Drenajul limfatic: sanatate si silueta

Drenajul limfatic: sanatate si silueta Drenajul limfatic: sanatate si silueta

Ultima actualizare: 02 aprilie 2018

Drenajul limfatic a fost descoperit in anul 1930 si era folosit ca tratament cosmetic, ulterior descoperindu-i-se si atributele in domeniul sanatatii. Drenajul limfatic este un tip de masaj usor, care se poate face manual sau cu ajutorului unui aparat de presomasaj, cu actiune asupra limfei si ganglionilor limfatici.

Ce este si ce presupune drenajul limfatic

Limfa este un lichid transparent ce joaca un rol important in imunitatea si detoxificarea organismului, aceasta avand misiunea de a aduna toxinele si bacteriile din corp si de a le distruge. Totodata, limfa transporta celulele imunitare in corp, motiv pentru care este important ca aceasta sa actioneze cat mai energic, iar drenajul limfatic are intocmai acest scop. Acesta se realizeaza prin presarea usoara a zonelor in care se gasesc ganglionii limfatici: zona gatului, a sanilor, a abdomenului si zona inghinala si a genunchilor. Punctam, totodata, ca in aceste zone se acumuleaza reziduurile spre a a fi trimise mai departe in sistemul circulator limfatic in vederea eliminarii din organism.

Avantajele drenajului limfatic pentru sanatate

Drenajul limfatic este folosit in tratarea si ameliorarea numeroaselor afectiuni. Practicat constant, drenajul limfatic induce relaxarea si trateaza insomnia, depresia si oboseala cronica. De asemenea, imunizeaza organizmul prin stimularea productiei de anticorpi, are efect energizant, tonifiant si regenerator datorita reinnoirii si accelerarii fluxului limfatic, si trateaza insuficienta venoasa si problemele circulatorii. Pe de alta parte, drenajul limfatic aduce o imbunatatire majora in cazul persoanelor care sufera de astm, alergii si artrita, insa cel mai mare avantaj il ofera siluetei.

Drenajul limfatic in procesul de slabit

Drenajul limfatic este cea mai eficienta si rapida metoda de detoxifiere a organismului, fiind de o reala importanta in sustinerea procesului de slabit. De asemenea, acesta are rol in combaterea celulitei, in eliminarea retentiei de apa si a balonarii, dar si in imbunatatirea procesului de digestie, implicit in stimularea metabolismului. Pe de alta parte, studiile au evidentiat un beneficiu major pe care-l aduce drenajul limfatic in procesul antiimbatranire, dar si in tonifierea si imbunatatirea aspectului pielii.

Indicatii si contraindicatii

Drenajul limfatic trebuie facut doar de catre specialisti in centrele autorizate. O sedinta poate dura intre 30 de minute si o ora, in functie de necesitatile pacientului si de afectiunea tratata. Sunt recomandate doua astfel de cure pe an, o cura constand in 10-12 sedinte de masaj limfatic realizate saptamanal. Punctam, insa, ca drenajul limfatic are si contraindicatii. Astfel, nu se recomanda in cazul persoanelor cu probleme cardiace, cu infectii acute in organism (deoarece poate provoca raspandirea acestora), in cazul persoanelor care se confrunta cu tromboza, tumori maligne, diabet, afectiuni ale tiroidei sau renale. Pe de alta parte se cere prudenta in efectuarea masajului limfatic in perioada menstruala si se impune aprobarea medicului in cazul femeilor insarcinate si care alapteaza.