Cum sa reduceti riscul de ficat gras non-alcoolic

Cum sa reduceti riscul de ficat gras non-alcoolic Cum sa reduceti riscul de ficat gras non-alcoolic

Ultima actualizare: 27 martie 2024

ficat-gras

Ficatul gras non-alcoolic este una din cele doua forme ale steatozei hepatice, o afectiune caracterizata prin acumularea grasimii in exces la nivelul ficatului. Avand in vede obiceiurile alimentare tot mai putin sanatoase, stilul de viata sedentar, stresul si alte aspecte negative care caracterizeaza stilul de viata modern, ficatul gras non-alcoolic a devenit in ultimi ani cea mai frecventa afectiune hepatica, pe care multe persoane o au fara sa-si dea seama. Aceasta pentru ca ficatul gras non-alcoolic este in general o afectiune asimptomatica, simptomele aparand de obicei cand boala ajunge in stadii avansate sau cand genereaza complicatii.

Tocmai pentru ca vorbim de o afectiune cu o manifestare „tacuta”, care poate evolua catre stadii avansate fara a da vreun semn, va vom oferi in continuare cateva sfaturi pentru a va proteja sanatatea ficatului si a preveni astfel aparitia acestei boli.


Sfaturi importante privind sanatatea ficatului

Ficatul gras non-alcoolic este de cele mai multe ori consecinta unui stil de viata dezordonat, in care nu se tine cont de aspectele esentiale care influenteaza sanatatea, la modul general. Principalele sfaturi pe care vi le putem oferi pentru a va proteja sanatatea ficatului sunt urmatoarele.

  • Evitati consumul de alcool

Alcoolul este cel mai redutabil inamic al ficatului pentru ca produce leziuni hepatice iremediabile. Ficatul are capacitatea de a se regenera, insa consumul exagerat de alcool distruge celulele hepatice intr-un ritm mai rapid decat se pot reface acestea si astfel se creeaza tesut cicatricial, care este nefunctional si nu se mai regenereaza.

Desi vorbim de ficat gras non-alcoolic, consumul de alcool poate favoriza si aparitia acestei forme de steatoza hepatica, intrucat afecteaza modul in care sunt sintetizate grasimile.

  • Mentineti o greutate corporala normala

Excesul ponderal este un factor de risc major pentru ficatul gras non-alcoolic si de aceea este important sa va mentineti la o greutate normala in raport cu inaltimea dumneavoastra. Fiecare kilogram in plus poate fi considerat un pas catre ficatul gras non-alcoolic, pentru ca inseamna acumulare de grasime care se depune si la nivelul acestui organ.

  • Faceti mai multa miscare

Miscarea va ajuta sa va mentineti la greutatea normala si totodata accelereaza metabolismul grasimilor. Un program zilnic de 30 de minute care sa includa activitati fizice de intensitate moderata este suficient pentru a reduce riscul de a dezvolta ficat gras non-alcoolic.

  • Evitati fumul de tigara

Daca fumati, este bine sa renuntati cat mai curand la acest viciu, iar, daca nu faceti parte din categoria fumatorilor, evitati cat mai mult fumul de tigara pentru ca si fumatul pasiv este la fel de periculos. Fumatul afecteaza functiile hepatice si constituie, astfel, un factor favorizant pentru ficatul gras non-alcolic.

Alimentatia corecta pentru sanatatea ficatului

Ficatul gras non-alcoolic este de cele mai multe ori consecinta unei alimentatii dezechilibrate, bogate in calorii si cu aport nutritional scazut. Organismul primeste astfel mai multe calorii decat are nevoie, iar ceea ce ramane neconsumat se transforma in grasime. Printre efectele negative ale grasimii in exces se numara si ficatul gras non-alcoolic, asa ca pentru a adopta o alimentatie corecta va facem urmatoarele recomandari.

  • Reduceti consumul de grasimi saturate

Grasimile saturate se gasesc in special in carne – mai ales carnea rosie – si produsele lactate. Sunt considerate nocive pentru ca din ele se formeaza colesterolul rau (LDL), care se depune in vasele de sange, dar si la nivelul ficatului. Astfel se dezvolta ficatul gras non-alcoolic, ale carui functii vor fi din ce in ce mai afectate daca nu se reduce aportul de grasimi saturate.

  • Evitati prajelile

Alimentele prajite in uleiuri vegetale contin grasimi trans, care sunt la fel de periculoase precum cele saturate, pentru ca se transforma in colesterol rau. Asadar, persoanele care consuma frecvent prajeli prezinta un risc sporit de a dezvolta ficat gras non-alcoolic, dar si alte afectiuni hepatice.

  • Consumati proteine slabe

Cele mai bune surse de proteine slabe sunt carnea de pui, pestele, fructele de mare, leguminoasele si branza de vaci. Aceste alimente ofera un aport optim de proteine, avand totodata un continut scazut de grasime, si de aceea nu constituie un factor declansator pentru ficatul gras non-alcoolic.

  • Includeti fructele si legumele in dieta zilnica

Fructele si legumele sunt bogate in vitamine si minerale care fortifica si protejeaza ficatul, continand totodata si antioxidanti care previn stresul oxidativ ce poate afecta celulele hepatice. Persoanele care urmeaza o dieta bazata preponderent pe fructe si legume au cel mai mic risc de a dezvolta ficat gras non-alcoolic.

ficatul-gras

Cum sa actionati pentru a reduce riscul de ficat gras non-alcoolic

Dupa cum probabil v-ati dat seama, sfaturile pe care vi le-am oferit pana acum pot contribui inclusiv la reducerea riscului de ficat gras non-alcoolic, insa mai exista cateva recomandari pe care nu le putem trece cu vederea.

  • Faceti analize periodic

Asa cum spuneam, ficatul gras non-alcoolic este de cele mai multe ori asimptomatic, asa ca prezenta bolii poate fi depistata doar prin intermediul unor investigatii medicale. Analizele de sange sunt cea mai facila cale de a depista ficatul gras non-alcoolic, pentru ca indica o crestere a nivelului de colesterol, trigliceride si alti indicatori specifici. Din acest motiv, este important sa faceti cel putin o data pe an un set complet de analize, care ofera informatii relevante despre sanatatea ficatului.

  • Mergeti cu regularitate la medic

Si controalele medicale periodice sunt foarte importante pentru prevenirea si depistarea precoce a eventualelor probleme de sanatate, care includ si ficatul gras non-alcoolic. Chiar si fara a avea la dispozitie rezultatele analizelor, medicul poate evalua riscul ca un pacient sa sufere de ficat gras non-alcoolic, pe baza indicelui de masa corporala si a unei discutii cu acesta, referitoare la alimentatie si la stilul de viata. Pacientul va fi indrumat sa isi faca niste investigatii mai amanuntite, care sa confirme din timp diagnosticul si astfel sa il determine sa faca niste schimbari in stilul de viata, pentru a reduce nivelul grasimii din ficat.

  • Odihniti-va suficient

Oboseala are la randul sau o influenta negativa asupra ficatului, dat fiind faptul ca acesta indeplineste aproximativ 5.000 de functii si deci are nevoie de odihna pentru a se putea reface. De aceea, persoanele care dorm putine ore pe noapte sau care au un program de odihna haotic sunt mai predispuse riscului de a dezvolta ficat gras non-alcoolic, pe fondul afectarii functiilor hepatice. Pentru a evita acest risc este recomandat sa dormiti cel putin 7-8 ore pe noapte si sa respectati zilnic un program fix de odihna.

  • Monitorizati-va greutatea

Un indicator important al riscului de ficat gras non-alcoolic este greutatea corporala. Atat timp cat aceasta se mentine in limitele normale, riscul despre care vorbeam este minim, deoarece inseamna ca organismul nu a acumulat grasime in exces, care sa se depuna la nivelul ficatului. Tinand cont de acest fapt, este recomandat sa aveti la indemana un cantar pe care sa il folositi o data pe saptamana pentru a va masura greutatea.