Dureri de spate in sarcina – cauze si remedii

Dureri de spate in sarcina – cauze si remedii Dureri de spate in sarcina – cauze si remedii

Ultima actualizare: 27 februarie 2024

Durerea de spate este probabil cea mai frecventa patologie a societatii actuale si, de asemenea, este mult mai accentuata si mult mai frecventa in randul femeilor insarcinate. Exista numerosi factori care contribuie la cresterea riscului de durere de spate in sarcina, si anume modificarile de la nivelul pelvisului si supraincarcarea, ca urmare a purtarii fatului, ceea ce solicita masiv spatele. In egala masura, cauzele pentru durere de spate in sarcina, altele decat cele circumstantiale, pot fi mult mai greu de diagnosticat, deoarece modalitatile de investigatie imagistica sunt limitate, din dorinta si nevoia de a limita expunerea fatului la radiatii ionizante potential nocive.

Multe femei se confrunta cu dureri de spate in sarcina. Disconfortul se resimte cel mai puternic la nivelul regiunii lombare inferioare si este de natura musculo-scheletica. Tratamentul pentru dureri de spate in sarcina este deseori conservator, constand in principal in modificari la nivelul stilului de viata, exercitii fizice si repaus la pat. O durere de spate in sarcina poate fi exacerbata si de modificari la nivelul regiunii pelviene posterioare, in special la nivelul articulatiilor (cele sacroiliace), care sufera modificari in timpul sarcinii. Intinderea structurilor intrapelvine poate sa duca la durere de spate in sarcina, mai ales in zona lombara, care iradiaza catre fese si coapse.

Farmacistii Catena recomanda RILASTIL STRETCH MARKS Crema pentru prevenirea si contracararea vergeturilor, 200 ml. Este o crema antivergeturi emolienta, hidratanta si elasticizanta, cu aminoacizi esentiali, complex de vitamine si ulei din tarate de orez. Rilastil Stretch Marks este o gama completa de produse care previn si reduc semnele atrofice (vergeturi) cauzate de pierderile de colagen si elastina in adolescenta, sarcina sau pe cele cauzate de schimbarile bruste de greutate.


De ce apar durerile de spate in sarcina?

In randurile urmatoare vor fi descrise principalele cauze ale aparitiei si exacerbarii durerilor de spate in timpul sarcinii. Mentionam faptul ca, in general, o durere de spate in sarcina va aparea din considerente strict circumstantiale (sarcina si progresia ei), nu din cauze medicale potential patologice, care ar necesita interventii medicale.

  • Kilogramele in plus, asociate evolutiei sarcinii

Femeile se confrunta cu dureri de spate in sarcina ca urmare a numeroaselor modificari asociate sarcinii, respectiv modificarile biomecanice ale corpului, necesare pentru a transporta si sustine fatul. Este firesc ca sarcina sa presupuna acumulare de kilograme. In mod evident, kilogramele in plus schimba centrul de greutate al corpului, crescand presiunea pe care coloana lombara este nevoita sa o sustina. Studiile sustin ca deplasarea spre anterior a centrului de greutate, pe fondul acumularii de kilograme, se asociaza cu probleme la nivelul simfizei pubiene. Ulterior, apar si modificari posturale, pentru a echilibra deplasarea, crescand si curbura spre interior a coloanei.

  • Modificarile anatomice si biomecanice asociate sarcinii

O durere de spate in sarcina poate fi exacerbata de faptul ca discurile intervertebrale, ca urmare supraincarcarii axiale (kilogramele acumulate in plus, asociate fatului), pierd din lichidul de la nivelul lor, ceea ce duce la o scadere a inaltimii si la o compresie generala a coloanei. Studiile sustin ca, la femeile insarcinate si cu dureri de spate in sarcina, coloana vertebrala se comprima relativ mai mult dupa activitati obisnuite, fata de coloana femeilor insarcinate, dar fara dureri de spate in sarcina, sau fara sarcina activa. Femeile insarcinate cu dureri de spate au nevoie de mai mult timp pentru a se recupera in urma compresiei coloanei asociate activitatilor zilnice.

In sarcina, pentru a se acomoda cu uterul in expansiune, muschii abdominali se intind treptat. Pe masura ce se intind, acestia isi pierd capacitatea de a sustine si asigura postura corespunzatoare a corpului, ceea ce va face ca partea interioara a spatelui (zona lombara) sa sustina cea mai mare parte a greutatii (de asemenea, crescute) a trunchiului. Drept urmare, creste riscul de durere de spate in sarcina. S-a observat ca femeile cu dureri de spate in sarcina si care se inscriu la programe de exercitii pentru forta, flexibilitate si intarire a muschilor abdominali, prezinta ameliorari ale durerii si modificari minime. Asadar, activitatea fizica controlata este eficienta in caz de dureri de spate in sarcina.

  • Modificarile hormonale asociate sarcinii

Multe femei acuza dureri de spate in primul trimestru de sarcina. In acest trimestru, nu modificarile biomecanice joaca un rol semnificativ in etiologia durerii, ci cele de natura hormonala sunt implicate. Modificarile hormonale din timpul sarcinii pot duce la un risc mai mare de inflamatie si de dureri de spate in sarcina. Exista studii care au descoperit ca durerile de spate se asociaza cu niveluri crescute ale hormonului relaxina (concentratia acestui hormon creste de pana la 10 ori in sarcina). Pe masura ce structurile pelvisului si coloanei lombare tind sa se inmoaie, devenind mai flexibile, durerea se poate generaliza, extinzandu-se la nivelul intregului spate.

  • Ingurgitul venos in pelvis

O alta teorie pentru dureri de spate in sarcina, cand acestea se exacerbeaza noaptea, si uneori sunt atat de severe incat pot interfera cu somnul, este cea a ingurgitului venos in pelvis. Uterul, care este in continua expansiune, apasa pe vena cava, in special noaptea, cand femeia insarcinata sta intinsa. Aceasta presiune, corelata cu volumul crescut de lichide (retentie) poate duce la congestie venoasa si hipoxie la nivelul pelvisului si coloanei lombare. Din acest motiv, apare o durere de spate in sarcina care este mult mai puternica in timpul noptii. Sciatica, rezultata din compresia nervului sciatic, apare rar in timpul sarcinii, dar duce la dureri de spate.

Farmacistii Catena recomanda RILASTIL ELASTICIZING Ulei pentru ingrijirea pielii sensibile, inelastice, cu cicatrici. Emolient si protector, cu uleiuri vegetale (Omega 3, 6, 9) si vitamine, este indicat pentru pielea lipsita de elasticitate, cu cicatrici cutanate sau pentru pielea sensibila.

Care este tratamentul recomandat pentru dureri de spate in sarcina?

Cele mai multe femei se confrunta cu dureri de spate de-a lungul trimestrului 3 de sarcina, cand fatul este aproape complet dezvoltat. Majoritatea durerilor se vor ameliora postpartum, la scurt timp dupa nastere. Managementul in caz de durere de spate in sarcina este conservator, putand presupune urmatoarele abordari:

  • fizioterapie si kinetoterapie;
  • stimulare electrica nervoasa transcutanata;
  • purtarea centurilor de stabilizare, a corsetelor prenatale;
  • acupunctura, masaj;
  • tehnici de relaxare si yoga;
  • odihna.

Cea mai obisnuita practica in gestionarea simptomelor de durere de spate in sarcina o reprezinta practicarea activitatii fizice moderate si controlate, cum ar fi yoga, aerobic (in apa), pilates, exercitii de intarire a musculaturii lombare si abdominale.

Dureri de spate in sarcina – complicatii si riscuri asociate

In esenta, durerile de spate in sarcina, desi suparatoare, nu ridica risc de complicatii. Deosebit de multe femei insarcinate se confrunta cu astfel de dureri, ca urmare a modificarilor implicite la nivelul organismului. De cele mai multe ori, durerile se amelioreaza progresiv postpartum.

Dureri de spate in sarcina – sfaturi pentru preventie

Desi multe femei se confrunta cu dureri de spate in sarcina, poate fi redusa intensitatea acestora si prevenita exacerbarea, urmand urmatoarele sfaturi:

  • mentinerea unei posturi corecte, pe masura ce sarcina evolueaza;
  • evitarea suprasolicitarii spatelui, prin mentinerea pozitiei ortostatice timp indelungat;
  • practicarea exercitiilor fizice usoare, controlate, pentru muschii lombari si abdominali;
  • evitarea ridicarii greutatilor in mod inadecvat (genunchii ar trebui indoiti, nu trunchiul);
  • pozitia de somn preferata este pe o parte, cu genunchii ridicati si perne plasate intre acestia, la nivelul spatelor si sub abdomen (specialistii recomanda dormitul pe partea dreapta);
  • sedintele periodice de masaj ajuta la ameliorarea durerilor.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6526334/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2684210/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3306025/

https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/sleeping-positions-while-pregnant/

https://www.nichd.nih.gov/newsroom/news/092019-pregnancy-sleep-position

 

Farmacistul Catena va recomanda: