Excesele alimentare si afectiunile hepato-biliare – o relatie ce nu trebuie ignorata

Excesele alimentare si afectiunile hepato-biliare – o relatie ce nu trebuie ignorata Excesele alimentare si afectiunile hepato-biliare – o relatie ce nu trebuie ignorata

Ultima actualizare: 22 aprilie 2024

afectiuni-hepato-biliare

 

Dr. Alexandru Popa | medic specialist diabet, nutritie, boli metabolice | Clinica Smart Nutrition

Afectiunile hepato-biliare reprezinta totalitatea bolilor care afecteaza ficatul, caile biliare sau vezica biliara (colecistul). Exista o multitudine de patologii care intra in aceasta categorie, unele fiind determinate de alimentatie si stil de viata (steatoza hepatica, litiaza biliara, hepatita alcoolica), altele de patologii autoimune (hepatita autoimuna, colangita biliara primara), de infectii (hepatita virala, infectia cu citomegalovirus) sau de tumori. 

In contextul sarbatorilor de Paste, cele mai frecvente afectiuni hepato-biliare sunt cele legate de alimentatie. Practic, in aceasta perioada poate aparea colica biliara, cu dureri intense la nivelul vezicii biliare, cauzate fie de aparitia sau modificarea structurala a unui calcul, fie de un spasm intens al colecistului, icter mecanic – ingalbenirea rapida a albului ochilor si a pielii, determinata de o obstructie la nivelul cailor biliare, cel mai frecvent de cauza litiazica, agravari ale steatozei hepatice din cauza aportului mare de dulciuri si de grasimi sau cresteri ale transaminazelor, secundare consumului excesiv de alcool sau de alimente prajite. De asemenea, pot aparea afectiuni legate de digestia ineficienta a grasimilor, insa care nu sunt direct legate de caile hepato-biliare: gastrita, ulcer gastroduodenal, pancreatita acuta, diaree acuta etc.


Alimente permise si interzise in perioada sarbatorilor de Paste

Un regim alimentar echilibrat nu trebuie sa aiba restrictii foarte mari. Nu exista alimente complet interzise, insa nici alimente care sa poata fi consumate in cantitati foarte mari, fara urmari. In perioada sarbatorilor este bine sa evitam, pe cat posibil, alimentele cu un continut crescut de grasimi, zaharuri sau alcool. Bineinteles, putem „gusta” din fiecare, insa excesele nu vor fi bine tolerate, mai ales de catre persoanele care au deja o problema hepato-biliara. O regula simpla este sa nu mancati alimente despre care stiti deja ca nu va fac bine!

O masa gustoasa poate fi si sanatoasa

In primul rand, recomandam alegerea carnii cat mai slabe. Nu cumparati carne cu multa grasime (ceafa, carnati), iar atunci cand o pregatiti, curatati-o foarte bine de urmele de grasime. Fierbeti carnea de miel in apa, inainte de a o pune la marinat/cuptor, pentru a elimina excesul de grasime. In cazul in care faceti sarmale, alegeti carnea slaba (muschiulet de porc sau de vita, piept de pui sau de curcan), pe care sa o tocati acasa sau la macelarie. Nu cumparati carne deja tocata, deoarece este foarte posibil sa contina foarte multe grasimi. De asemenea, nu prajiti in ulei niciun aliment. Puteti prepara carnea pe gratar, la cuptor sau la abur, scapand astfel de niste calorii nedorite si facand-o mai usor digerabila.

Alegeti sa preparati drob din carne de pasare, acesta fiind mult mai slab. Daca insa preferati drobul de miel, consumati portii mici (50 – 80 g), o singura data pe zi. Salata boeuf si ouale umplute reprezinta o alta „provocare” a sarbatorilor de Paste. Maioneza este produsul incriminat, iar pentru a evita problemele cauzate de excesul de grasimi din aceasta, recomandarea este fie consumarea unei portii foarte mici, fie inlocuirea ei cu un dressing facut din iaurt grecesc slab, mustar clasic, lamaie si turmeric. Veti obtine un gust similar, intr-un aliment mult mai usor de digerat si cu mai putine calorii.

Ce facem cu dulciurile si alcoolul?

Dulciurile pot ridica si ele probleme, mai ales legate de cresterea in greutate si de agravarea steatozei hepatice. Consumati-le in prima parte a zilei, in cantitati mici. Pasca este de preferat in detrimentul cozonacului, insa nici aceasta nu trebuie consumata in cantitati mari sau dupa fiecare masa.

Alcoolul trebuie consumat cu moderatie. Se recomanda maximum doua portii pentru barbati, respectiv o portie pentru femei. 1 portie alcool = 125 ml, vin sec/demisec = 100 ml, vin demidulce = 40 ml, tarie = 330 ml, bere. Excesul de alcool din aceasta perioada este una dintre principalele cauze de prezentare la Camerele de garda ale spitalelor. De asemenea, evitati consumul oricarui suc cu zahar, deoarece glucidele se absorb foarte repede si se transforma in grasimi, care se depun atat la nivelul ficatului, cat si in depozitele subcutanate.

Recomandare de meniu de Paste

In ziua de Paste, cele trei mese ale zilei vor fi luate cu pauze intre ele, astfel incat sa nu apara excese. La micul dejun, puteti consuma un ou fiert impreuna cu cateva legume proaspete (salata, rosii, ardei), precum si o felie de Pasca sau de cozonac si un pahar de lapte cu cacao sau de iaurt. Daca nu doriti sa consumati dulciuri, le puteti inlocui cu 2 – 3 linguri de salata boeuf si 1 – 2 jumatati de ou umplut. Apoi, pana la masa de pranz, se recomanda un bol de capsune, pentru a va lua „portia” de fructe pe ziua respectiva. La pranz, puteti manca fie 2 – 3 sarmale facute cu carne slaba, cu 2 linguri de mamaliga si 1 lingura de iaurt, fie o portie de aproximativ 150 g de friptura slaba de miel, cu 2 – 3 linguri de garnitura (cartofi fierti/orez fiert/mazare fiarta) si o salata sau o portie de muraturi. Seara, va puteti bucura de o portie de aproximativ 100 g de drob de pasare, cu o salata consistenta, sau de o friptura slaba, cat podul palmei, cu legume inabusite sau muraturi.

Rolul sportului in ameliorarea afectiunilor hepato-biliare

Miscarea trebuie sa faca parte din viata noastra, indiferent de afectiunile existente. Aceasta ajuta la scaderea in greutate si la reglarea tonusului muscular. Este foarte importanta pentru scaderea inflamatiei, pentru imbunatatirea circulatiei si pentru reglarea echilibrului hormonal. Consider ca miscarea este importanta pentru scaderea in greutate si esentiala pentru mentinerea unei greutati dorite.

In ceea ce priveste afectiunile hepato-biliare, rolul sportului este discutabil, in functie de patologie. In cazul unei colici biliare determinate de un spasm al colecistului sau de o piatra, sau in cazul in care un calcul migreaza catre pancreas si cauzeaza pancreatita acuta, miscarea este contraindicata, intrucat poate agrava simptomatologia. Oricum, durerea si starea de rau asociate acestor evenimente nu permit efectuarea exercitiilor fizice.

sport-miscare

Insa, pentru pacientii cu steatoza hepatica, hepatita alcoolica, dislipidemii sau kilograme in plus, miscarea este extrem de importanta, atat pentru ameliorarea problemelor existente, cat si pentru prevenirea altor patologii. Pentru cei care au limitari fizice (greutate foarte mare, artroze), este foarte bun mersul pe jos, exercitiile usoare executate mai ales cu partea superioara a corpului sau gimnastica in apa (aqua gym). Pentru persoanele care nu au nicio problema in a face exercitiile anterior mentionate, inotul, mersul pe bicicleta, exercitiile fizice clasice, cu greutati usoare, clasele de aerobic/pilates, tenisul sunt recomandate. Indiferent de situatie, este bine sa va asigurati ca ii dedicati miscarii macar 30 de minute in fiecare zi.