Informatii complete despre saptamana 12 de sarcina

Informatii complete despre saptamana 12 de sarcina Informatii complete despre saptamana 12 de sarcina

Ultima actualizare: 17 iunie 2021

saptamana--de-sarcina

Odata cu saptamana 12 de sarcina, viitoarea mamica se apropie cu pasi repezi de incheierea primului trimestru de sarcina, iar fatul continua sa se dezvolte si sa semene din ce in ce mai mult cu un bebelus in miniatura. Deja capul este cat lungimea corpului, iar fatul este de dimensiunea unui fruct de kiwi.

Cuprins:
 
 

Bebelusul tau in saptamana 12 de sarcina

In saptamana 12 de sarcina bebelusul masoara intre 5 – 7 cm si cantareste aproximativ 15 grame. Organele vitale continua sa creasca, iar fatul incepe sa-si flexeze membrele si sa se miste destul de mult prin utern, insa mamica nu va simti deocamdata prea mult miscarea sa. Deja fatul are capacitatea de a-si strange pumnul. In aceasta perioada maduva spinarii va incepe sa produca celule albe, atat de necesare la intalnirea cu mediul exterior, fiind importante pentru sistemul sau imunitar, iar splina si ficatul incep sa produca anticorpi. De asemenea, glandele sudoripare incep sa se formeze, iar cele salivare sa functioneze si organele genitale incep sa fie din ce in ce mai vizibile.

In saptamana 12 de sarcina, pleoapele s-au format complet si se inchid, ramanand asa pana la finalul celui de-al doilea trimestru de sarcina. De asemenea, apar spracenele si incep sa se formeze unghiile si chiar sa creasca. Un alt aspect care merita punctat si care este caracteristic in saptamana 12 de sarcina este formarea amprentelor la degete.

Corpul tau in saptamana 12 de sarcina

In saptamana 12 de sarcina, uterul ajunge din pelvis in zona abdomenului si odata cu aceasta mutare si senzatia de a urina frecvent se va mai diminua. Totodata, stare de greata si senzatia de voma vor incepe treptat sa dispara, in schimb oboseala si starea de ameteala vor continua sa-si faca simtita prezenta.

Un aspect care se manifesta acum intr-un mod diferit de la femeie la femeie este apetitul sexual. In timp ce unele femei pot sa aiba un libidou crescut, altele se vor confrunta cu pierderea sa, iar acest aspect trebuie discutat cu partenerul pentru ca este perfect normal.

In saptamana 12 de sarcina apare linia neagra, o linie verticala care apare pe abdomen si este mai inchisa la culoare, iar areolele din jurul sanilor devin mult mai inchise la culoare. Totodata, pot sa inceapa sa apara carceii la picioare, iar senzatia de sete si caldura in corp, chiar insotita de transpiratie, poate persista. Tot ca urmare a schimbarilor hormonale, unele femei pot avea somnul mai agitat si pot avea vise ciudate care, insa, nu trebuie luate in seama.

Sfaturi pentru saptamana 12 de sarcina

Femeile care au un libidou crescut in aceasta perioada sunt sfatuite sa faca sex doar daca nu au dureri sau contractii musculare. In continuare, alimentatia este importanta, de aceasta depinzand foarte mult si starea de constipatie. Refluxul gastroesofagian poate continua, de aceea mesele formate din portii mici si dese sunt cea mai buna solutie pentru a evita arsurile stomacale. Practic, si in saptamana 12 de sarcina va trebui sa continui cu recomandarile alimentare, si nu numai, din saptamanile anterioare. Evita cat mai mult posibil pestele si scoate din meniu sushi sau orice alt aliment nepreparat termic.

alimentatie-saptamana-12-de-sarcina

Continua sa faci sport, sa te hidratezi suficient si sa folosesti creme antivergeturi si chiar anticelulitice. Nu uita ca acestea trebuie sa fie destinate femeilor gravide, ca de altfel toate cremele hidratante pe care le folosesti.

Un sfat bun de urmat in saptamana 12 de sarcina, dar urmat doar la recomandarea medicului, este vaccinarea antigripala. De asemenea, daca suspectezi o posibila infectie urinara sau vaginala, programeaza-te de urgenta la medic si, indiferent de simptome, evita automedicatia. Pe de alta parte, daca nu ai facut pana acum ecografia de trimestru 1, va trebui sa nu mai amani si sa te programezi cat mai curand. Aceasta se face pana in saptamana 14 de sarcina.