Vitamina E

Diversii tocoferoli, adica varietati de vitamina E, se gasesc din belsug in uleiurile vegetale, obtinute din germeni sau seminte, de pilda uleiul de floarea-soarelui, uleiul de soia, uleiul de masline.

Pentru a fi absorbita in mucoasa intestinala, vitamina E se combina cu molecule de grasime. Ca si in cazul celorlalte vitamine liposolubile A, D si K, este necesar ca hrana zilnica sa contina o oarecare cantitate de grasimi, pentru ca vitaminele sa poata fi asimilate in intestin.

Primele semne ce ne avertizeaza asupra unei posibile carente de vitamina E sunt:

  • scaderea acuitatii vizuale;
  • imbatranirea pielii;
  • senzatia de oboseala;
  • randamentul scazut;
  • inflamatiile intestinale;
  • sterilitatea;
  • bolile de inima;
  • petele de batranete aparute pe piele;
  • nervozitatea;
  • dificultatea de concentrare;
  • vindecarea anevoioasa a ranilor.

 

Sinonim: tocoferol.

Inapoi la dictionar