Spre deosebire de multe diete “la moda” care au rezultate limitate pe termen lung, dieta ketogenica (cunoscuta in mod popular drept “dieta keto”) are adepti de mai bine de noua decenii (din anii 1920), fiindca se bazeaza pe o intelegere solida a fiziologiei si nutritiei.
Dieta ketogenica a dat roade in cazul multor persoane care au adoptat-o, deoarece avordeaza mai multe cauze cheie ale cresterii in greutate, cum ar fi rezistenta la insulina cuplata cu o glicemie ridicata si consumul de alimente care contin calorii goale (alimente care doar ingrasa, fara sa aiba o valoare nutritiva mare), obiceiuri pe care le au atat de multi tineri.
Dieta ketogenica - principii
Dieta ketogenica nu se bazeaza pe numararea caloriilor, limitarea dimensiunilor portiilor, exercitii fizice intense si ambitie, ci pe consumul unui numar mic de carbohidrati.
Dieta keto se concentreaza pe consumul de alimente care furnizeaza o multime de grasimi sanatoase, cantitati importante de proteine si foarte putini carbohidrati. Obiectivul acestui plan alimentar este de a lua mai multe calorii din grasimi si nu din carbohidrati.
Dieta ketogenica are rolul de a goli rezervele de zahar din organism. Drept urmare, corpul incepe sa descompuna grasimile pentru a obtine energie. Acest proces duce la producerea de molecule numite cetone pe care organismul le foloseste drept combustibil. Astfel, prin arderea grasimilor se produce si scaderea in greutate.
Ce este si ce isi propune dieta ketogenica?
Dieta ketogenica (dieta keto) este un plan alimentar cu continut scazut de carbohidrati si un continut ridicat de grasimi. Dieta ketogenica este foarte asemanatoare cu dieta Atkins si cu dieta cu continut scazut de carbohidrati.
Persoanele care urmeaza dieta keto trebuie sa reduca semnificativ aportul de carbohidrati si sa consume cat mai multe grasimi sanatoase. Prin reducerea consumului de carbohidrati, corpul intra intr-o stare metabolica denumita cetoza.
In acest fel, organismul incepe sa arda extrem de eficient grasimile pentru a produce energie. In plus, grasimea este transformata in cetone in ficat, lucru care asigura energie vitala pentru creier.
Dieta ketogenica are nenumarate beneficii pentru sanatate. In primul rand, provoaca scaderea semnificativa a glicemiei si a insulinei.
Ce este cetoza?
Cetoza este o stare metabolica in care organismul foloseste grasime in loc de carbohidrati pentru a produce energie. Cetoza se produce in urma reducerii consumului de carbohidrati si, implicit, a nivelului glucozei din sange, aceasta fiind principala sursa de energie pentru celule.
Dieta ketogenica si drumul spre cetoza
Pentru a intra in cetoza, cel mai simplu este sa urmati dieta ketogenica. Pentru a face acest lucru, trebuie sa consumati aproximativ 20-50 de grame de carbohidrati pe zi si sa mancati alimente bogate in grasimi sanatoase, cum ar fi carnea, nucile, pestele, ouale si uleiurile sanatoase.
In acelasi timp, este esential sa consumati proteine in cantitati moderate, deoarece, daca sunt consumate in cantitati mari, proteinele pot fi transformate in glucoza, iar acest lucru poate incetini tranzitia catre cetoza.
Suplimentele alimentare in dieta ketogenica
De asemenea, persoanele care urmeaza dieta ketogenica pot apela la ajutorul suplimentelor alimentare pentru a sprijini procesul de slabire, insa numai la recomandarea unui specialist. Naturalis AquaSlim, datorita combinatiei de zinc, crom si a celor 9 extracte din plante are o actiune complexa, ajutand la pierderea in greutate, la detoxifiere si la eliminarea excesului de apa din organism.
Catena recomanda, de asemenea, Naturalis Kiloslim Gold, un supliment alimentar pentru slabit, special conceput pentru a sprijini organismul in timpul procesului de slabire. KiloSlim Gold sunt capsule de slabit care contin Glucomannan 100, o fibra naturala alimentara, cu putere mare de ingrosare, care nu poate fi asimilata si care nu contine calorii.
Un alt supliment alimentar care ajuta la mentinerea greutatii corporale in limite normale, care contribuie la eliminarea apei din organism si care sustine metabolismul lipidelor si al carbohidratilor este Naturalis LipidoSlim. Acest supliment contribuie la completarea necesarului de vitamine, ajuta la mentinerea nivelului normal al glucozei din sange.
Alimente permise in dieta ketogenica
Specialistii le recomanda celor care vor sa urmeze dieta ketogenica sa-si alcatuiasca mesele, pe cat posibil, bazandu-se pe aceste alimente:
-
carne: carne rosie, friptura, carnati, sunca, slanina, carne de pui si de curcan
-
peste gras: somon, pastrav, ton si macrou
-
legume cu continut scazut de carbohidrati: legume verzi, rosii, ceapa, ardei etc.
-
oua ochiuri
-
nuci si seminte: migdale, nuci, seminte de in, seminte de dovleac, seminte de chia etc.
-
unt si smantana: unt si smantana grasa
-
branza: branzeturi neprocesate precum cheddar, branza de capra, branza cu mucegai (branza albastra) sau mozzarella
-
uleiuri sanatoase: ulei de masline extravirgin, ulei de cocos si ulei de avocado
-
avocado: avocado intreg sau guacamole proaspat facut
-
condimente: sare, piper, ierburi si condimente
In plus, este recomandat sa consumati in principal alimente intregi, care sa contina un singur ingredient.
Alimente interzise in dieta ketogenica
Dupa cum mentionam, este esential sa evitati toate alimentele cu continut mare de carbohidrati. Iata o lista cu alimentele care trebuie reduse sau evitate pentru a urma o dieta ketogenica:
-
alimente si bauturi pline de zahar: sucuri carbogazoase, sucuri de fructe, smoothie-uri, torturi, inghetata, bomboane etc.
-
alcool: bere, vin, lichior, bauturi mixte
-
legume radacinoase si tuberculifere: cartofi, cartofi dulci, morcovi, pastarnac etc.
-
cereale sau alimente care contin amidon: produse pe baza de grau, orez, paste, cereale etc.
-
fructe: toate fructele, cu exceptia fructelor de padure, cum ar fi capsunile, care trebuie consumate, insa, in cantitati mici
-
fasole sau leguminoase: mazare, fasole, linte, naut etc.
-
grasimi nesanatoase: uleiuri vegetale procesate, maioneza etc.
-
produse cu continut scazut de grasimi sau produse dietetice: maioneza cu continut scazut de grasimi, sosuri pentru salate si condimente
-
unele condimente sau sosuri: sos de gratar, mustar cu miere, sos teriyaki, ketchup etc.
-
alimente dietetice fara zahar: bomboane fara zahar, siropuri, budinci, indulcitori, deserturi etc.
Ce presupune un regim de slabit care abordeaza dieta ketogenica?
Dieta ketogenica este un plan alimentar care ofera multe beneficii pentru sanatate, fiind caracterizat de un continut redus de carbohidrati si de un consum ridicat de grasimi.
Ce beneficii are dieta ketogenica
In urma mai multor studii, specialistii au demonstrat ca dieta keto va poate ajuta sa scapati de kilogramele in plus si sa va imbunatatiti starea de sanatate.
Dieta ketogenica poate influenta in mod benefic starea de sanatate a persoanelor care sufera de diabet, cancer, epilepsie si maladia Alzheimer.
Top 10 greseli frecvente pe care le puteti face pe parcursul dietei
Consumati prea putine grasimi
Dieta ketogenica nu presupune doar un consum scazut de carbohidrati, ci si un consum ridicat de grasimi. 75% dintre caloriile pe care le ingerati trebuie sa provina din grasimi sanatoase, 20% din proteine si 5% din carbohidrati. Pentru ca grasimea asigura satietate, daca mancati o cantitate adecvata, nu veti mai avea nevoie si nici pofta de carbohidrati, iar acest lucru va va ajuta sa ramaneti in cetoza si sa ardeti grasimile corporale.
Mancati prea multe proteine
Persoanele aflate la inceputul dietei ketogenice au tendinta sa consume prea multe proteine. Proteinele in exces sunt transformate in glucoza in cadrul unui proces numit gluconeogeneza.
Mancati prea multe calorii
I-ati putea auzi pe unii oamenii spunandu-va ca, daca urmati dieta ketogenica, puteti manca oricat doriti, atata timp cat alimentele sunt bogate in grasimi. Cu toate ca ne dorim ca acest lucru sa fie adevarat, nu este! Daca mancati mai multe calorii decat ardeti, veti acumula kilograme in plus, indiferent de ceea ce mancati. Explicatia este simpla! Organismul stocheaza caloriile in exces sub forma de grasime corporala.
In medie, adultii trebuie sa consume aproximativ 2.000 de calorii pe zi, cu toate ca aceasta valoare variaza in functie de sex, inaltime si activitate fizica etc.
Nu beti suficienta apa
Apa este vitala inclusiv pentru procesul de ardere a grasimilor corporale. Consumul insuficient de apa incetineste metabolismul, stopand pierderea in greutate si perturband dieta ketogenica. Beti cel putin 2 litri de apa in fiecare zi pentru ca organismul sa circule substantele nutritive, sa elimine toxinele si sa arda grasimile. Ba mai mult, cand incepeti dieta ketogenica, este recomandat sa beti si mai multa apa, deoarece organismul elimina apa atunci cand incepeti sa consumati mai putini carbohidrati.
Nu va echilibrati nivelul electrolitilor
Cand incep dieta ketogenica, multi oameni se confrunta cu simptome asemanatoare gripei (starea poarta denumirea de gripa keto). Mai exact, simt stari de greata, dureri de cap si slabiciune, toate acestea fiind efecte ale procesului natural de adaptare a organismului de la consumul de carbohidrati, la consumul de corpi cetonici pentru generarea de energie.
Nu va ingrijorati, insa! Gripa keto arata ca sunteti pe drumul cel bun. Puteti ameliora simptomele consumand mai multa apa si luand suplimente cu electroliti.
Mancati prea mult lactate
In cazul anumitor persoane care urmeaza dieta ketogenica, lactatele pot provoca inflamatii si pot perturba procesul de slabire. De aceea, mancati cel mult 50 gr de branza sau smantana la o masa.
Mancati prea multe dulciuri keto
Ati putea crede ca este absolut normal sa va rasfatati cu dulciuri keto pline de indulcitori, deoarece cantitatea neta de carbohidrati este mica. Cu toate acestea, retineti ca astfel de alimente contin multe calorii si pot creste pofta de carbohidrati.
Luati prea multe gustari
Cu toate ca exista multe gustari extraordinare pe care le puteti savura daca urmati dieta keto, cum ar fi semintele, avocado si nucile, nu trebuie sa exagerati. Luati gustari doar daca va este extrem de foame intre mese. In schimb, lasati organismul sa-si ia energia din grasimile stocate.
Mancati alimente care contin carbohidrati ascunsi, fara sa va dati seama
Multe alimente par sa contina putini carbohidrati, insa nu este asa. Glucidele ascunse se gasesc, de obicei, in condimente si sosuri pentru salate (sos de rosii, ketchup). Din acest motiv, cititi intotdeauna etichetele produselor inainte de a incerca un aliment nou.
Nu dormiti suficient
Pentru a pierde in greutate, este esential sa dormiti bine si odihnitor. Fara un somn adecvat, corpul devine stresat, lucru care incetineste metabolismul. De asemenea, cand sunteti obositi, aveti tendinta sa beti o cafea cu lapte pentru a va energiza, sa mancati o gustare suplimentara sau sa mancati alimente de tip fast-food. Incercati sa dormiti 7-9 ore pe noapte, timp in care organismul arde grasimi fara sa faceti ceva.
Referinte:
https://draxe.com/nutrition/guide-to-keto-diet-for-beginners/
https://www.healthline.com/nutrition/ketogenic-diet-101
https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/ketogenic-diet/comprehensive-ketogenic-diet-food-list-follow/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/319196
https://ketologic.com/blogs/articles/the-10-most-common-mistakes-on-the-keto-diet