Dermatita atopica la adulti: cauze, manifestari si remedii

Dermatita atopica la adulti: cauze, manifestari si remedii Dermatita atopica la adulti: cauze, manifestari si remedii

Ultima actualizare: 1 februarie 2023

Dermatita atopica mai este cunoscuta si sub denumirea de eczema atopica. Este o boala care apare mai des la copii, insa si adultii se pot confrunta cu ea in unele situatii. Riscul de agravare a dermatitei atopice este mai mare atunci cand trecem prin schimbari foarte rapide de temperatura, pentru ca astfel este favorizata uscarea accentuata a pielii. Chiar si faptul ca este prea cald in locuinta, sau ca aerul este prea uscat, poate sa agraveze simptomele. Statisticile arata faptul ca, in cazul copiilor, dermatita atopica este boala cronica de piele cu care se confrunta cel mai adesea.

Cele mai evidente semne ale bolii sunt reprezentate de inrosirea pielii si de senzatia de mancarime care apare in zona respectiva (prurit). Dermatita atopica este o problema de sanatate care se poate manifesta pentru mai multa vreme, adica este o boala cronica. De asemenea, se poate ca aceasta sa reapara o data la ceva timp. Chiar daca nu se poate vindeca, exista mai multe alternative de tratament care pot sa amelioreze semnificativ simptomele atunci cand diagnosticarea este precisa iar pacientul respecta intrutotul indicatiile medicului specialist si isi hidrateaza pielea corespunzator. Astfel, senzatia de mancarime este diminuata iar recidivele sunt prevenite eficient.

Pentru persoanele a caror piele este sensibila si are tendinta de uscare, farmacistii Catena recomanda RILASTIL XEROLACT - Ulei de spalare. Acest produs contine sulfactanti delicati care curata bland pielea, are un complex hidratant pe baza de Sodium Lactate, glicerina, ulei din tarate de ovaz si ulei de migdale dulci, care ofera o hidratare intensa si hraneste pielea fragila si iritata. Are o textura uleioasa care curata delicat pielea, avand efect emolient, fiind potrivit si pentru pielea sensibila cu tendinta de iritare si pielea atopica.


Dermatita atopica - informatii generale

Dermatita atopica este o boala inflamatorie, ale carei simptome sunt mai intense in timpul noptii, motiv pentru care poate sa intrerupa adesea somnul persoanei afectate. In sezonul rece, pielea mai fina a copiilor si a femeilor poate sa sufere si sa se usuce mai usor, sa apara roseata si mancarimi. Recomandarile principale ale specialistilor sunt cele de a evita contactul cu alergenii si de a folosi constant creme emoliente. Acestia atrag atentia si asupra administrarii de antibiotice topice sau asupra folosirii sapunurilor astringente, pentru ca sunt factori care favorizeaza actiunea microorganismelor patogene si destabilizeaza echilibrul pH – ului pielii.

Persoanele care sufera de dermatita atopica si care fac sport sau care au un serviciu ce presupune efort fizic intens si traspiratie, trebuie sa aiba in vedere faptul ca transpiratia amplifica mancarimile. Este important sa evitati, pe cat posibil, contactul cu substante precum detergentul, vopseaua, diluantul, etc. De asemenea, este important de retinut ca spalatul excesiv agraveaza uscaciunea pielii. Expunerea la soare pentru multe ore consecutive, fara a va proteja, va face ca pielea sa fie extrem de uscata si iritata in cazul in care suferiti de dermatita atopica.

In cazul in care aveti pielea foarte uscata, farmacistii Catena va recomanda sa folositi LRP LIPIKAR BAUME AP+M Balsam cu tripla actiune. Este un produs ideal pentru persoanele cu piele cu tendinta atopica fiind potrivit atat pentru pielea adultilor, cat si pentru pielea sensibila si delicata a bebelusilor si a copiilor. Acest produs contribuie la re-echilibrarea microbiomului pielii, calmeaza pielea imediat, reduce senzatia de mancarime, ofera o calmare pe termen lung si restaureaza bariera protectoare a pielii.

Dermatita atopica la adulti - cauze si factori de risc

Specialistii nu au reusit sa identifice extrem de precis pana in prezent cauza exacta a declansarii dermatitei atopice, insa exista mai multe ipoteze acceptate de majoritatea dintre ei. Una dintre teorii se refera la interactiunea dintre cauze genetice si anumiti factori de mediu. De exemplu, dermatita atopica poate sa apara la bebelusi din cauza poluarii din aer sau din cauza fumului de tigara. Poate fi de vina si praful, polenul sau mucegaiul, iar in unele situatii cauza poate fi alergia la alimente precum ouale, pestele, arahidele, cerealele sau laptele de vaca.

Chiar daca la majoritatea pacientilor cu dermatita atopica este vorba despre o cauza genetica a declansarii bolii, exista si pacienti la care uscarea severa a pielii poate sa fie pusa pe seama functionarii deficitare a sistemului imunitar. O alta cauza posibila care poate duce la aparitia dermatitei atopice o reprezinta folosirea de produse cosmetice care nu sunt compatibile cu tipul pielii persoanei respective. Dermatita atopica poate sa apara pe fondul problemelor functionale ale barierei cutanate, precum si din cauza unor factori endocrini. Stresul poate fi un alt factor de risc al declansarii bolii si a amplificarii simptomelor.  

Pentru a calma rapid si eficient roseata si mancarimea pielii, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Balsamul pre/post biotic antiiritatii si refacere a lipidelor RILASTIL XEROLACT PB. Acest produs ajuta la regenerarea pielii, reduce iritatia, confera pielii hidratare, hrana si confort. Reduce frecventa episoadelor de uscaciune severa - piele uscata si foarte uscata, piele atopica, ajutand la refacerea barierei pielii si a microbiotei, redand elasticitatea si confortul pielii.

Simptomele dermatitei atopice la adulti

Printre principalele simptome resimtite de pacientii cu dermatita atopica se numara mancarimile (senzatie mai prezenta noaptea), inrosirea pielii la nivelul membrelor superioare si al celor inferioare, sensibilizarea, uscarea si inflamarea pielii. De asemenea, pielea poate sa se ingroase si sa se crape.

Avand in vedere faptul ca pielea este afectata in atat de multe feluri, exista posibilitatea sa apara infectii care sa duca la lezarea acesteia. In zona care este afectata, pot sa apara mici bubite care sa contina lichid. Desigur, toate simptomele enumerate anterior pot sa varieze de la pacient la pacient, in functie de gradul de severitate cu care se manifesta boala.

Chiar daca simptomele apar de regula inainte de implinirea varstei de cinci ani, acestea pot sa apara si la adolescenti si persoane adulte. In unele situatii, dermatita atopica trece pentru o vreme si reapare dupa mai multi ani. Atunci cand simptomele se agraveaza si va afecteaza somnul sau activitatile de zi cu zi, este important sa mergeti la un consult medical de specialitate. De asemenea, trebuie mers la medic daca apare o infectie sau daca metodele de tratament recomandate nu au fost eficiente.

Daca aveti nevoie de o crema de fata si de corp care hidrateaza si calmeaza pielea, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Bioderma Atoderm crema parfumata. Acest produs are o consistenta fluida si este usor de aplicat, intra rapid in piele si nu lasa urme grase. Este o crema potrivita pentru pielea uscata cu tendinte de atopie, are un parfum delicat si o toleranta ridicata. Crema de fata Atoderm hidrateaza si restructureaza bariera cutanata, prevenind astfel patrunderea substantelor iritante.

Dermatita atopica la adulti - tratament, remedii

Pentru a trata dermatita atopica este nevoie de rabdare si de atentie, precum si de administrarea unor medicamente. Se poate ca boala sa fie prezenta mai mult timp si sa fie nevoie sa incercati mai multe remedii pana veti descoperi care sunt cele mai potrivite in cazul dumneavoastra. Un medic dermatolog si un medic alergolog va pot ajuta sa identificati cea mai buna metoda de tratament pentru dermatita atopica.

Pentru a trata leziunile la pacientii cu simptome severe, specialistii dermatologi indica folosirea de unguente si creme pe baza de corticosteroizi. De asemenea, trebuie utilizata constant crema emolienta pentru a reface si a mentine pielea hidratata.

Pentru a diminua senzatia de mancarime este esentiala folosirea constanta a antihistaminicelor sedative si non – sedative orale, atat cele pentru zi (certizina), cat si cele pentru noapte (difenhidramina). Atunci cand folositi unguente si creme pe baza de corticosteroizi la nivelul fetei, este important sa aveti in vedere faptul ca nu este recomandata utilizarea acestora pentru mai mult de 1 – 2 saptamani. In caz contrar, pielea se va subtia progresiv iar vasele subtiri de sange se vor rupe. Un alt efect nedorit al utilizarii pe termen lung a acestui tip de creme si unguente este acela ca depigmenteaza pielea. Pentru persoanele adulte, medicul poate prescrie in situatii severe de dermatita atopica anumite medicamente care sa suprime sistemul imunitar – pimecrolimus sau tacrolimus.

Farmacistul Catena va recomanda:

LRP LIPIKAR BAUME AP+M Balsam cu tripla actiune 400ml NOU

LRP LIPIKAR BAUME AP+M Balsam cu tripla actiune 400ml NOU

LRP LIPIKAR BAUME AP+M Balsam cu tripla actiune este…

Al doilea la jumatate de pret
RILASTIL XEROLACT  Ulei de spalare X 750ml

RILASTIL XEROLACT Ulei de spalare X 750ml

RILASTIL XEROLACT - Ulei de spalare este un produs…