Cum putem scapa de ficat gras cu ajutorul unui supliment multimineral

Cum putem scapa de ficat gras cu ajutorul unui supliment multimineral Cum putem scapa de ficat gras cu ajutorul unui supliment multimineral

Ultima actualizare: 9 septembrie 2022

 

Circa 20-30% din populatia activa a Europei si Statelor Unite ale Americii ar suferi de ficat gras sau steatoza hepatica, afectiune frecvent intalnita, ce se manifesta prin depunerea de grasime in ficat. Cel mai adesea asimptomatice, persoanele cu ficat gras pot dezvolta steatohepatita, fibroza, chiar si ciroza, ce pot duce catre insuficienta hepatica si cancer. Insa vin vesti bune de peste ocean. Un studiu al cercetatorilor americani a scos la iveala ca evolutia unui ficat gras poate fi stopata cu ajutorul unui supliment multimineral ce are in compozitie alge marine rosii calcificate.

Inca mult subdiagnosticata, desi incidenta ei este in crestere, atat in plan global, cat si in tara, boala de ficat gras are drept factori de risc alimentatia dezechilibrata si hipercalorica, sedentarismul si odihna insuficienta, dar si stresul cotidian.

Studiu privind suplimentul impotriva ficatului gras

 

Un studiu preclinic adauga noi dovezi ca un supliment alimentar multimineral ar putea deveni o modalitate simpla si eficienta de a reduce consecintele pe termen lung ale ficatului gras non-alcoolic asupra sanatatii. Suplimentul este derivat din alge marine rosii calcificate si are un continut bogat in calciu, magneziu si alte 72 de minerale si oligoelemente.

Un astfel de produs revolutionar este Ocean Calm, recomandat de farmacistii Catena persoanelor care prezinta un deficit de magneziu predominant in cazul dietelor bogate in alimente procesate. De asemenea, contribuie la sanatatea sistemului nervos, scaderea stresului, reglarea transportului de calciu in organism si cresterea energiei.

„Boala ficatului gras este o provocare din ce in ce mai acuta pentru sanatatea publica, abordata in prezent printr-un accent pe schimbarile stilului de viata, in special pe dieta, pentru a preveni acumularea de grasime in ficat. Sunt necesare abordari noi, deoarece acest lucru nu functioneaza pentru toata lumea”, a declarat liderul echipei de cercetare Muhammad Nadeem Aslam de la Universitatea din Michigan.

„Majoritatea oamenilor care traiesc in societatea occidentala nu indeplinesc regulile privind necesarul zilnic pentru aportul de calciu si magneziu si, probabil, alte minerale asociate nutritional cu acestea. Lucram pentru a afla daca un supliment mineral ar putea oferi o abordare cu costuri reduse, cu toxicitate scazuta sau fara toxicitate, pentru a atenua consecintele ficatului gras”, a explicat, la randul ei, Isabelle Harber, cercetator universitar in laboratorul doctorului Aslam.

Primele concluzii ale cercetatorilor

 

In studiile preliminare, cercetatorii au hranit soareci dupa o dieta bogata in grasimi. Ulterior, i-au studiat timp de 15 pana la 18 luni pentru a observa intregul spectru al bolilor hepatice, inclusiv modificari fibrotice avansate si cancer de ficat.

S-a inregistrat o reducere dramatica a consecintelor in faza tardiva in cazuri de ficat gras la animalele care au fost hranite cu o dieta bogata in grasimi si au primit supliment multimineral, in comparatie cu cele care nu au primit suplimentul. In studiile pe termen scurt, care au durat aproximativ 24 de saptamani, cercetatorii au identificat modificari ale proteinelor asociate cu ficatul gras si reducerea formarii de tumori in studiile mai lungi.

„Am observat ca majoritatea soarecilor care urmau dieta bogata in grasimi aveau tumori hepatice mari, in timp ce soarecii care au primit suplimentul mineral nu au prezentat tumori. Aceste rezultate au confirmat descoperirile noastre anterioare ca mineralele pot avea potentialul de a reduce consecintele din aval ale bolii hepatice grase”, a mai completat dr. Aslam.

A urmat si un studiu pilot, desfasurat pe 90 de zile, care a aratat ca suplimentul mineral nu a prezentat probleme de siguranta sau tolerabilitate, inclusiv in eventuale leziuni hepatice. Urmeaza si alte cercetari pentru a evalua rezultatele pentru o perioada de 180 de zile, potrivit publicatiei Medicalxpress.com.