Coronavirus. Totul despre virus: simptome, transmitere, tratament

Coronavirus. Totul despre virus: simptome, transmitere, tratament Coronavirus. Totul despre virus: simptome, transmitere, tratament

Ultima actualizare: 16 septembrie 2021

Coronavirus este o categorie de virusuri care face parte din familia coronaviridelor și care se pot transmite de la animal la om, unele fiind asimptomatice, iar altele foarte agresive si invazive, cu simptome asemanatoare gripei, care pot conduce inclusiv la deces. Un nou tip de coronavirus a aparut in China la finele lunii decembrie 2019 si s-a raspandit cu rapiditate, depasind granitele țării și, conform OMS (Organizația Mondială de Sănătate), reprezintă o urgență medicală globală.

Ce este coronavirus?

Coronavirusurile sunt un grup de virusuri zoonotice, care se pot transmite între animale și oameni, și care și-au căpătat acest nume datorită faptului că la microscop, virusurile din această specie seamănă cu o coroană. Un nou tip de coronavirus a apărut în China, noua tulpină fiind denumită de cercetători 2019-nCoV. Primul caz de coronavirus 2019-nCov a fost depistat în orașul Wuhan și, conform cercetătorilor, este strâns legat de virusul SARS apărut în anul 2003, de asemenea, în China. Dacă inițial s-a crezut că sursa de infectare ar fi fost carnea de șarpe, ulterior cercetătorii au demonstrat că acest virus este transmisibil doar între mamifere și, cel mai probabil, provine de la o specie de lilieci, devenind agresiv pentru om printr-o mutație genetică de tip ARN.

Infecția cu coronavirus – simptome

Simptomele coronavirus sunt asemănătoare cu cele de gripă și răceală, însă devin foarte agresive, provocând un tip de pneumonie care poate conduce la deces în cazul persoanelor cu imunitate scăzută, care au boli asociate, sunt în vârstă sau în cazul femeilor gravide. Perioada de incubație a noului tip de virus din China, coronavirus 2019-nCov, este de 14 zile. Practic, din momentul infectării și până la apariția primelor simptome pot trece maxim două săptămâni. Simptomele coronavirusului sunt:

 • febră foarte mare, peste 38 de grade Celsius – principalul simptom care trebuie să vă trimită la medic
 • tuse
 • dificultăți de respirație
 • nas înfundat
 • rinoree, scurgeri nazale abundente
 • dureri de cap și de gât și dureri musculare
 • stare de oboseală generală.

 

Cum se transmite coronavirus?

Coronavirus se transmite între mamifere, ceea ce înseamnă că se transmite de la animal la om și de la om la om. Modalitatea de transmitere este pe cale aeriană, adică prin inhalarea particulelor infectate provenite din strănutul, tusea, secrețiile unei persoane bolnave. De asemenea, coronavirusul se transmite prin contactul direct cu suprafețele contaminate, dacă apoi mâna  atinge nasul, ochii și gura. Se crede că virusul din China nu poate rezista mai mult de 24 de ore în afara unui corp gazdă.

Infecția cu coronavirus – complicații ale virusului din China

Simptomele coronavirusului 2019-nCoV se pot agrava în cazul persoanelor cu imunitate deficitară și complicațiile care pot surveni sunt:

 • sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV)
 • sindromul respirator acut sever (SARS-CoV)
 • pneumonia, afecțiune care, în acest caz, nu răspunde la tratamentul standard cu antibiotice
 • naştere prematură, avort spontan, complicaţii sau deces la naştere
 • insuficiență renală

Toate aceste complicații ale coronavirusului din China pot conduce la deces.

Coronavirus – tratament

În cazul în care o persoană se confruntă cu aceste simptome este necesar să meargă la medic, mai ales dacă a intrat în contact cu potențiale persoane bolnave. Deocamdată nu există un tratament specific pentru coronavirus, însă simptomele se pot ameliora cu tratamentele clasice pentru răceală și gripă. Cercetătorii lucrează la crearea unui vaccin pentru coronavirus, însă studiile sunt în plină desfășurare și pot dura de la luni la ani de zile.

Cum se poate preveni infectarea cu coronavirus?

Infectarea cu coronavirus se poate preveni printr-o serie de măsuri de igienă, de asemenea, asemănătoare cu cele recomandate în cazul prevenirii gripei și răcelii.

 • Având în vedere că virusul din China se transmite pe cale aeriană este necesară spălarea corectă a mâinilor, cu săpun, prin frecare timp de 20- 30 de secunde, de fiecare dată când intrați în contact cu obiecte noi, spații noi, persoane noi.
 • Este esențial a se evita contactul cu posibile persoane bolnave și, totodată, a se evita spațiile aglomerate, unde riscul de infectare este mai mare.
 • De fiecare dată când strănutați, acoperiți-vă nasul și gura cu un șervețel de unică folosință pe care apoi aruncați-l. Spălați-vă imediat pe mâini sau folosiți dezinfectantul de mâini. Dacă nu aveți la îndemână un șervețel, strănutați și tușiți în pliul cotului pentru a evita apoi, din instinct, să vă atingeți fața cu palmele.
 • Folosiți masca medicală pentru protecție. Aceasta este cea mai eficientă metodă de prevenție a contactării coronavirusului în spațiile publice.
 • Având în vedere că este vorba de un virus care provine de la animale, este de preferat a se evita consumul alimentelor cu risc crescut de infectare, cu toate că acestea nu sunt produse cu specific românesc. Este util a se găti bine orice produs de origine animală.
 • În toată această perioadă este recomandat să se evite călătoriile în China, inclusiv în țările unde coronavirusul a fost deja depistat, dar și legăturile cu aeroporturile internaționale unde riscul de a contacta coronavirus este crescut. În acest sens, deja există recomandări de călătorie pe site-ul avizat al MAE.

 

Alte sfaturi și recomandări pentru a preveni infecția cu coronavirus

Este important ca starea de sănătate generală să fie una bună, iar întărirea sistemului imunitar este cea mai bună recomandare atât pentru a preveni gripa și răceala, cât și infectarea cu coronavirus. Recomandările în acest caz sunt:

 • Suplimentele naturiste pentru întărirea imunității pe bază de propolis, echinaceea, cătină, vitamina C și zinc.
 • Consumul zilnic de fructe și legume crude, spălate în prealabil, acestea fiind cea mai bună sursă de vitamine și minerale.
 • Minim 8 ore de somn pe noapte. Odihna susține puternic sistemul imunitar, fiind aliat de bază în procesul de regenerare a organismului.
 • Dezinfectarea constantă a obiectelor cu care se intră des în contact.