Exclusiv: imagini de la prezentarea D&G de la Venetia

Exclusiv: imagini de la prezentarea D&G de la Venetia Exclusiv: imagini de la prezentarea D&G de la Venetia

Ultima actualizare: 19 octombrie 2021

Saptamana trecuta a avut loc lansarea celei mai noi colectii semnate Dolce & Gabbana. Tot mapamondul a aclamat defilarea pe care a facut-o Jennifer Lopez pe catwalk-ul de la Venetia. Insa care e povestea din spatele acestei colectii? Citeste in continuare si vei afla mai multe despre unul dintre cele mai extravagante show-uri de moda.

Colectia Alta Moda, creata de Domenico Dolce si Stefano Gabbana, este ca dintr-o poveste magica, la fel ca intr-un basm cu printi si printese, regi si regine. Un show pentru care Dolce & Gabbana s-a zbatut mult pentru a obtine aprobari. Desi Venetia a fost fondata in urma cu 1.600 de ani, in mod sigur putem spune ca in Piata San Marco nu s-a mai vazut niciodata un astfel de show.

La eveniment au participat aproximativ 450 de persoane. Printre vedetele prezente la show s-au numarat: Jennifer Lopez, Sean Combs, Doja Cat, Kris Jenner, Kourtney Kardashian, Ciara, Monica Bellucci, Christian Bale, Dame Helen Mirren, Kitty Spencer si multi altii.

Inspiratia colectiei D&G Alta Moda

Cea mai noua colectie a casei de moda italiene a fost inspirata de autenticitatea culorilor si manufacturarii sticlei de Murano. Un cuptor incins la peste 1500 de grade Celsius, niste nisip, soda si arta cat cuprinde sunt ingredientele unuia dintre cele mai vechi mestesuguri europene: sticla de Murano.

Murano este una dintre multele insulite din laguna marii Venetii, locul in care sticla capata culoare si forme necoventionale. De aici a pornit si ideea designerilor Domenico Dolce si Stefano Gabbana de a crea un show plin de lumina, culoare si exuberanta in superba Venetie.

Colectia Alta Moda by D&G imbina perfect arta venetiana privind industria sticlariei, arhitectura urbanistica si cultura. De aceea au ales, dupa cum spun chiar ei, “orasul contrastelor”.

"Pentru noi, Venetia reprezinta armonia perfecta a contrariilor care se atrag: este romantica si senzuala, melancolica si vesela, rationala si vizionara, luminoasa si nocturna, sacra si profana, intunecata si aurie", au spus Domenico Dolce si Stefano Gabbana, dupa show. „Este orasul lui Casanova, al Carnavalului, al regatei istorice de pe Marele Canal”, au continuat acestia.

Cum arata colectia Dolce & Gabbana Alta Moda

Matasea, brocartul, catifeaua, sticla si cristalele, broderiile si tesaturile pretioase ale colectiei au defilat printre cele doua faimoase coloane de granit ale Sfantului Teodor si Sfantului Marcu din Piata San Marco.

Incaltamintea si bijuteriile purtate de fotomodele erau incrustate in cristale realizate din sticla, ca cea de Murano, pentru a accentua ideea ca se poate crea arta inestimabila si fara pietre pretioase. Detaliile fac diferenta. Iar cei doi designeri sunt atenti la fiecare detaliu, ceea ce a dus la realizarea acestor adevarate opere de arta. Designerii au folosit milioane de paiete colorate, strasuri si pene pentru a crea modele unicat. De asemenea, culorile puternice de pe tinute sunt inspirate din arhitectura urbanistica a Lagunei, dar si a Carnavalului Venetian desfasurat anual, in februarie.

Modelele imbracate in tinute de un rafinament intalnit doar pe catwalk-urile Dolce &Gabbana au urcat pe podiumurile de defilare pe acorduri de vioara, dupa ce au coborat atent din zecile de gondole.

 Vedeti aici  Venezia 2021: the Dolce&Gabbana Alta Moda Fashion Show in Piazzetta San Marco

Scurt istoric al sticlei de Murano

Industria sticlei a fost mostenita de catre romani de la maestrii orientali inca din secolul al VIII-lea. Pe atunci, acest mestesug era in floare in laguna Venetiei, fiind intr-un continuu proces de dezvoltare.

Mestesugul a devenit tot mai raspandit odata cu dezvoltarea orasului, mai ales dupa inceputul Cruciadelor, cand expeditiile in Orient au imbogatit arsenalul de cunostinte si tehnici ale artizanilor europeni, in toate domeniile. Deja in secolul al XIII-lea, in Venetia existau numeroase ateliere de sticlarie, iar produsele care ieseau de acolo erau extrem de importante pentru comertul venetian.

Din cauza cuptoarelor foarte puternice pe care trebuiau sa le foloseasca la modelarea sticlei, existau adesea incendii in aceste ateliere de sticlarie. Astfel, in noiembrie 1291 se hotaraste mutarea tuturor atelierelor de sticlarie pe insula Murano, pentru a proteja restul orasului laguna si locuitorii de pe celelalte insule, in cazul unei eventuale catastrofe. Mai mult, concentrand industria intr-un spatiu mai restrans, aceasta ar fi devenit mai usor de controlat.

Legenda mai spune ca mestesugarii nu aveau voie sa iasa de pe aceasta insula fara autorizatie speciala, pentru ca ar fi raspandit secretele sticlei de Murano altor ateliere. Cei care incercau sa fuga riscau sa fie dati afara din breasla si sa nu mai aiba voie sa lucreze in domeniu, iar cei care impartaseau secretele industriei de sticla ar fi fost pedepsiti cu moartea.

Credit foto: A Vlad