Durere de sani: cauze, tipuri, interpretare, remedii

Durere de sani: cauze, tipuri, interpretare, remedii Durere de sani: cauze, tipuri, interpretare, remedii

Ultima actualizare: 4 mai 2023

durere-de-sani

Durerea de sani are numeroase cauze, de la fluctuatii hormonale pana la leziuni la nivelul grupelor musculare din apropiere. De cele mai multe ori, o durere de sani nu indica o afectiune maligna. Durerea de sani poate afecta zona pieptului si muschii din jur.

Sanii se dezvolta in timpul pubertatii in urma cresterii nivelului de estrogen in organism. De obicei, sanii nu dor, insa unele femei se confrunta cu dureri ocazionale de sani, problema cunoscuta sub numele de mastodinie. Acestea apar frecvent din diverse motive, cum ar fi:

  • fluctuatii hormonale in timpul ciclului menstrual care provoaca modificari ale tesutului mamar
  • ginecomastie, o problema medicala care apare atunci cand un medicament sau un dezechilibru hormonal creste tesutul glandei mamare si poate provoca durere chiar si la barbati
  • terapie de substitutie hormonala

 

Durerea de san poate fi ciclica sau neciclica.

Durerea ciclica este asociata cu ciclul menstrual. Aceasta durere dispare de obicei in timpul sau dupa menstruatie.

Durerea nonciclica este mai putin frecventa, iar cauzele sale pot fi numeroase si mai greu de identificat. Uneori, durerea nonciclica a sanilor poate proveni dintr-o leziune a sanului sau a muschilor si tesutului din jur.

O durere de sani poate varia in intensitate, de la furnicaturi usoare si sensibilitate la dureri puternice.

 


Ce este mastodinia

Durerea de sani, denumita in termeni medicali mastodinie sau mastalgie, poate fi resimtita ca o senzatie de strangere, greutate sau arsura in tesutul mamar sau o sensibilitate la nivelul sanilor. Cele mai multe dureri de sani sunt cauzate de perturbarile hormonale, dar si de leziuni, infectii si alti factori.

Durerea de sani este o problema foarte frecventa. Daca o durere de sani apare in timpul ciclului menstrual, este cunoscuta sub numele de mastodinie ciclica (durere de sani ciclica).

Potrivit specialistilor, in categoria “durere de sani” intra orice tip de durere, sensibilitate sau disconfort in regiunea sanului sau a subratului si poate aparea din mai multe motive diferite. Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, o durere de sani nu este un semn al cancerului de san.

In cele mai multe cazuri, durerea de sani afecteaza zona superioara, exterioara a ambilor sani, iar durerea se poate extinde uneori la brate.

Durere de sani – factori de risc si cauze

Perturbarea nivelului hormonal poate provoca modificari la nivelul canalelor de lapte sau ale glandelor mamare. Din cauza acestor modificari pot aparea chisturi mamare, care pot fi dureroase si care sunt o cauza frecventa de durere de sani ciclica. Durerea de sani neciclica poate fi cauzata de traume, interventii chirurgicale anterioare la san sau de alti factori.

Eumastos este un produs djuvant in modificarile tesutului sanilor: noduli, mastoza fibrochistica. mastalgie ciclica si non-ciclica. Eumastos contribuie la reducerea densitatii sanilor.

Uneori, cauza exacta a unei dureri de san nu poate fi descoperita, insa exista factori care pot creste riscul.

Durerea de sani este mai frecventa in randul persoanelor care nu au terminat menopauza, desi poate aparea dupa menopauza. Cu toate ca se intampla rar, chiar si barbatii se pot confrunta cu dureri de sani si marirea in volum a sanului, o afectiune cunoscuta sub denumirea de ginecomastie.

Alti factori care pot creste riscul de durere de sani sunt:

Marimea sanilor

Persoanele care au sanii mari pot prezenta dureri de sani nonciclice legate de marimea sanilor lor. Durerea de gat, umar si spate poate insoti o durere de sani cauzata de sanii mari.

Interventie chirurgicala la nivelul sanilor

Durerea de sani cauzata de interventia chirurgicala si formarea cicatricilor la nivelul sanilor poate persista uneori si dupa vindecarea inciziilor.

Dezechilibru la nivelul acizilor grasi

Un dezechilibru al nivelului acizilor grasi din celule poate afecta sensibilitatea tesutului mamar la hormonii circulanti.

Utilizarea anumitor medicamente

Durerea de sani poate avea la baza si administrarea anumitor medicamente hormonale, cum ar fi unele tratamente pentru infertilitate si pilule contraceptive orale. Sensibilitatea la nivelul sanilor este un posibil efect secundar al terapiilor cu estrogen si progesteron care sunt utilizate dupa menopauza. O durere de sani poate fi provocata si de anumite antidepresive, cum ar fi inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS). Alte medicamente care pot provoca dureri de sani sunt cele utilizate pentru a trata hipertensiunea arteriala si unele antibiotice.

Consumul excesiv de cofeina

Cu toate ca este nevoie de mai multe studii, unii oameni au observat ca durerea de sani s-a ameliorat dupa ce au redus sau eliminat total cofeina din alimentatie.

Investigatii recomandate pentru a verifica starea de sanatate a sanilor

Printre testele care pot evalua starea pacientei se numara:

Examenul clinic mamar (examen senologic)

Medicul verifica daca au aparut modificari la nivelul sanilor, examinand sanii si ganglionii limfatici din zona inferioara a gatului si subrat. Medicul va folosi stetoscopul pentru a asculta inima si plamanii si va verifica pieptul si abdomenul pentru a determina daca durerea ar putea fi cauzata de o alta afectiune. Daca istoricul medical si examenul fizic nu dezvaluie nimic neobisnuit, este posibil sa nu fie nevoie de teste suplimentare.

Mamografie

Daca medicul simte un nodul sau o formatiune neobisnuita, va recomanda efectuarea unei mamografii pentru a evalua zona (mamografie de diagnostic).

durere-de-sani-mamografie

Ecografie mamara

Ecografia produce imagini ale sanilor si, de obicei, este efectuata in acelasi timp cu mamografia. Medicii pot recomanda o ecografie pentru a evalua zona in care apare durerea de sani, chiar daca mamografia pare normala.

Biopsie mamara

Medicii pot efectua, de asemenea, o biopsie pentru a recolta probe din nodulii suspecti la sani sau zonele neobisnuite observate in timpul examenelor imagistice. In timpul unei biopsii, medicul recolteaza o mica proba de tesut mamar din zona afectata pe care o trimite la laborator pentru analiza.

Sfaturi pentru a ameliora durerea de sani

Pentru multi oameni, durerea de sani dispare de la sine in timp, fara sa fie nevoie de tratament. Cu toate acestea, daca o persoana are nevoie de ajutor pentru a-si ameliora durerea sau daca are nevoie de tratament, medicul poate recomanda:

Eliminarea cauzei de baza sau a factorului agravant

Mai exact, este nevoie de o simpla ajustare, cum ar fi purtarea unui sutien cu suport suplimentar.

Utilizarea unui medicament antiinflamator nesteroidian local (AINS)

Atunci cand durerea este intensa, poate fi nevoie de AINS. Medicul poate recomanda aplicarea unei creme AINS direct pe zona sanului afectata de durere.

durere-de-sani-antiinflamatoare

Reglarea dozelor de contraceptive

Persoanele care iau pilule contraceptive pot sa incerce alte metode anticonceptionale pentru a ameliora o durere de sani. Aceste modificari trebuie implementate, insa, doar dupa o discutie cu medicul.

Reducerea dozei de terapie hormonala pentru femeile la menopauza

Poate fi nevoie de reducerea dozei de terapie hormonala pentru menopauza sau oprirea completa a acestui tratament.

Ulei de luminita noptii

Acest supliment poate modifica nivelul acizilor grasi din celule, ceea ce poate ameliora durerea de sani.

Vitamina E

Studiile au aratat un posibil efect benefic al vitaminei E asupra durerii de san la femeile aflate la premenstruatie care se confrunta cu dureri de san care fluctueaza in timpul ciclului menstrual. In cadrul unui studiu, s-a demonstrat ca administrarea a 200 de unitati internationale (UI) de vitamina E de doua ori pe zi, timp de doua luni, au imbunatatit durerea ciclica de san.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/breast-pain

https://www.medicalnewstoday.com/articles/263566

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-pain/symptoms-causes/syc-20350423

Farmacistul Catena va recomanda: