Ultima actualizare: 16 septembrie 2021
Coronavirus este o categorie de virusuri care face parte din familia coronaviridelor și care se pot transmite de la animal la om, unele fiind asimptomatice, iar altele foarte agresive si invazive, cu simptome asemanatoare gripei, care pot conduce inclusiv la deces. Un nou tip de coronavirus a aparut in China la finele lunii decembrie 2019 si s-a raspandit cu rapiditate, depasind granitele țării și, conform OMS (Organizația Mondială de Sănătate), reprezintă o urgență medicală globală.
Coronavirusurile sunt un grup de virusuri zoonotice, care se pot transmite între animale și oameni, și care și-au căpătat acest nume datorită faptului că la microscop, virusurile din această specie seamănă cu o coroană. Un nou tip de coronavirus a apărut în China, noua tulpină fiind denumită de cercetători 2019-nCoV. Primul caz de coronavirus 2019-nCov a fost depistat în orașul Wuhan și, conform cercetătorilor, este strâns legat de virusul SARS apărut în anul 2003, de asemenea, în China. Dacă inițial s-a crezut că sursa de infectare ar fi fost carnea de șarpe, ulterior cercetătorii au demonstrat că acest virus este transmisibil doar între mamifere și, cel mai probabil, provine de la o specie de lilieci, devenind agresiv pentru om printr-o mutație genetică de tip ARN.
Simptomele coronavirus sunt asemănătoare cu cele de gripă și răceală, însă devin foarte agresive, provocând un tip de pneumonie care poate conduce la deces în cazul persoanelor cu imunitate scăzută, care au boli asociate, sunt în vârstă sau în cazul femeilor gravide. Perioada de incubație a noului tip de virus din China, coronavirus 2019-nCov, este de 14 zile. Practic, din momentul infectării și până la apariția primelor simptome pot trece maxim două săptămâni. Simptomele coronavirusului sunt:
Coronavirus se transmite între mamifere, ceea ce înseamnă că se transmite de la animal la om și de la om la om. Modalitatea de transmitere este pe cale aeriană, adică prin inhalarea particulelor infectate provenite din strănutul, tusea, secrețiile unei persoane bolnave. De asemenea, coronavirusul se transmite prin contactul direct cu suprafețele contaminate, dacă apoi mâna atinge nasul, ochii și gura. Se crede că virusul din China nu poate rezista mai mult de 24 de ore în afara unui corp gazdă.
Simptomele coronavirusului 2019-nCoV se pot agrava în cazul persoanelor cu imunitate deficitară și complicațiile care pot surveni sunt:
Toate aceste complicații ale coronavirusului din China pot conduce la deces.
În cazul în care o persoană se confruntă cu aceste simptome este necesar să meargă la medic, mai ales dacă a intrat în contact cu potențiale persoane bolnave. Deocamdată nu există un tratament specific pentru coronavirus, însă simptomele se pot ameliora cu tratamentele clasice pentru răceală și gripă. Cercetătorii lucrează la crearea unui vaccin pentru coronavirus, însă studiile sunt în plină desfășurare și pot dura de la luni la ani de zile.
Infectarea cu coronavirus se poate preveni printr-o serie de măsuri de igienă, de asemenea, asemănătoare cu cele recomandate în cazul prevenirii gripei și răcelii.
Este important ca starea de sănătate generală să fie una bună, iar întărirea sistemului imunitar este cea mai bună recomandare atât pentru a preveni gripa și răceala, cât și infectarea cu coronavirus. Recomandările în acest caz sunt: