Insolatia si raul de caldura: cum acordam primul ajutor

Insolatia si raul de caldura: cum acordam primul ajutor Insolatia si raul de caldura: cum acordam primul ajutor

Ultima actualizare: 5 august 2022

Insolatie

Insolatia reprezinta una dintre cele mai grave urmari cauzate de expunerea necontrolata la soare si este de natura sa puna in pericol viata persoanei afectate. Este un caz de urgenta care necesita interventie imediata, motiv pentru care este important sa se cunoasca modul in care se acorda primul ajutor. Pe de alta parte, canicula poate provoca o serie de alte neplaceri, persoanele cu capacitate redusa de adaptare la caldura fiind cele mai expuse. In aceasta categorie intra varstnicii, copiii, persoanele supraponderale, cardiacii, hipertensivii, dar si cei care nu se hidrateaza corespunzator sau au consumat alcool.


Simptomele insolatiei

Simptomele insolatiei includ, in primul rand, temperatura mare a corpului insotita de piele rosie si frisoane, durere de cap si ameteala, stare de greata si confuzie, dar si absenta transpiratiei si oboseala excesiva. In cazuri mai grave pot aparea halucinatiile, dificultati de respiratie, voma, dureri musculare si crampe si poate evolua pana la pierderea cunostintei.

Primul ajutor in cazul insolatiei

Pe langa faptul ca persoana trebuie adapostita de soare, de preferat intr-o incapere si nu la umbra, primul pas in caz de insolatie consta in indepartarea hainelor si aplicarea compreselor reci, chiar cu gheata, pe piele sau infasarea intr-un cearsaf umed. Nu este recomandat ca persoana cu insolatie sa intre direct in apa rece deoarece poate aparea stopul cardio-respirator. Totodata, este indicat sa fie asezata pe spate cu picioarele usor ridicate fata de nivelul abdomenului. De o importanta majora este hidratarea continua cu apa, ceaiuri neindulcite, fresh-uri, iaurturi si supe, evitandu-se sucurile din comert sau alcoolul. In cazul arsurilor de piele se pot aplica creme calmante pe baza de D-panthenol. Nu se recomanda administrarea de medicamente pentru a scadea febra, iar persoana cu insolatie va trebui sa se odihneasca corespunzator pentru a favoriza recuperarea.

Simptomele raului de caldura

Caldura poate provoca palpitatii si dificultati de respiratie, chiar senzatia de sufocare, in special persoanelor din cagetoria de risc amintita mai sus. Statul excesiv in soarele poate favoriza aparitia durerilor de cap si a senzatiei de ameteala si lesin, in special daca persoana in cauza sta in picioare, deoarece sangele va urca cu mai multa dificultate la cap si creierul nu va putea fi oxigenat corespunzator. Persoanele care fac efort sub bataia directa a razelor de soare se pot confrunta cu crampe musculare cauzate de deshidratare si de pierderea sarurilor din organism ca urmare a transpiratiei excesive. Din acest motiv, persoana in cauza se poate simti epuizata. Alte simptome pe care le pot resimti persoanele care sufera de rau de caldura sunt transpiratiile abundente, insomniile, starile de nervozitate excesiva si stres.

Primul ajutor in cazul raului de caldura

Primul ajutor in cazul raului de caldura trebuie oferit in functie de simptomele aparute. Astfel, daca persoana lesina trebuie sa fie stropita cu apa si sa i se dea sa miroasa ulei de menta, eucalipt sau rozmarin, acestea avand rolul, gratiei aromei puternice, de a restabili functiile inimii si creierului. Daca persoana prezinta crampe musculare, repaosul si masajul usor pot fi de un real ajutor, iar daca vorbim de o senzatie de epuizare, odihna ramane cel mai bun remediu. Indiferent de simptome, se recomanda hidratarea suficienta si aplicarea compreselor reci pe frunte.