi raspunsuri la acestea.

Pot face computer tomograf daca sunt insarcinata?

In practica clinica, nu se recomanda efectuarea de computer tomograf pe perioada sarcinii. Desi cantitatea de radiatii este relativ mica, exista anumite riscuri asociate. Cu toate acestea, cel mai bine ar fi sa cereti sfatul medicului dumneavoastra.

Cat dureaza o tomografie?

Scanarea ar putea dura cateva zeci de minute, depinzand de zona examinata. De exemplu, CT-ul abdominal dureaza in jur de 30 de minute, dar exista si anumite tipuri de tomografie care ar necesita mai mult de o ora.

Ce afectiuni pot fi identificate cu ajutorul unui computer tomograf?

Printr-o tomografie se obtin informatii relevante ale mai multor organe si sisteme. La indicatiile medicului specialist, aceasta investigatie ar putea fi utila pentru a identifica orice patologie, in cazul in care tehnicile clasice de investigatie imagistica (ecografie, radiografie) ofera informatii deficitare. Un computer tomograf, in schimb, este mult mai costisitor, si ca urmare a expunerii la dozele de radiatie se recomanda doar in anumite cazuri.

 

surse:

  1. https://www.nibib.nih.gov/science-education/science-topics/computed-tomography-ct
  2. https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/computed-tomography-ct-scan
  3. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/ct-scan/about/pac-20393675
  4. https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/computed-tomography
  5. https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/4808-ct-computed-tomography-scan
  6. https://www.fda.gov/radiation-emitting-products/medical-x-ray-imaging/computed-tomography-ct

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Benesio Tonico Forte 10 ml x 10 flac.

    Benesio Tonico Forte 10 ml X 10 flacoane

    Tonico Forte este un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitor, avand in compozitie 4 aminoacizi (Arginina, Fosfoserina, Glutamina, Asparagina) si Vitamina B12. Aminoacizii sunt compusii chimici…