Informatii complete despre saptamana 8 de sarcina

Informatii complete despre saptamana 8 de sarcina Informatii complete despre saptamana 8 de sarcina

Ultima actualizare: 17 iunie 2021

sarcina-8-saptamani

Saptamana 8 de sarcina vine cu schimbari importante in dezvoltarea embrionului. Acum bebelusul este de marimea unei zmeure si incepe sa se miste prin uter, prin urmare s-ar putea ca starea de greata sa fie resimtita mai puternic. In plus, incepand cu saptamana 8 de sarcina, burtica poate deveni vizibila.

Cuprins:
 

Bebelusul tau in saptamana 8 de sarcina

In saptamana 8 de sarcina, bebelusul masoara aproximativ 7 – 17 mm in lungime si are o greutate de 0,25 grame. Acum incep sa se dezvolte sistemul respirator si digestiv si capata trasaturile externe ale unui om. Coada embrionica incepe sa dispara si degetele incep sa se formeze atat la maini, cat si la picioare, insa sunt lipite intre ele. Inchieturile incep sa se stabilizeze si bebelusul dezvolta cotul, astfel incat in curand isi misca manutele.

De asemenea, in saptamana 8 de sarcina incep sa se distinga trasaturile fetei. Ochii si gura sunt deja sub forma unor puncte negre si nasul si pleoapele, dar si buza superioara incep sa se distinga. Cerul gurii si dintii incep sa ia nastere. Se formeaza urechea interna si externa, apare laringele si incep sa se dezvolte fibrele musculare, oasele si glanda pituitara. Musculatura bebelusului se poate contracta din reflex, insa este insesizabil pentru mama.

Un alt aspect deosebit de important care incepe sa se formeze in saptamana 8 de sarcina este sexul bebelusului, desi inca nu este vizibil daca este fetita sau baietel. Practic, la finalul celei de-a opta saptamani de sarcina bebelusul are, desi sub o forma incipienta, plamani, ficat, pancreas si glanda tiroida, iar inima ii bate de 140-180 de ori in fiecare minut, aproximativ dublu decat a mamei.

Corpul tau in saptamana 8 de sarcina

In saptamana 8 de sarcina uterul continua sa creasca, muschii se intaresc si burtica incepe sa fie din ce in ce mai vizibila. Femeile care nu sunt la prima sarcina au muschii mai slabi si este posibil ca burtica sa nu fie deloc vizibila. Crampele abdominale si intepaturile se resimt in continuare si durerea poate radia deseori pana spre picioare. Tot ca urmare a cresterii uterului, se intensifica si senzatia de urinare.

In saptamana 8 de sarcina, cantitatea de sange din corpul mamei creste cu aproximativ 40-50% si organismul se pregateste pentru lactatie, motiv pentru care sanii devin din ce in ce mai sensibili la atingere. De asemenea, ca urmare a schimbarilor hormonale, areolele se inchid si mai mult la culoare si pe suprafata acestora apar niste  glande mici denumite “tuberculii lui Montgomery”. Mameloanele incep sa creasca in dimensiune si este posibil ca rareori sa elimine un lichid galbui, denumit colostru. Totodata, in jurul sanilor, apar vene inchise la culoare, ca urmare a cresterii circulatiei sanguine.

In saptamana 8 de sarcina, viitoarea mamica incepe sa ia in greutate, iar sanii si talia sa se mareasca, insa nu este deocamdata suficient de vizibila cresterea. Dincolo de starile de greata, de poftele ciudate, de oboseala, de balonare si de posibilitatea aparitiei constipatiei, acum pot aparea si durerile de cap, ca urmare a cresterii volumului sangelui, dar si leucoreea. Aceasta din urma reprezinta o scurgere vaginala laptoasa care are rolul de a curata canalul de nastere.

Sfaturi pentru saptamana 8 de sarcina

Pentru durerile de cap care pot aparea acum, este necesar sa discuti cu medicul tau pentru ca acesta iti poate prescrie o medicatie corespunzatoare. Trebuie sa stii ca in perioada sarcinii, dar si in cea de alaptare, automedicatia este interzisa.

Pe de alta parte, din saptamana 8 de sarcina poti incepe sa porti sutiene speciale care iti sustin sanii si impiedica aparitia iritatiilor. Daca pana acum nu ai folosoit creme antivergeturi, de acum acestea devin indispensabile, insa ai grija sa le alegi pe cele recomandate in sarcina. Desi nu este o conditie obligatorie, unele femei se pot confrunta in timpul sarcinii cu aparitia unor pete de culoare inchisa pe piele, ca urmare a cresterii cantitatii de hormoni, iar cremele cu factor de protectie solara pot fi de ajutor in acest caz. De asemenea, incepand cu saptamana 8 de sarcina, pielea se poate deshidrata mai mult, iar hidratarea sa va trebui facuta atat din interior, prin consumul mare de lichide, cat si din exterior, prin aplicarea cremelor.

sarcina-8-saptamani-alimentatie

Alimentatia ramane in continuare de o importanta majora, asa ca nu trebuie sa-ti lipseasca din meniu fructele, minim doua fructe diferite pe zi, si produsele lactate. Hrana trebuie gata cat mai sanatoasa si nu uita de hidratare, insa alege apa, ceaiurile neindulcite, supele si sucurile naturale, pe care ti le prepari in casa. Pentru a-ti mentine starea de bine, consuma portii mici si dese.

De asemenea, sportul nu trebuie sa lipseasca din programul zilnic, iar genoflexiunile sunt de foarte mare ajutor incepand din saptamana 8 de sarcina pentru ca ajuta la intarirea musculaturii din partea inferioara a corpului, aspect care va ajuta si bebelusul sa coboare in sarcina si te va ajuta si pe tine in travaliu. Mentine pozitia 10-20 secunde si repeta de 5 ori.