Fotosensibilitate: totul despre sensibilitatea la lumina

Fotosensibilitate: totul despre sensibilitatea la lumina Fotosensibilitate: totul despre sensibilitatea la lumina

Ultima actualizare: 22 ianuarie 2024

Prin fotosensibilitate ne putem referi la diferite simptome, boli si fotodermatoze cauzate si, in unele cazuri, exacerbate ca urmare a expunerii la lumina soarelui. De asemenea, termenul poate descrie si o fotosensibilitate oculara, tradusa printr-o reactie exacerbata in urma expunerii la o sursa puternica de lumina. Conditiile care au la baza fenomenul de fotosensibilitate se clasifica in cinci categorii majore, care includ fotodermatoza primara sau autoimuna, fotodermatoza care este indusa de medicamente si substante chimice, dermatoza foto-exacerbata si fotodermatoza metabolica, alaturi de fotodermatoza genetica. Toate implica reactii violente la radiatiile UV.

Ce trebuie sa stiti despre fotosensibilitate?

Fenomenul de fotosensibilitate apare ca urmare a unei reactii anormale la o componenta gasita in spectrul electromagnetic al luminii solare si la un cromofor (compus reactiv) din piele. Multe persoane pot fi sensibile doar la un anumit tip de lumina solara, de exemplu doar la radiatii UV de tip A, radiatii UV de tip B sau ambele.

Cea mai frecventa fotosensibilitate este de tip UVA, porfiria fiind cea mai frecventa manifestare aparuta din cauza fenomenului de fotosensibilitate. Fotosensibilitatea poate avea la baza mecanisme fototoxice si fotoalergice, fiind bine cunoscut faptul ca anumite medicamente pot induce si chiar exacerba fenomenul de fotosensibilitate.

Ce este fotosensibilitatea si ce cauze are?

Principalele cauze care stau la baza fenomenului de fotosensibilitate sunt de natura fotoalergica si fototoxica. Fotoalergia este declansata pe un font genetic, cu tendinta generalizata spre atopie (alergii, alte tipuri de dermatoze). Fototoxicitatea apare pe fondul administrarii anumitor tipuri de medicamente care promoveaza fenomenul de fotosensibilitate. Principalele tipuri de reactii care isi fundamenteaza etiologia pe reactiile de fotosensibilitate sunt:

Fotodermatozele primare sau autoimune

·       Eruptia polimorfa la lumina;

·       Fotodermatoza juvenila de primavara;

·       Foliculita actinica;

·       Prurigo actinic;

·       Urticaria solara;

·       Dermatita cronica actinica/fotosensibila;

·       Hydroa vacciniforme.

 

Farmacistii Catena recomanda crema cu protectie solara 50+ din gama Rilastil Acnestil asigura o hiratare profunda a pielii si o protejeaza de actiune nociva a razelor de soare.

Fotodermatoze exogene, induse de medicamente sau substante chimice

·       Fotosensibilitate indusa farmacologic: tiazide, tetracicline, antiinflamatoare nesteroidiene, fenotiazine, voriconazol, chinina, vemurafenibul, diuretice, retinoizi, hipoglicemiante, insa si neurolepticele si antifungicele;

·       Dermatita de fotocontact: fotosensibilitate cauzata de chimicale fototoxice care se pot gasi in plante (psoraleni), legume, fructe, in parfumuri si alte produse cosmetice, produsele care se folosesc pentru protectie solara, coloranti, dezinfectanti;

·       Fotosensibilitate aparuta a urmare a exfolierii excesive si violente a pielii;

·       Fotosensibilitate indusa prin folosirea produselor cosmetice cu potential toxic, deosebit de nocive pentru organism.

Dermatoze exacerbate in urma expunerii la soare (fotosensibilitate)

·       Lupus eritematos sistemic;

·       Dermatomiozita;

·       Sindromul Sjögren;

·       Boala Darier;

·       Rozaceea;

·       Melasma;

·       Pemfigus vulgar;

·       Pemfigus foliaceus;

·       Dermatita atopica;

·       Dermatita seboreica;

·       Psoriazis;

·       Lichenul plan (actinicus);

·       Eritem multifor;

·       Micoze fungoide.

Fotodermatoze metabolice si genetice (rare)

·       Porfiria cutanata tardiva;

·       Protoporfiria eritropoetica;

·       Porfiria variata;

·       Porfiria eritropoetica (boala Gunther);

·       Xeroderma pigmentosum;

·       Sindromul Cockayne;

·       Trichotiodistrofie;

·       Sindromul Bloom si sindromul Rothmund Thomson.

Prin fotosensibilitate se poate intelege atat un simptom caracteristic unei boli, cat si un fenomen in sine care sta la baza aparitiei unei patologii, de cele mai multe ori dermatologice. In cazurile in care fenomenul de fotosensibilitate sta la baza unei astfel de patologii, si nu exista alti factori etiologici posibili, afectiunea poarta denumirea de „fotodermatoza”. Totusi, sunt relativ putine cazurile in care fenomenul de fotosensibilitate, izolat, ar putea duce la o fotodermatoza severa.

Cum se manifesta fotosensibilitatea?

Fenomenul de fotosensibilitate se manifesta deosebit de variat, putandu-se prezenta sub forme usoare sau deosebit de severe. Deseori, primul simptom de fotosensibilitate este eritemul si, in unele cazuri, edemul, la scurt timp dupa expunerea la lumina solara. In unele cazuri mai severe, cu expunere prelungita si in lipsa protectiei adecvate, pot aparea vezicule pline cu lichid, bule, eruptii cutanate extinse sau localizate. Este important de retinut ca persoanele care prezinta un risc crescut de fotosensibilitate sunt mult mai predispuse spre a dezvolta cancer de piele, motiv pentru care protectia adecvata este esentiala nu doar pe fondul fotosensibilitatii, ci riscului total.

Diagnosticul de fotosensibilitate

Specialistul elaboreaza diagnosticul de fotosensibilitate in functie de antecedentele si existenta unei boli de piele care fie a rezultat in urma expunerii la soare, fie se exacerbeaza in urma unui astfel de comportament. Investigatiile pentru fotosensibilitate pot include:

·       Hemoleucograma completa;

·       Testarea anticorpilor anti-nucleari (suspiciune de lupus eritematos sistemic);

·       Profilul functional hepatic si sideremia la persoane cu fotosensibilitate, suspecte de porfirie;

·       Biopsie cutanata pentru histopatologie si imunofluorescenta directa in dermatozele primare si cele foto-exacerbate;

·       In cazuri suspecte de xeroderma pigmentosum, se recomanda masurarea viabilitatii celulare dupa expunere la UV si a capacitatii de reparare a ADN-ului in testul fibroblastelor;

·       Secventierea genelor poate confirma sindromul Bloom sau sindromul Rothmund Thomson.

Pe baza manifestarilor cutanate, aspectului leziunilor aparute si istoricului medical individual, specialistul poate pune diagnosticul de fotosensibilitate avand in vedere si etiologia patologiei de baza.

Cum poate fi tratata fotosensibilitatea?

Managementul fenomenului de fotosensibilitate implica protectia solara adecvata si, in cele din urma, tratamentul afectiunii de baza. In principal, reactiile de fotosensibilitate pot fi relativ usor prevenite printr-o protectie adecvata impotriva expunerii directe la soare sau la surse artificiale de radiatiile ultraviolete. Este important de retinut faptul ca fotodermatozele sunt, de cele mai multe ori, relativ de gestionat si tratat. Protocolul de tratament poate include administrarea mai multor tipuri de medicamente, cum ar fi antihistaminice, corticosteroizi, terapii de lunga durata de desensibilizare (expunerea graduala, controlata si progresiva la radiatie ultravioleta).

Care sunt riscurile si complicatii?

Persoanele cu fotosensibilitate sunt expuse unui risc crescut de a dezvolta cancer de piele, mai ales in lipsa unei protectii adecvate impotriva radiatiilor ultraviolete. Expunerea prelungita, pe fondul fotosensibilitatii si fara protectie adecvata, creste riscul ca radiatiile ultraviolete sa aiba efect mutagen asupra ADN-ului, provocand dereglari in dinamica proliferarii celulare. Radiatia UV, de asemenea, actioneaza si prin imbatranirea prematura a pielii, persoanele cu piele foarte sensibila fiind mult mai predispuse la imbatranire precoce si aspect inestetic al pielii. Totusi, in cele din urma principalele riscuri sunt asociate simptomelor fotodermatozelor si cancerului.

Sfaturi de preventie a fenomenului de fotosensibilitate

Persoanele cu fotosensibilitate ar trebui sa urmeze o conduita specifica, care vizeaza limitarea expunerii la soare:

·       Acoperirea pielii cu articole vestimentare largi, opace, care permit aerisirea;

·       Purtarea de palarii cu boruri largi;

·       Aplicarea cremei cu factor de protectie 50+ si reaplicarea periodica a acesteia;

·       Purtarea de palarii cu boruri largi si ochelari de soare;

·       Evitarea parasirii locuintei la orele de varf, cand incarcatura UV este deosebit de mare;

·       Limitarea administrarii de medicamente care provoaca fotosensibilitate.

 

Surse:

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/photosensitivity

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431072/

https://www.healthline.com/health/photosensitivity

https://www.skincancer.org/risk-factors/photosensitivity/

https://www.msdmanuals.com/home/quick-facts-skin-disorders/sunlight-and-skin-damage/photosensitivity-reactions

https://www.msdmanuals.com/home/skin-disorders/sunlight-and-skin-damage/photosensitivity-reactions

Farmacistul Catena va recomanda: