Glucoza serica. Cauze glucoza serica mare

Glucoza serica. Cauze glucoza serica mare Glucoza serica. Cauze glucoza serica mare

Ultima actualizare: 19 mai 2023

glucoza-serica

Glucoza serica, principala sursa de energie din celule, joaca un rol vital in buna functionare a organismului. Mentinerea unui echilibru al nivelului de glucoza serica din sange reprezinta o provocare uneori, deviatiile sale avand consecinte semnificative pentru starea generala de sanatate.

Cunoscuta in limbajul comun ca glicemie, aceasta este strans legata de un complex de hormoni. Datorita acestora, celulele din organism primesc „combustibilul” necesar si le protejeaza de acumularile excesive de glucoza din fluxul sangvin. Dezechilibrele de la valorile normale de glicemie pot duce la aparitia unor afectiuni, cum ar fi diabetul.

In acest articol, veti afla informatii generale despre glucoza serica si cand se recomanda testul care arata nivelul glicemiei din sange. De asemenea, veti obtine informatii complete despre valorile de referinta ale acestei analize de sange, dar si ce afectiuni apar atunci cand exista dezechilibre (glucoza serica mare, glucoza serica mica).


Glucoza serica - informatii generale

Procesele care au loc in organism au nevoie de energie pentru a se putea dezvolta. Pentru a putea sustine acest flux de energie este nevoie de glucoza. Aceasta este un carbohidrat esential care alimenteaza celulele prin folosirea insulinei din pancreas.

Concentratia glucozei existente in sange este defininta ca glicemie. Acest parametru defineste starea de sanatate in care se afla organismul. Cele mai importante roluri in glucoza serica le joaca doi hormoni ce sunt sintetizati de pancreas: glucagon si insulina.

Unul dintre cele mai importante roluri pe care le are insulina este acela de a controla modul in care glucoza este transportata in celule. De asemena, insulina este responsabila pentru a stoca surplusul de glucoza in ficat, sub forma de glicogen. In plus, are rol de control asupra conversiei glucozei intr-un anumit tip de grasimi. Astfel, prin acest proces sunt constituite rezerve de energie pentru termen lung.

In timp ce este si el secretat de pancreas, glucagonul incepe sa aiba un rol important atunci cand nivelul glucozei serice din sange incepe sa scada. De exemplu, o astfel de situatie apare in urma efortului fizic intens sau atunci cand va este foame. De asemenea, glucagonul stimuleaza cresterea nivelului glicemiei si elibereaza rezervele create in ficat.

Nivelul de glucoza serica din sange incepe sa creasca in mod normal dupa masa. In acest moment, intervine insulina care este imediat eliberata de pancreas, fiind adaptata cantitatii de carbohidrati pe care i-ati consumat. Prin actiunea sa, insulina regleaza nivelul glicemiei. Atunci cand exista o conexiune optima intre hormonii glucagon si insulina, glucoza serica din sange se mentine la un nivel normal. In momentul in care acest „cuplu” se dezechilibreaza, incep sa apara oscilatii ale glicemiei si diverse probleme patologice, precum diabetul.

Pentru a sustine sanatatea ficatului si pentru o detoxifiere eficienta a organismului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Livcomplex forte. Acesta este un produs care contine extract de anghinare, fosfolipide esentiale extrase din soia, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B6, vitamina B9 si vitamina E, elemente care contribuie la o buna functionare a intregului organism.

Cand se recomanda testul de glucoza serica

In primul rand, testul de glucoza serica poate fi efectuat in patru moduri diferite. Cel mai comun este cel de recoltare a analizei de sange glucoza serica a jeun, la aproximativ 8 ore de la cea mai recenta masa. O alta metoda il reprezinta testul TTGO (toleranta la glucoza). Acesta se recolteaza tot a jeun si in urmatoarele 2 ore dupa ce pacientului i-au fost administrate 75 g de glucoza, in cazul diabeticilor sau gravidelor ce manifesta diabet gestational.

A treia metoda de verificare a nivelului glicemiei este prin testul de glucoza serica bazala. Acesta se poate efectua in orice moment al zilei. In cele din urma, nivelul glicemiei se poate analiza si prin efectuarea testului de glucoza, la 2 ore dupa masa.

Medicul este cel care recomanda testul de glucoza serica, in primul rand in pachetul anual de analize pentru monitorizare periodica. De asemenea, medicul poate sugera ca acest test sa fie efectuat atunci cand apar anumite simptome care pot sugera un dezechilibru in valorile de glucoza serica:

  • persoanele care au peste 40 de ani;
  • persoanele obeze sau supraponderale;
  • persoanele care manifesta un risc ridicat de diabet.

 

In cazul gravidelor, acestea trebuie sa isi testeze glicemia in perioada determinata de saptamanile 24 si 28 de sarcina. In urma testelor de glucoza serica se poate depista diabetul gestational si lua masurile adecvate. Pentru a depista nivelul de glucoza serica din sange, femeilor insarcinate li se efectueaza testul TTGO prin determinarea glicemiei a jeun. La o ora de la ingestia a 75 g de glucoza pulvis diluata in 100 ml de apa, testul pentru glucoza serica se repeta. La doua ore de la ingestie, aceasta analiza se reia si se analizeaza rezultatele.

Simptomele care pot determina un medic sa recomande testul de glucoza serica pot aparea in cazul unei hiperglicemii, cum ar fi:

  • senzatie intensa si continua de sete;
  • urinare frecventa;
  • probleme de vedere;
  • stare accentuata de oboseala;
  • vindecarea intarziata a ranilor.

 

De asemenea, simptomele care pot impune efectuarea unui test de glucoza serica pot aparea si in cazul unei hipoglicemii:

  • anxietate;
  • tremur;
  • transpiratii excesive;
  • apetit crescut;
  • stare de confuzie.

 

Istoricul familial de diabet, tensiunea arteriala crescuta, bolile cardiovasculare sau excesul de greutate si sedentarismul sunt alte indicii care pot impune recomandarea acestui test de sange.

Pentru mentinerea nivelului normal de glucoza din sange, farmacistii catena va recomanda sa folositi Naturalis GlucoSuport Ceai. Acest supliment alimentar contine afine, care contribuie eficient la metabolismul normal glucidic, lipidic si proteic, favorizand mentinerea echilibrului fiziologic al nivelului de zahar din sange si avand un efect antioxidant. De asemenea, datorita scortisoarei, urzicii si dudului alb, acest ceai sustine sanatatea inimii, a vaselor de sange si a sistemului digestiv.

Glucoza serica - valori de referinta

Valorile de referinta pentru testul de glucoza serica pot fi diferite de la un laborator la altul. De obicei, o valoare de la 73 pana la 110 mg/dl este considerata normala pentru un adult. De asemenea, valorile cuprinse intre 111 si 126 mg/dl necesita o atentie sporita din partea medicului si tinere sub observatie.

O valoare a acestui test ce indica o valoare a glicemiei de peste 126 mg/dl indica hiperglicemie si prezenta diabetului. La polul opus, atunci cand valorile se situeaza sub 73 mg/dl, nivelul de glicemie este foarte scazut, iar pacientul se confrunta cu hipoglicemie si simptomele asociate acesteia.

In cazul copiilor cu varsta de pana in 5 ani, valoarea testului de glicemie a jeun este in jurul valorii de 100 mg/dl. Copiii cu varste cuprinse intre 5 si 11 ani au o valoare a glicemiei pe nemancate de 70 mg/dl. Pentru copiii peste 12 ani, valorile de referinta ale testului de glucoza serica sunt considerate similare cu cele ale adultilor.

Pentru a va ajuta sa mentineti concentratiile normale de glucoza din sange, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis GlucoSuport. Acesta este un supliment alimentar care are in compozitie crom, zinc, extracte vegetale din dud alb si din scortisoara, contribuind eficient la metabolismul normal al macronutrientilor si al carbohidratilor, precum si la pastrarea glicemiei in limite normale.

Glucoza serica mare

Cea mai comuna afectiune indicata de un nivel crescut al glicemiei il reprezinta diabetul zaharat. De asemenea, aceasta poate aparea si in situatii de infarct miocardic acut, convulsii sau accident vascular cerebral.

Nivelul testului de glucoza din sange poate avea valori peste cele de referinta si in cazuri de pancreatita acuta sau cronica, hipertiroidism, neoplasm de pancreas sau afectiuni renale cronice. In momentul in care testul de glicemie indica valori peste cele normale, este recomandata o discutie imediata cu un medic specialist.

glucoză- serica

Glucoza serica mica

Valorile scazute ale glicemiei pot aparea in cazul unei hipoglicemii neonatale sau idiopatice. De asemenea, hipoglicemia se poate manifesta si in cazul neoplasmelor extra pancreatice. Boala Addison poate fi si ea o afectiune care presupune scaderea nivelului de glicemie.

Situatii de scadere a glicemiei pot aparea si in cazul pacientilor care manifesta o hepatita toxica fulminanta. Nu in cele din urma, glicemia poate scadea brusc sub nivelul de referinta si in cazul unei afectiuni hepatice netratate.

Testul de glucoza serica este important pentru a fi inclus in pachetul anual de analize pentru a putea identifica din timp orice tip de dezechilibru ar putea aparea. Mentinerea unui stil de viata sanatos, nu doar din punct de vedere al alimentatiei, ci si al activitatii fizice, pot influenta in sens pozitiv nivelul de glicemie din sange.

Farmacistul Catena va recomanda: