
Obezitatea reprezinta o problema majora emergenta de sanatate publica, fiind asociata cu foarte multe comorbiditati metabolice, cardiovasculare si osteoarticulare. In cazul pacientilor care se confrunt cu obezitate severa (IMC ≥40 kg/m²) sau obezitate moderata (IMC ≥35 kg/m²), asociata cu patologii precum diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arteriala si sindromul de apnee in somn, interventia chirurgicala bariatrica este o solutie terapeutica eficienta. Tehnicile cel mai frecvent utilizate sunt gastrectomia longitudinala (gastric sleeve), cea de bypass gastric si montarea unui inel gastric. Metoda optima trebuie aleasa in functie de profilul pacientului.
Despre chirurgia bariatrica
Chirurgia bariatrica este ramura medicala care se ocupa de tratarea obezitatii. Aceasta cuprinde, in principal, trei categorii de proceduri:
-
proceduri restrictive: reduc volumul gastric si, implicit, capacitatea de aport alimentar (spre exemplu gastric sleeve, inel gastric);
-
proceduri care induc malabsorbtie: modificari circuitul alimentelor in tractul digestiv, ceea ce reduce absorbtia caloriilor si nutrientilor (bypass gastric),
-
proceduri mixte: imbina atat restrictia alimentelor in stomac, cat si absorbtia lor deficitara.
Succesul procedurilor de chirurgie bariatrica nu depinde doar de modul in care a fost realizata intervetia, ci si de complianta pacientului la modificarile stilului de viata, regimul alimentar ce va fi abordat ulterior si, bineinteles, monitorizarea postoperatorie periodica.
Gastric sleeve – ce este?
Gastrectomia longitudinala, cunoscuta si sub denumirea de gastric sleeve, este o procedura de tip restrictiv care consta pe scurt in indepartarea a aproximativ 80% din volumul stomacului si, astfel, reducerea capacitatii de a ingera alimente. Dupa aceasta procedura, se reduce foarte mult cantitatea de alimente pe care pacientul o poate ingera. Mecanismul principal prin care gastric sleeve favorizeaza scaderea in greutate este reducerea secretiei grelinei (hormonul foamei), ce este produsa in fundusul gastric (portiunea dorsala a stomacului), excizat in timpul interventiei.
Procedura de gastric sleeve
Interventia se realizeaza laparoscopic, prin efectuarea a 4-5 incizii mic prin care sunt introduse instrumentele chirurgicale. Pasii esentiali includ disectia curburii mari a stomacului, eliberarea ligamentului gastrosplenic si indepartarea a 75-85% din stomac folosind un stapler endoscopic. Rezultatul este un tub gastric de aproximativ 100-150 mililitri. Durata procedurii gastric sleeve este de aproximativ 60-90 de minute, iar spitalizarea dureaza in medie 2-3 zile.
Beneficiile procedurii de gastric sleeve
La 12-18 luni de la operatie, pacientii pot pierde aproximativ 60% din excesul ponderal. Riscul de comorbiditati metabolice, in special diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala si starea de dislipidemie scade semnificativ. Procedura nu presupune aparitia malabsorbtiei severe, deci are un risc de dificit nutritional mult mai mic comparativ cu bypass-ul gastric. De asemenea, o astfel de procedura este mai usor de realizat din punct de vedere tehnic, cu timp operator redus.
Riscurile procedurii de gastric sleeve
Totusi, procedura de gastric sleeve nu este lipsita de riscuri. In 1-3% dintre cazuri, o complicatie este reprezentata de fistula gastrica postoperatorie, care necesita reinterventie. Boala de reflux gastroesofagian este frecventa dupa aceasta procedura. Ingustarea stomacului (asa-zisa stenoza anastomotica) poate necesita dilatare endoscopica. De asemenea, pacientii sunt mai predispusi la carente de vitamine (B12, acid folic) si fier pe termen lung.
Bypass gastric – ce este?
Procedura de bypass gastric este o procedura mixta, restrictiva si de malabsorbtie, in care este divizat stomacul, iar o parte a intestinului subtire este redirectionata pentru a reduce capacitatea de absorbtie a caloriilor si nutrientilor. Prin ocolirea unei portiuni a intestinului subtire poate fi redusa absorbtia nutrientilor, iar secretia hormonala este modificata. La un procent semnificativ din pacientii obezi, se observa remisia diabetului zaharat de tip 2 dupa bypass gastric.
Procedura de bypass gastric
Interventia de bypass gastric presupune crearea unui mic rezervor gastric, de 20-30 de mililitri, prin separarea fundusului si corpului gastric. Se exclude o portiune din intestinul subtire (uzual in jur de 100 centimetri) si se realizeaza o anastomoza gastro-jejunala. Ulterior, se realizeaza o anastomoza jejuno-jejunala, pentru a reconecta fluxul digestiv normal.
Beneficiile procedurii de bypass gastric
Dupa procedura de bypass gastric, se observa ca pierderea ponderala este mai rapida si relativ mai accentuata decat dupa gastric sleeve. Remisia diabetului zaharat de tip 2 se observa in 60-80% din cazuri, alaturi de ameliorarea hipertensiunii arteriale si dislipidemiei. Mai mult decat atat, procedura are si un efect metabolic important, prin cresterea secretiei de GLP-1 (hormonul incretinic), care ajuta la digestie si controlul optim al glicemiei.
Riscurile procedurii de bypass gastric
Ca orice alta procedura chirurgicala, nici cea de bypass gastric nu este lipsita de riscuri. Multe persoane se pot confrunta cu sindromul de dumping (sindromul postprandial precoce), care este de fapt dat de golirea rapida a stomacului in intestin, cu simptome de hipoglicemie. Persoanele care au trecut printr-o astfel de procedura necesita suplimentare cu vitamine si diferite tipuri de oligoelemente. Exista si un risc crescut de ulcer marginal la nivelul anastomozei gastro-jejunale formate si de ocluzie intestinala postoperatorie, din cauza formarii bridelor peritoneale.
Inel gastric (gastric banding) – ce este?
Montarea unui inel gastric (gastric banding) este o procedura pur restrictiva, ce consta propriu-zis in montarea unui inel de silicon ajustabil in jurul portiunii superioare a stomacului. Asadar, acesta va fi impartit in doua partile inegale, creand un mic rezervor gastric. Printr-un plasarea unui inel gastric, prima portiune a stomacului va fi mai mica si va comunica prin canalul permis de acel inel gastric cu restul stomacului. Astfel, trecerea alimentelor este limitata – iar senzatia de satietate apare mai rapid.
Procedura de montare a unui inel gastric (gastric banding)
Procedura se efectueaza laparoscopic, sub anestezie generala. Se realizeaza 4-5 incizii pe unde se introduc instrumentele laparoscopice. Se plaseaza inelul reglabil din silicon in jurul portiunii superioare a stomacului, creandu-se un mic rezervor gastric (15-30 mililitri). Inelul plasat este conectat printr-un tub subcutanat la un port de ajustare plasat sub piele, la nivelul abdomenului. Se poate ajusta gradul de restrictie prin umplerea sau golirea respectivului inel gastric cu solutie salina, injectata prin portul subcutanat. Interventia dureaza aproximativ 30-45 de minute si, de obicei, pacientul este externat in 24 de ore.
Beneficiile montarii unui inel gastric
Montarea unui inel gastric este o procedura minimum invaziva si reversibila, spre deosebire de alte tipuri de interventii bariatrice. Riscul chirurgical este foarte redus, iar nevoia de spitalizare de asemenea. Spre deosebire de celelalte proceduri, aplicarea unu inel gastric din silicon nu va modifica anatomia gastrointestinala. Scaderea in greutate este vizibila, iar imbunatatirea starii de sanatate este evidenta.
Riscurile montarii unui inel gastric
Rezultatele sunt mai slabe comparativ cu sleeve-ul gastric si bypass-ul gastric. Este necesara o ajustare periodica a inelului si, de asemenea, exista risc de migrare a inelului sau de eroziune gastrica. Un alt posibil risc il reprezinta obstructia esofagiana si aparitia esofagitei (inflamatia esofagului).
Gastric sleeve vs. bypass gastric vs. inel gastric
Alegerea procedurii bariatrice depinde de profilul unic al pacientului, obiectivele terapeutice si riscurile individuale.
Caracteristica
|
Gastric sleeve
|
Bypass gastric
|
Inel gastric
|
Pierdere in greutate
|
50-60% din excesul ponderal
|
60-70% din excesul ponderal
|
30-50% din excesul ponderal
|
Impact metabolic
|
Mediu
|
Ridicat (remisie diabet, dislipidemie)
|
Scazut
|
Risc de malabsorbtie
|
Scazut
|
Ridicat
|
Absent
|
Posibile complicatii
|
Boala de reflux, fistula
|
Ulcer marginal, sindromul de dumping
|
Eroziune gastrica
|
Necesitatea suplimentarii dietei
|
Da, dar moderata
|
Da, obligatorie
|
Nu este obligatorie
|
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK518968/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519035/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526062/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC1513980/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553157/