Incontinenta urinara la barbati – cauze, simptome, tratament

Incontinenta urinara la barbati – cauze, simptome, tratament Incontinenta urinara la barbati – cauze, simptome, tratament

Ultima actualizare: 7 iunie 2023

incontinenta-urinara-la-barbati

Incontinenta urinara inseamna pierderea controlului asupra vezicii urinare si pierderea involuntara de urina. Este o problema frecventa care poate afecta profund negativ calitatea vietii unei persoane. In multe cazuri, incontinenta urinara ii determina pe cei afectati sa renunte la hobby-uri si la exercitii fizice de teama ca ar putea pierde urina.

La barbatii cu tractul urinar complet functional, urina este retinuta si stocata in vezica prin contractia sfincterului urinar. Acesta se afla sub prostata si este sustinut de numeroase structuri deasupra si sub prostata si actioneaza impreuna cu muschii podelei pelvine. Functia sfincterului urinar este controlata de mici nervi care se afla aproape de prostata.

Vezica urinara este un organ in forma de saculet, care se umple treptat pe masura ce urina ajunge in ea din rinichi. Muschiul vezicii urinare este de obicei relaxat in aceasta faza de umplere sau depozitare, iar sfincterul urinar este contractat.

Cand vezica urinara atinge capacitatea maxima, nervii de detectare a presiunii din peretele vezicii urinare trimit semnale creierului prin care anunta ca vezica urinara se umple si ca a venit momentul sa fie golita. In momentul urinarii, sfincterul urinar se relaxeaza, vezica urinara se contracta, iar urina este impinsa in afara organismului.

 


Ce este incontinenta urinara?

Incontinenta urinara inseamna pierderea controlului asupra vezicii urinare, lucru care duce la pierderea involuntara de urina. Controlul asupra sfincterului urinar fie se pierde, fie este slabit.

Incontinenta urinara este o problema foarte frecventa care afecteaza multe persoane. Incontinenta urinara este mai frecventa la femei decat la barbati. Se estimeaza ca 30% dintre femeile cu varsta cuprinsa intre 30 si 60 de ani sufera de incontinenta urinara, comparativ cu 1,5-5% dintre barbati.

Aceasta problema poate avea la baza factori de stres, cum ar fi tusea, se poate intampla in timpul si dupa sarcina si este mai frecventa in randul persoanelor care au anumite afectiuni, cum ar fi obezitatea. In plus, riscurile ca incontinenta urinara sa apara cresc odata cu varsta.

incontinenta-urinara-la-barbati-ce-este

Exercitiile Kegel pot ajuta la prevenirea sau reducerea acesteia.

Tipuri de incontinenta urinara la barbati

Incontinenta urinara apare mai des la barbatii in varsta decat la barbatii tineri, insa nu este doar o parte normala a imbatranirii.

Incontinenta urinara la barbati poate fi de scurta durata (acuta) sau de lunga durata (cronica). Incontinenta acuta (pe termen scurt) este adesea cauzata de alte probleme de sanatate sau tratamente. Incontinenta urinara cronica poate fi de mai multe tipuri, dupa cum urmeaza:

Incontinenta urinara de stres

Incontinenta urinara de stres apare atunci cand stranutati, tusiti, radeti, ridicati obiecte sau faceti anumite miscari sau activitati care pun presiune pe vezica urinara.

Sunvert este un supliment alimentar din ingrediente 100% naturale, special conceput pentru mentinerea functionarii normale a prostatei si ameliorarea functiei sexuale la barbati. Sunvert ajuta si la mentinerea functionarii normale a prostatei si contribuie la imbunatatirea vietii sexuale la barbati.

Incontinenta urinara de urgenta

Incontinenta urinara de urgenta se manifesta printr-o nevoie de a urina atat de puternica incat, de cele mai multe ori, persoana in cauza nu mai ajunge la timp la toaleta. Apare, de asemenea, si cand creierul transmite mesajul ca vezica urinara trebuie golita, desi aceasta nu este plina. Vezica hiperactiva este o forma de incontinenta urinara de urgenta.

Incontinenta de preaplin

Incontinenta de preaplin apare atunci cand se produce mai multa urina decat poate stoca vezica, lucru care provoaca pierdere de urina. Aceasta problema apare atunci cand muschii vezicii urinare sunt slabiti sau uretra este blocata. Aceste blocaje pot fi cauzate de o prostata marita sau de o uretra ingusta.

Incontinenta urinara totala

Incontinenta urinara totala reprezinta pierderea continua si totala a controlului actului voluntar al mictiunii. Apare atunci cand muschiul sfincterului nu mai functioneaza.

Incontinenta urinara functionala

Incontinenta functionala este rara si apare atunci cand, din cauza anumitor probleme fizice sau mentale, persoana afectata nu ajunge la timp la toaleta.

Pentru ameliorarea simptomelor de incontinenta urinara la barbati, Catena recomanda Prostagood, un supliment alimentar, cu rol in mentinerea sanatatii prostatei si in sustinerea functiei urinare la barbati. ProstaGood este eficient ca adjuvant in hiperplazia benigna de prostata.

Incontinenta urinara la barbati – cauze, factori de risc

Incontinenta urinara la barbati poate avea cauze diferite, in functie de tipul problemei.

Incontinenta urinara de stres

Incontinenta urinara de stres poate aparea in urma operatiei de indepartare a prostatei. Daca au aparut leziuni la nivelul nervilor sau sfincterului, este posibil ca partea inferioara a vezicii sa nu aiba suficient suport. Mentinerea urinei in interiorul vezicii depinde apoi numai de sfincterul urinar. Acesta, insa, poate ajunge sa fie prea slab pentru a retine urina in vezica. Si orice presiune suplimentara de la stranut, tuse sau efort poate provoca pierderi de urina.

Incontinenta urinara de urgenta

Incontinenta de urgenta apare atunci cand muschii vezicii urinare devin hiperactivi, facand ca sfincterul sa nu poata retine urina. Acest lucru provoaca o nevoie foarte urgenta de a urina. Medicii nu au descoperit cauza acestei situatii. Uneori poate fi cauzata de alte probleme urinare.

Incontinenta urinara de preaplin

Incontinenta de preaplin poate fi cauzata de un blocaj in uretra, ceea ce duce la acumularea de urina in vezica. Acest lucru este adesea cauzat de o prostata marita sau de o uretra ingusta. In timp, vezica urinara devine atat de plina incat se acumuleaza presiune, iar excesul de urina trece dincolo de blocaj si iese din vezica. Incontinenta de preaplin poate fi cauzata si de slabirea muschilor vezicii urinare.

La barbati, incontinenta este adesea legata de problemele de prostata sau de tratamente.

Seren complex este un supliment alimentar indicat pentru mentinerea sanatatii prostatei. Seren complex contribuie la mentinerea sanatatii aparatului urogenital si la functionarea normala a prostatei (in special pentru barbatii cu varsta de peste 40 de ani).

Consumul de alcool poate agrava incontinenta urinara. Medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala sau fara prescriptie medicala, cum ar fi diureticele, antidepresivele, sedativele, opioidele sau medicamentele pentru tratarea racelii pot afecta, de asemenea, simptomele de incontinenta urinara.

Incontinenta urinara la barbati – simptome

Incontinenta poate aparea la orice varsta, dar este mai frecventa la barbatii in varsta. Barbatii carora li s-a indepartat prostata din cauza cancerului au, de asemenea, mai multe riscuri de a suferi de aceasta afectiune.

Incontinenta urinara la barbati poate provoca urmatoarele simptome:

  • pierdere de urina dupa urinare
  • pierdere involuntara de urina in urma unui efort fizic, stranut, tuse, ras sau a ridicarii unui obiect greu
  • incapacitatea de a retine urina suficient de mult pentru a ajunge la baie
  • pierderi de urina pe timpul noptii
  • necesitatea de a urina mai des
  • o nevoie brusca si intensa de a urina

Tratament incontinenta urinara la barbati

Tratamentele pot fi diferite de la o persoana la alta. Tratamentul este recomandat in functie de tipul de incontinenta si de cat de mult afecteaza calitatea vietii. Dupa descoperirea cauzei incontinentei, medicul poate prescrie medicamente, exercitii Kegel (exercitii pentru podeaua pelvina) sau ambele. Unii barbati pot avea nevoie de operatie, insa cei mai multi nu.

incontinenta-urinara-la-barbati-tratament

Sfincterele urinare artificiale

In cazul barbatilor cu incontinenta urinara severa si in special in cazul celor care ridica obiecte grele, medicii pot recomanda montarea unui sfincter urinar.

Aceste dispozitive sunt introduse sub anestezie generala printr-o mica taietura efectuata in perineu si o alta mica taietura in zona inghinala. Pana la 90% dintre pacienti se vindeca total cu ajutorul sfincterele urinare artificiale.

Montarea sfincterului urinar artificial implica plasarea unui dispozitiv care seamana cu un inel, in jurul uretrei. Acesta poate fi controlat cu usurinta de catre persoana in cauza. Mai exact, atunci cand aceasta doreste sa mearga la toaleta, trebuie doar sa apese valva implantata sub piele, apoi inelul se va dezumfla si va permite urinarea.

 

 

 

Referinte:

https://myhealth.alberta.ca/Health/Pages/conditions.aspx?hwid=zp1188

https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/ss/slideshow-male-incontinence

https://theurologypartnership.co.uk/conditions/male-incontinence/

Farmacistul Catena va recomanda:

Prostagood  X 30 comprimate

Prostagood X 30 comprimate

Suplimentul alimentar ProstaGood comprimate contine…