Cum ingrijim pielea cu psoriazis

Cum ingrijim pielea cu psoriazis Cum ingrijim pielea cu psoriazis

Ultima actualizare: 17 iunie 2021

Psoriazisul este o boala cronica autoimuna manifestata la nivelul pielii prin placi tegumentare ingrosate si albicioase, numite placi hipercheratozice, si apare cu preponderenta la incheieturile mainilor si picioarelor si la nivelul scalpului. In prezent, psoriazisul afecteaza aproximativ 4% din populatia globului, in Romania fiind afectate 400.000 de persoane. Cu toate ca nu este o boala contagioasa, modul sau de manifestare sperie si persoanele astfel diagnosticate ajung sa fie marginalizate. Avand in vedere ca aceasta boala nu se vindeca niciodata, accentul cade pe ameliorarea simptomelor; in mod direct, pe felul in care este ingrijita pielea.

Atentie la dusuri!

Dusurile cu apa fierbinte nu sunt benefice absolut deloc pielii, cu atat mai putin celei afectate de psoriazis. Medicii dermatologi recomanda ca dusul sa fie scurt si facut cu apa calduta si, de asemenea, sa nu se foloseasca creme abrazive sau exfoliante care pot irita suplimentar pielea si astfel agrava boala. Pe de alta parte, daca preferati baia in cada, de asemenea nu trebuie sa folositi apa fierbinte, insa, pentru inmuierea scuamelor, este recomandat sa fie adaugate emoliente speciale sau uleiuri naturale. Uscarea corpului nu trebuie facuta prin stergere, ci prin tamponare usoara cu prosopul, deoarece indepartarea brutala a placilor hipercheratozice poate provoca sangerare si usturime.

Hidratarea pielii

Hidratarea pielii afectata de psoriazis este obligatorie. In primul rand, trebuie urmat cu strictete tratamentul prescris de medicul dermatolog si apoi trebuie avuta in vedere hidratarea suplimentara cu ajutorul cremelor emoliente sau a unguentelor. Cel mai bun moment de aplicare este imediat dupa dus sau dupa baie. Avand in vedere ca se foloseste un produs cu o consistenta mare, este indicat ca aplicarea sa se faca prin masaj indelungat pana la absorbtia completa. Totodata, evita produsele de ingrijire dure, care usuca pielea si care contin alcool.

Poarta haine adecvate

Aerul rece si uscat irita suplimentar dermul, motiv pentru care psoriazisul se agraveaza in timpul iernii. Acum trebuie camuflata cat mai bine pielea cu haine groase, preferabil in croieli lejere si din materiale naturale moi, cel mai recomandat fiind bumbacul. Daca zonele afectate sunt mainile sau scalpul, obligatoriu folositi manusi si caciuli.

Soarele si psoriazisul

Contrar multor credinte, psoriazisul este ameliorat de expunerea la razele ultraviolete. Astfel, in sezonul cald, profitati de razele solare, dar expuneti-va cu prudenta, iar in restul anului urmati fototerapia, terapia cu lumina, sau apelati la solar. Cu toate ca este nevoie de mai multe sedinte, in final, evolutia bolii si manifestarile sale vor fi mult imbunatatite.

Stresul si dieta, factori agravanti

Cu toate ca psoriazisul are si o cauza genetica, studiile au ajuns la concluzia ca si stresul sau socul emotional puternic poate sta la baza aparitiei sale si, implicit, este responsabil si de agravarea sa. Persoanele astfel diagnosticate ar trebui sa reduca nivelul de stres prin indepartarea factorilor care il provoaca si sa apeleze la metode de relaxare ca, de exemplu, meditatia si yoga. Pe de alta parte, dieta joaca un rol extrem de important in aceasta schema si pacientilor cu psoriazis li se recomanda in mod deosebit adoptarea unui regim alimentar sanatos si evitarea alcoolului si a tutunului.

Remedii naturiste

Pentru ameliorarea simptomelor se pot aplica, concomitent cu tratamentul recomandat de medic, si o serie de terapii alternative bazate pe produse naturale. Astfel, compresele cu gel natural de aloe vera sau ungerea zonei afectate cu acest gel imbunatateste starea pielii. De asemenea, cremele folosite pentru tratament isi fac de doua ori mai repede efectul daca zona este acoperita cu folie de plastic. Bicarbonatul de sodiu are si el efecte benefice in ameliorarea simptomelor psoriazisului daca 3 lingurite din acest praf alb sunt amestecate cu o jumatate de pahar de apa, iar solutia obtinuta este aplicata, cu ajutorul unei comprese, pe piele. Acoperirea zonei cu probleme cu tampoane de bumbac imbibate in vin este o alta metoda cu rezultate uimitoare in imbunatatirea calitatii pielii afectate de psoriazis.

Atentie! Nu va scarpinati si nu decojiti scuamele formate! Exista pericolul de aparitie a infectiilor si, in plus, pielea poate capata pete!

Text: Madalina Manole