Incontinenta urinara: ce este, cauze si cum poate fi tinuta sub control

Incontinenta urinara: ce este, cauze si cum poate fi tinuta sub control Incontinenta urinara: ce este, cauze si cum poate fi tinuta sub control

Ultima actualizare: 9 decembrie 2021

incontinenta-urinara

Incontinenta urinara reprezinta pierderea involuntara de urina, fiind o problema des intalnita. Atat femeile, cat si barbatii pot suferi de incontinenta urinara, desi femeile au un risc crescut, odata cu inaintarea in varsta. Incontinenta urinara are mai multe clasificari, printre care enumeram incontinenta urinara de stres, incontinenta urinara de urgenta, incontinenta continua, incontinenta de „prea-plin”, incontinenta de noapte etc. Incontinenta urinara nu este doar o problema medicala, ci poate afecta viata sociala, respectiv calitatea vietii.

Incontinenta urinara poate fi cauzata de obiceiurile zilnice, de unele afectiuni deja existente sau de probleme de ordin psihologic. Unele alimente sau medicamente pot actiona precum diureticele, stimuland vezica urinara si crescand volumul de urina. Printre acestea, se numara consumul de cofeina, alcool sau bauturi carbogazoase, indulcitorii artificiali, ciocolata, citricele, condimentele, medicamentele pentru hipertensiune, sedativele, relaxantele musculare, dozele mari de vitamina C. Incontinenta urinara poate avea, printre factorii de risc, infectiile tractului urinar, dar si constipatia.


Incontinenta urinara – informatii generale

In termeni simpli, cand o persoana merge la toaleta involuntar, deoarece nu-si poate controla vezica urinara, inseamna ca are incontinenta urinara. Riscul de a suferi de incontinenta urinara creste pe masura inaintarii in varsta. Este foarte important ca persoanele cu aceasta problema sa apeleze la ajutorul medicului si sa nu traiasca cu rusinea si povara ei. Femeile care se vor confrunta cu incontinenta urinara in perioada sarcinii este posibil sa se confrunte cu ea si dupa nastere. Un alt factor de risc este reprezentat de menopauza, ca urmare a scaderii nivelului de estrogen. Diabetul, accidentul vascular cerebral, hipertensiunea arteriala sunt tot factori de risc.

Farmacistii Catena recomanda Feminost, un supliment alimentar pe baza de extract din seminte de dovleac, fructe de afin american, extract de urzica, extract din seminte de soia, vitaminele D3 si B12. Feminost contribuie la mentinerea tonicitatii muschilor vezicii urinare si la buna functionare a sistemului urinar. Acesta este un supliment alimentar destinat femeilor.

Creierul si vezica urinara controleaza functia urinara. Vezica stocheaza urina pana in momentul in care persoana este pregatita sa mearga la toaleta. In mod normal, muschiul vezicii urinare este relaxat. Muschii inelari, numiti si sfinctere, controleaza uretra si o tin inchisa, astfel incat urina este stocata in vezica, fara a se scurge. Nevoia de a merge la toaleta apare deoarece creierul trimite semnalul potrivit vezicii, muschii se contracta, apoi urina este eliminata.

Tipuri de incontinenta urinara

Incontinenta de stres

Incontinenta urinara de stres este caracterizata prin slabirea muschilor pelvieni, fiind unul dintre cele mai comune tipuri de incontinenta, mai des intalnita in cazul femeilor in varsta. Incontinenta de stres apare in momentul in care o persoana stranuta, tuseste sau face efort fizic, din cauza faptului ca muschii pelvieni sunt slabiti. Incontinenta urinara de stres poate fi moderata sau severa.

Catena recomanda suplimentul alimentar Uractiv Control, cu o formula special conceputa pentru pierderile involuntare de urina. Uractiv Control contine extracte vegetale, vitamine si minerale, care contribuie la mentinerea sanatatii tractului urinar, ajutand la reducerea frecventei episoadelor de incontinenta si crescand capacitatea de depozitare a urinei.

Incontinenta de urgenta

In cazul incontinentei de urgenta, creierul este cel care ii „porunceste” vezicii ca trebuie sa se goleasca, chiar daca nu este plina. De asemenea, exista si posibilitatea ca muschii vezicii sa fie hiperactivi, acestia contractandu-se pentru a evacua urina inainte ca vezica sa fie plina, din aceasta cauza aparand nevoia imperioasa de a merge la toaleta.

Incontinenta mixta

Incontinenta urinara mixta este caracterizeaza prin pierderea de urina si nevoia urgenta de a urina, in acelasi timp.

Incontinenta de prea-plin

Cand se produce mai multa urina decat poate stoca vezica urinara, apare pierderea involuntara. In plus, poate aparea un blocaj al orificiului tractului urinar, astfel incat muschii vezicii urinare nu se vor contracta corect. Unul dintre simptome este urinarea frecventa, in cantitati foarte mici.

Incontinenta functionala

O deficienta fizica sau mintala va poate impiedica sa ajungeti la timp la toaleta. De exemplu, daca suferiti de artrita severa, mersul la toaleta poate reprezenta o adevarata provocare.

Care sunt cauzele incontinentei urinare?

Exista mai multe cauze ale incontinentei urinare. Incontinenta de stres poate fi cauzata de sarcina, nastere, menopauza, inaintarea in varsta, obezitate, histerectomie (interventia chirurgicala de extirpare a uterului). Incontinenta de urgenta poate aparea ca urmare a cistitelor netratate, a inflamatiei mucoasei vezicii urinare, a unor probleme de ordin neurologic (precum accidentul vascular cerebral, scleroza multipla, boala Parkinson) sau din cauza prostatei marite.

Incontinenta de prea-plin are printre factorii de risc constipatia, pietrele la rinichi, o tumora care poate apasa pe vezica urinara ori prostata marita. Pe de alta parte, incontinenta totala poate fi rezultatul unui defect anatomic, prezent inca de la nastere, sau a unei leziuni a maduvei spinarii, care afecteaza semnalele nervoase dintre creier si vezica.

Unele alimente pot stimula vezica urinara, printre acestea numarandu-se alcoolul, cofeina, ciocolata, condimentele, citricele etc. Alti factori de risc care trebuie amintiti sunt varsta, sexul, supraponderalitatea, fumatul si istoricul familial.

Care pot fi complicatiile incontinentei urinare?

  • Probleme dermatologice – o persoana cu incontinenta urinara este mai probabil sa se confrunte cu aparitia eruptiilor cutanate si a infectiilor fungice, deoarece pielea este umeda mare parte din timp.
  • Infectii ale tractului urinar – utilizarea pe termen lung a unui cateter urinar (un tub flexibil, folosit pentru a goli vezica urinara si a colecta urina intr-o punga de drenaj) creste semnificativ riscul de infectie.
  • Prolaps vaginal – coborarea organelor pelviene (vezica urinara, rect sau uter) in vagin.

Persoanele care se confrunta cu incontinenta urinara se vor retrage din viata sociala, putand aparea depresia. Tocmai de aceea, este nevoie de ajutor de specialitate.

Diagnosticul de incontinenta urinara

Medicul specialist va face o anamneza amanuntita. Printre informatiile pe care va dori sa le afle, se numara frecventa urinarilor atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte, daca pacientul urmeaza un anumit tratament, cate si ce lichide bea, daca intampina probleme in a elimina urina etc. Se vor recomanda mai multe investigatii.

  • Jurnalul vezicii urinare: – Pacientul isi va nota cat lichid bea, cat de des merge la toaleta, cantitatea de urina eliminata si numarul episoadelor de incontinenta urinara.
  • Examenul fizic: – Va fi verificata rezistenta muschilor pelvieni, iar in cazul barbatilor, se poate face un tuseu rectal, pentru a verifica daca prostata este marita.
  • Analizele de urina: – Se efectueaza pentru a depista infectiile urinare si eventualele anomalii.
  • Testele de sange: – Vor evalua functia rinichilor.
  • Masurarea reziduului post-mictional: – Evalueaza cantitatea de urina ramasa in vezica, dupa urinare.
  • Ecografia pelviana: – Poate contribui la depistarea anomaliilor.
  • Testarea urodinamica: – Determina cat de multa presiune pot suporta muschii vezicii urinare.
  • Cistografie: – Radiografia vezicii urinare.
  • Cistoscopia: – Examinarea vezicii urinare cu ajutorul cistoscopului.

Tratament pentru incontinenta urinara

Tratamentul pentru incontinenta urinara depinde de mai multi factori, printre care tipul de incontinenta, varsta pacientului, starea generala de sanatate. S-ar putea sa fie nevoie de o combinatie de tratamente, iar daca o anumita afectiune este vinovata de aparitia incontinentei, atunci afectiunea respectiva trebuie tratata.

In cazul incontinentei de stres, se recomanda exercitiile Kegel sau exercitiile pelviene, pentru a intari muschii care controleaza vezica urinara. De ajutor ar putea fi si antrenamentul vezicii urinare, pentru a intarzia urinarea atunci cand nevoia de a merge la toaleta este mare. Obiectivul este de a prelungi timpul dintre calatoriile la toaleta, astfel incat sa urinati la fiecare 2 – 3 ore.

Cand mergeti la toaleta, incercati sa goliti complet vezica urinara, adica dupa ce urinati, mai ramaneti acolo cateva minute, dupa care incercati sa urinati din nou. Este important sa reduceti consumul de alcool, cofeina si alimente acide si sa cresteti nivelul de activitate fizica. Un aport echilibrat de lichide va poate ajuta sa controlati incontinenta urinara.

Medicamente recomandate in tratamentul incontinentei urinare

In ceea ce priveste tratamentul incontinentei urinare, se prescriu, de obicei, anticolinergice pentru a calma vezica hiperactiva, pentru a relaxa muschii si a creste nivelul de urina, stocat la nivelul vezicii urinare. In cazul barbatilor care sufera de incontinenta urinara, alfa blocantii relaxeaza fibrele musculare de la nivelul prostatei si usureaza urinarea.

Stimularea electrica

Stimularea electrica in tratamentul incontinentei urinare presupune introducerea in rect sau vagin a unor electrozi, pentru a intari muschii planseului pelvian. Stimularea electrica usoara poate fi eficienta in cazul incontinentei de stres si pentru incontinenta de urgenta, insa s-ar putea sa fie nevoie de mai multe luni de tratament.

Dispozitivele medicale

Dispozitivele numite pesare reprezinta o procedura frecvent utilizata, cu rezultate pe termen lung si presupune introducerea de catre un specialist a unui inel de cauciuc in vagin, cu rolul de a sustine musculatura si de a preveni scurgerile.

Terapiile interventionale

Acestea constau in stimularea nervilor sacrali, cu ajutorul unor dispozitive speciale. De asemenea, in cazul pacientilor cu vezica hiperactiva, se mai recomanda injectiile cu botox (toxina botulinica tip A).

Interventiile chirurgicale

Montarea unei plase de sustinere, dintr-un material sintetic, are rolul de a mentine uretra inchisa, mai ales atunci cand tusiti sau stranutati, fiind o procedura recomandata mai ales in cazul incontinentei de stres. Procedura nu dureaza mult, iar recuperarea este rapida.

Interventia chirurgicala pentru prolaps este indicata femeilor care sufera de prolaps vaginal si de incontinenta, iar operatia poate include o combinatie de tehnici.

Montarea sfincterului urinar artificial presupune plasarea in jurul uretrei, a unui dispozitiv care seamana cu un inel. Acesta poate fi controlat cu usurinta de catre pacient, care atunci cand doreste sa mearga la toaleta, va apasa valva implantata sub piele, inelul se va dezumfla si va permite urinarea.

Incontinenta urinara – sfaturi pentru preventie

In primul rand, se recomanda o dieta echilibrata, pentru a reduce riscul dezvoltarii diabetului si obezitatii, factori de risc pentru incontinenta urinara. Specialistii sustin ca trebuie evitate produsele alimentare care irita vezica urinara, alimentele picante, citricele, bauturile carbogazoase, cafeaua si alcoolul. La fel de important este sa nu va constipati, deoarece poate inrautati simptomele incontinentei urinare. Pentru aceasta, trebuie sa mancati alimente bogate in fibre, fructe si legume, cereale integrale.

Renuntati la fumat, deoarece creste riscul de a dezvolta incontinenta de stres. Fumatul poate duce la aparitia tusei si, in plus, se pare ca ar irita si vezica. Un alt obicei bun este de a va hidrata corespunzator, astfel incat sa mergeti la toaleta o data la cateva ore. Foarte important este ca, de-a lungul vietii, sa mergeti la toaleta exact atunci cand aveti nevoie, sa nu amanati momentul din cauza faptului ca sunteti antrenati in alte activitati. Acest gest atrage dupa sine infectii urinare si slabirea muschilor vezicii urinare. Incercati sa va relaxati atunci cand urinati.

Specialistii sustin ca trebuie sa evitati sa ridicati greutati si sa va mentineti greutatea corporala normala.

In cazul scurgerilor urinare, se recomanda absorbantele speciale pentru incontinenta, care pot fi purtate cu usurinta pe sub haine. Daca vezica nu se goleste complet, medicul va poate recomanda sa invatati cum sa introduceti un cateter in uretra, de cateva ori, pentru a drena urina. Persoanele cu incontinenta urinara trebuie sa foloseasca produse cu formule blande pentru a ingriji zona respectiva, deoarece pielea se poate usca. Se recomanda cele hidratante, cu rol de bariera de protectie. Se recomanda sa purtati mereu in geanta sau rucsac protectii igienice de unica folosinta, care impiedica contactul direct cu suprafetele toaletei, reducand riscul contaminarii cu bacterii, mai ales ca in astfel de momente, este nevoie de maximum de relaxare.

Nu trebuie sa va rusinati de problema pe care o aveti, ci trebuie sa apelati cu incredere la ajutorul medicului si la tratamentele pe care vi le va recomanda. Cu cat rezolvati mai repede problema, cu atat mai bine, mai ales ca incontinenta urinara poate periclita activitatile zilnice, oricat de simple ar fi acestea. Imaginati-va cum ar fi sa nu va puteti plimba linistiti, sa nu puteti sta la birou, merge cu automobilul personal sau cu mijloacele de transport in comun.