GGT in analizele de sange: Ce indica nivelul marit?

GGT in analizele de sange: Ce indica nivelul marit? GGT in analizele de sange: Ce indica nivelul marit?

Ultima actualizare: 15 februarie 2024

Analizele de sange ofera informatii valoroase despre starea noastra de sanatate, iar unul dintre markerii importanti este GGT (gama glutamiltransferaza). In acest articol, aprofundam informatiile legate de nivelul de GGT marit, cum poate acesta afecta sanatatea si ce masuri pot fi luate pentru a normaliza valoarea unui GGT crescut.


Ce este GGT-ul si care este rolul sau in organism

Gama glutamiltransferaza (GGT) este o enzima prezenta in diferite tesuturi ale corpului, cu concentrații mai mari in ficat si rinichi. Functia sa principala este de a ajuta la descompunerea substantelor chimice in celule si de a facilita transportul acestora intre celule.

In cele mai multe cazuri, un GGT marit tradeaza o afectiune hepatica. Printre cauzele care nu duc catre o boala a ficatului, se mai pot numara: sarcina, infarctul miocardic acut, pancreatita, anumite tumori, hemoragiile cerebrale sau consumul de medicamente, in special al celor anticonvulsivante. Determinarea concentratiei de GGT din sange se poate realiza prin tehnica spectrofotometriei, dupa recoltarea unei probe de sange. 

Semnificatia nivelului de GGT marit in analizele de sange

Un nivel de GGT crescut poate indica diferite conditii de sanatate, cel mai adesea acesta reprezentand afectiuni ale ficatului. Cateva dintre cauzele comune ale acestui fenomen sunt: consumul excesiv de alcool, fumatul, excesul de medicamente si altele.

Totodata, un GGT marit poate sa apara si in cazul pacientilor care au:

  • ficat gras de etiologie alcoolica;
  • ficat gras nonalcoolic;
  • hepatita acuta virala;
  • hepatita cronica activa, virala sau autoimuna;
  • hepatita alcoolica acuta;
  • ciroza hepatica sau posthepatica;
  • ciroza alcoolica;
  • ciroza biliara primitiva;
  • sindrom de colestaza;
  • colestaza recurenta benigna (la copii);
  • tumori hepatice primitive, metastaze hepatice;
  • tumori si hemoragii cerebrale;
  • cancer de san sau pulmonar, chiar daca nu exista metastaze hepatice;
  • medicatie anticonvulsivanta;
  • pancreatite acute;
  • infarct miocardic acut;
  • sarcina.

Impactul unui GGT marit asupra sanatatii

Un GGT crescut poate avea consecinte asupra sanatatii, iar acest articol va analiza riscurile potentiale si legaturile cu diferite afectiuni. Importanta depistarii din timp si gestionarea rapida a acestor probleme pot preveni complicatiile aparute pe termen lung. Asa cum spuneam anterior, un nivel de GGT crescut poate indica atat probleme hepatice, cum ar fi hepatita, ciroza sau cancerul de ficat, cat si probleme la nivelul bilei, pancreasului sau rinichilor, care, netratate la timp, pot fi fatale.

Diagnosticarea si testele aditionale pentru un GGT crescut

Pentru a verifica daca exista un GGT crescut pot aparea simptome precum:

  • stare de slabiciune si oboseala;
  • icter;
  • pierderea poftei de mancare;
  • durere si balonare abdominala;
  • greata si varsaturi;
  • urina inchisa la culoare;
  • scaune in culori pale;
  • mancarime a pielii.

Un nivelul crescut de GGT este diagnosticat, inclusiv prin analize de sange specifice si alte teste suplimentare, precum analiza de sange GGT si testul ALP (fosfataza alcalina), care pot fi recomandate de catre medici pentru a depista cauza exacta a unui GGT marit. Analiza de sange nu necesita pregatiri anterioare, ci trebuie recoltata pe nemancate.

Valorile de referinta stabilite la nivel international depind in functie de sexul pacientului:

  • masculin: < 64 U/L;
  • feminin: < 36 U/L.

In majoritatea cazurilor, valorile determinate de GGT se analizeaza in raport cu alte teste, precum testul pentru determinarea aminotransferazele (GGT/AST sau GGT/ALT). La pacientii cu icter se realizeaza testul pentru masurarea extensiei colestazei fata de lezarea membranei celulare.

Factori care pot influenta nivelul unui GGT marit

Exista o serie de factori care pot influenta nivelul de GGT in analizele de sange, inclusiv medicamentele, stilul de viata si alti factori de mediu. Acesti factori pot contribui la fluctuatiile nivelului de GGT, insa puteti vedea in continuare articolului cum pot fi acestia gestionati.

Legatura dintre GGT si consumul de alcool

Unul dintre factorii principali care pot duce la cresterea nivelului de GGT este consumul excesiv de alcool. Este cunoscut faptul ca acesta afecteaza ficatul, lucru care se reflecta in analizele de sange si care are implicatii pentru sanatatea generala a intregului organism. Reducerea consumului de alcool si adoptarea unui stil de viata sanatos ajuta la mentinerea unui GGT in limite normale.

Pentru a proteja sanatatea ficatului, farmacistii Catena recomanda Benesio Hepafort. Suplimentul alimentar contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de silimarina, anghinare si a colinei.

 

Raportul dintre GGT crescut si stresul oxidativ

Conceptul de stres oxidativ si legatura acestuia cu nivelul de GGT crescut este distrugerea celulara. Factorii de stres, poluarea si alti factori de mediu pot contribui la cresterea nivelului de GGT si la deteriorarea celulelor hepatice, sustinand astfel imbatranirea prematura a ficatului.

Rolul dietei in modificarea nivelului de GGT

Dieta joaca un rol crucial in sanatatea ficatului, astfel putand influenta inclusiv nivelul de GGT. Alimentele si nutrienții care pot ajuta la mentinerea sanatatii hepatice ar trebui sa contina fibre, vitamine si proteine, iar de evitat sunt cele cu continut crescut de carbohidrati, alimentele prajite foarte sarate sau foarte dulci. Cateva sugestii practice pentru o alimentatie echilibrata si adaptata, care sa sustina functiile hepatice normale, sunt: cele cu omega-3, -6, -9 (avocado, peste si oleaginoase), bogate in proteine (carnea alba), si alimentele bogate in vitamine (legumele si fructele).

Cum se poate reduce nivelul de GGT

Daca analizele de sange arata un nivel de GGT crescut, este important sa se ia masuri pentru a echilibra aceasta valoare. Se recomanda modificari ale stilului de viata, dieta si, in unele cazuri, tratamente medicamentoase.

Managementul si preventia recurentelor unui GGT crescut

Gerstionarea pe termen lung a nivelului de GGT se poate face doar printr-un stil de viata sanatos. Cele mai simple si de durata strategii pentru mentinerea sanatatii hepatice si prevenirea recurentelor unui GGT marit sunt alimentatia, hidratarea optima, sportul, somnul odihnitor, eliminarea factorilor stresori, evitarea alcoolului si a tutunului. Totodata, includerea unui plan de monitorizare regulata a analizelor de sange si modificarile stilului de viata pe termen lung pot sustine sanatatea intregului organism.

Din grija pentru ficatul dumneavoastra, specialistii recomanda Naturalis HepatoSuport, suplimentul alimentar care contine un amestec de extracte de armurariu si de anghinare. Acesta mentine sanatatea functiilor hepatice, procesul fiziologic de detoxifiere a ficatului, sprijina digestia si asigura protectie ficatului pe termen lung, avand proprietati antioxidante si de detoxifiere.

 

Monitorizarea GGT-ului de catre un specialist

Multa lume nu acorda importanta consultului periodic la un profesionist. Pentru o evaluare corecta si pentru stabilirea unui plan de tratament personalizat, nu ar trebui amanate intalnirile cu specialistul si realizarea testelor, in caz de GGT marit.

Totodata, este importanta si monitorizarea altor markeri de sanatate prin consulturi periodice, cum ar fi verificarea functiilor ficatului si ale sistemului digestiv. Avantajul prevenirii si depistarii precoce a problemelor hepatice sau a altor afectiuni asociate consta in faptul ca specialistul recomanda un tratament optim, care va ajuta in cazul unui GGT crescut. Recomandările pentru frecventa realizarii analizelor si a vizitelor la medicul specialist, dar si adoptarea unui stil de viata proactiv, ajuta la mentinerea sanatatii pe termen lung.

Analizele de sange care indica un nivel marit de GGT necesita atentie si interventie prompta. Prezentul articol a subliniat semnificatia si importanta acestui marker, cauzele posibile ale cresterii sale, dar si masurile pe care le putem lua pentru a ne mentine sanatatea hepatica. Este important sa fim constienti de aceste aspecte si sa ne adresam medicului, pentru o evaluare adecvata si un plan de tratament personalizat.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis HepatoSuport x 30 caps.

    HepatoSuport Naturalis X 30 capsule

      Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar care contine un amestec de extracte de Armurariu și de Anghinare. Acesta mentine sanatatea functiilor hepatice, sustine procesul fiziologic de…

  • 3 la pret de 2
    Benesio Hepafort x 30 cps.

    Benesio Hepafort X 30 capsule

    Benesio Hepafort este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de Silimarina, Anghinare si a Colinei. Silimarina este un complex de flavonoide…