Dermografism - cauze si tratament

Dermografism - cauze si tratament Dermografism - cauze si tratament

Ultima actualizare: 27 noiembrie 2023

Dermografismul este doar una dintre denumirile atribuite unei afectiuni dermatologice inofensive, dar care poate genera  un oarecare disconfort celor care sufera de ea. Astfel, dermografismul mai este cunoscut si sub denumirea de dermatografism sau urticarie dermografica, si astfel se poate deduce usor ca vorbim despre o forma de urticarie.

Simptomele dermografismului sunt oarecum neobisnuite, iar unii le-ar putea considera chiar amuzante mai ales daca tinem cont de faptul ca afectiunea se manifesta preponderent in randul copiilor si tinerilor, care se distreaza uneori facandu-si diferite desene direct pe piele. Denumirea pe care noi am luat-o in considerare caracterizeaza destul de bine aceasta boala, „dermografism” putandu-se traduce prin „scriere pe piele”. La prima vedere, scrisul pe piele nu reprezinta un simptom al vreunei boli dermatologice sau de alta natura, insa in cazul persoanelor cu dermografism aceste apare impregnat in piele dupa ce a fost zgariata sau frecata usor.


Dermografism – generalitati

Dermografismul face parte din categoria bolilor dermatologice cu un grad de risc foarte scazut, principalul disconfort fiind reprezentat de mancarime si de aspectul pe care il capata pielea in urma reactiilor cutanate specifice. In fapt, este vorba de o reactie exagerata a pielii la presiune sau frecare usoara, similara urticariei. De altfel dermografismul, este considerat ca fiind cea mai comuna forma de urticarie inductibila.

Afectiunea se manifesta cu preponderenta in randul copiilor si adultilor tineri, insa poate aparea la orice varsta. In afara de varsta, alti factori de risc asociati cu aparitia dermografismului sunt pielea uscata, alergiile, infectiile, expunerea la temperaturi extreme, alte afectiuni dermatologice si anumite tratamente.

De asemenea, s-a constatat o prevalenta mai crescuta a dermografismului in randul persoanelor cu diabet si afectiuni tiroidiene precum si in randul femeilor insarcinate sau ajunse la menopauza. Totodata, se presupune ca exista si o predispozitie genetica ce se mosteneste ereditar, astfel ca persoanele care au avut in familie rude apropiate cu dermografism pot dezvolta la randul lor aceasta boala.

Cauze dermografism

Inca exista multe necunoscute in ceea ce priveste mecanismul ce declanseaza aparitia dermografismului, insa cea mai plauzibila ipoteza se refera la un antigen inca neidentificat care se elibereaza in urma traumatismelor usoare la nivel cutanat si care determina eruptiile specifice. Exista si opinii conform carora dermografismul este in fapt o reactie alergica exagerata, iar reactiile cutanate sunt declansate de histamina. Conform acestei teorii, dermografismul ar fi o boala autoimuna, al carei mecanism se explica prin faptul ca sistemul imunitar percepe zgarieturile si presiunea usoara la nivelul pielii ca actiuni ale unor agenti patogeni si reactioneaza in consecinta.

In majoritatea cazurilor, dermografismul apare fara un factor declansator evident iar persoanele afectate sunt perfect sanatoase si au un stil de viata echilibrat, astfel ca se exclud si factori ide risc cunoscuti.

Farmacistii Catena RILASTIL XEROLACT - Ulei de spalare este un produs destinat pielii sensibile, cu tendinte de uscare. Este un ulei fiziologic anti-iritatii pH (5,5), indicat  pentru spalarea zilnica a  pielii foarte uscate a bebelusilor, copiilor si adultilor sau pentru pielea fragila si predispusa la atopie si prurit.

Ceea ce se stie cu exactitate este ca reactiile cutanate specifice dermografismului apar de obicei in urma presiunii usoare asupra pielii, asa cum ar fi o apasare prelungita, sau in urma micilor zgarieturi, chiar daca acestea  nu produc leziuni la nivel cutanat. Se intampla cel mai adesea atunci cand persoanele afectate se scarpina sau cat pielea se freaca de haine ori de lenjeria de pat, in timpul somnului

Simptome dermografism

Manifestarile dermografismului difera de la caz la caz, iar in functie de acestea exista si o clasificare a tipurilor cunoscute. Simptomul caracteristic este aparitia unei eruptii cutanate usor reliefate, la un interval de 1-3 minute dupa ce pielea a fost zgariata usor sau apasata intr-un punct. De obicei, eruptiile sunt liniare urmand parcursul zgarieturii sau conturul zonei supuse presiunii. Roseata persista 30-60 de minute, dupa care dispare de la sine, fara a lasa nicio urma. Edemele pot aparea inclusiv in cavitatea bucala iar in jumatate dintre cazuri acestea sunt singurele manifestari specifice ale dermografismului. Aceasta forma este denumita dermografism simplu si apare ca urmare a mangaierii, frecarii sau apasarii pielii, mai usor sau mai ferm.

Exista si dermografism simptomatic numit si urticarie factica, in care eruptiile cutanate sunt insotite si de mancarime, care se intensifica seara si pe timpul noptii, afectand calitatea somnului.

Dermografismul rosu se manifesta cu precadere numai dupa scarpinat, iar dermografismul alb are acelasi factor declansator, cu deosebirea ca semnele liniare au culoarea alba.

O alta forma a bolii este dermografismul intarziat, care apare dupa circa o jumatate de ora de la frecarea sau apasarea pielii si poate persista pana la 48 de ore. In acest caz, eruptia cutanata este insotita de senzatie de usturime specifica unei arsuri si de sensibilitate crescuta in zona afectata.

Nu in ultimul rand, o alta forma a bolii este dermografismul colinergic sau „cu margele” a carui aparitie este influentata de temperatura crescuta datorata febrei, exercitiilor fizice intense sau expunerii la caldura. In acest caz, eruptia cutanata este insotita si de mancarimi.

Mai trebuie precizat ca reactiile cutanate specifice apar cu precadere pe trunchi, membre si la nivelul extremitatilor, fiind mai rare in zona scalpului si zona genitala.

Diagnosticul de dermografism

De multe ori, simptomele dermografismului simplu sunt ignorate deoarece nu provoaca niciun alt disconfort decat acele eruptii rosiatice care dispar in cel mult o ora. De asemenea, se intampla adesea ca afectiunea sa fie descoperita intamplator, in urma unor ciupituri de insecte sau a unor iritatii ale pielii care provoaca mancarime. Pacientii se scarpina si astfel declanseaza dermografismul, iar semnele specifice le creeaza motive de ingrijorare.

Astfel ajung la medicul dermatolog, care va avea nevoie de doar cateva minute pentru a stabili un diagnostic. Dupa discutia cu pacientul in privinta simptomelor pe care acesta le-a constatat, este necesar doar un test simplu pentru ca medicul sa isi dea seama care este problema. Testul presupune presarea sau frecarea usoara a pielii, dupa care se asteapta cateva minute pana la aparitia eruptiei cutanate. In functie de aspectul acesteia si manifestarile care o insotesc isi poate da usor seama si de ce forma a bolii este vorba, fara a fi nevoie de analize de sange sau alte investigatii, asa cum se intampla in cazul altor boli.

Tratament pentru dermografism

Dermografismul simplu, care se manifesta doar prin aparitia temporara a eruptiilor cutanate, nu are nevoie de tratament, singura recomandare pe care o poate face medicul fiind aceea de a se evita pe cat posibil factorii declansatori. Chiar si sub influenta acestora, forma simpla a bolii nu presupune niciun risc, asa ca un eventual tratament nu si-ar avea rostul. Pe de alta parte, nu exista la acest moment o formula terapeutica pentru vindecarea bolii, singurele tratamente ce pot fi prescrise avand rolul de a ameliora simptomele suparatoare precum mancarimile si usturimea, specifice formelor mai severe  ale boii.

De regula se prescriu antihistaminice, care inhiba secretia de histamina si in acest mod pot preveni aparitia reactiilor specifice dermografismului. In unele cazuri, tratamentul se poate intinde pe termen lung iar daca situatia o impune pot fi introduse in schema de tratament medicamente mai puternice care au si efect sedativ, ajutand mai ale in cazul dermografismului simptomatic.

Pacientilor li se recomanda deseori si aplicarea unor creme hidratante pe zonele afectate, care pot ameliora simptomele deranjante de mancarime sau usturime.

Ca tratament adjuvant, se recomanda in unele cazuri si administrarea de vitamina C, care contribuie la degradarea histaminelor, precum si unele solutii naturiste precum unguentele pe baza de lavanda, menta sau alte plante cu efecte benefice asupra pielii.

O alta optiune de tratament este fototerapia, care consta in expunerea pielii la actiunea razelor ultraviolete pentru a reduce intensitatea simptomelor.  

De asemenea, purtarea unor haine mai lejere, stergerea pielii prin tamponare cu prosopul in loc de frecare, evitarea expunerii la temperaturi extreme precum si a altor activitati ce pot provoca frecarea, presarea sau zgarierea pielii sunt alte recomandari facute pacientilor pentru a preveni aparitia manifestarilor specifice ale dermografismului.

Nu exista complicatii severe datorate acestei afectiuni, ale carei simptome sunt considerate minore, in comparatie cu cele ale altor boli dermatologice. De asemenea, manifestarile specifice sunt de scurta durata iar o alta veste buna consta in faptul ca orice forma a dermografismului simptomatic se poate vindeca de la sine in decurs de cativa ani. Din statisticile disponibile la acest moment reiese ca 36% din cazuri se vindeca in cel mult 5 ani, iar 51% dispar dupa cel mult 10 ani.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la preț de 2
    RILASTIL XEROLACT - Ulei de curatare x 750ml

    RILASTIL XEROLACT Ulei de spalare X 750ml

    RILASTIL XEROLACT - Ulei de spalare este un produs destinat pielii sensibile, cu tendinte de uscare. Este un ulei fiziologic anti-iritatii pH (5,5), indicat  pentru spalarea zilnica a  pielii…