Lichen de piatra: beneficii si proprietati terapeutice

Lichen de piatra: beneficii si proprietati terapeutice Lichen de piatra: beneficii si proprietati terapeutice

Ultima actualizare: 19 martie 2024

Lichenii sunt formati din alge si ciuperci care cresc impreuna. Oamenii folosesc, din timpuri stravechi, Cetraria islandica (lichen de piatra) pentru a trata iritatiile gurii si gatului, pierderea poftei de mancare, raceala, tusea uscata, bronsita, indigestia, febra, scorbutul, anumite boli pulmonare, afectiunile rinichilor si vezicii urinare.

In timpurile noastre, se foloseste lichen de piatra provenit din Islanda. Explicatia, lichenii isi extrag nutrientii din mediu si se contamineaza usor. Iar Islanda este una dintre tarile cel mai putin poluate din lume. Majoritatea lichenilor din Europa au fost contaminati de precipitatiile radioactive cauzate de accidentul de la centrala nucleara de la Cernobil. Dar in Islanda a ajuns o cantitate mica de radiatii.

In mod traditional, muschiul islandez a fost considerat un galactagog (creste secretia de lapte) si are proprietati puternic antibiotice, antiemetice (antivomitive), puternic demulcente (mucoprotective) si nutritive.

Cetraria islandica (lichen de piatra) a fost folosit si ca sursa de antibiotice.


Lichen de piatra, informatii generale

Proprietatile antioxidante, antimicrobiene si antiinflamatorii ale lichenului de piatra sunt date de compusii sai lichenina si izolichena. Asta inseamna ca pe lista cu beneficii a Cetraria islandica (lichen de piatra) se afla si cresterea imunitatii.

Lichenul de piatra mai contine si polizaharide complexe, un tip de carbohidrati, care ar putea ajuta la reducerea acumularii de mucus, atenuarea tusei, congestiei si durerilor in gat.

Lichen de piatra – beneficii importante

Cetraria islandica (lichen de piatra) are mai multe beneficii, dar cele mai importante sunt

1. Tratarea tusei, racelilor si bronsitei

Principalul compus chimic gasit in lichenul de piatra, in cantitati mari, este un tip de amidon numit lichenina. Cand acest compus este fiert, se transforma intr-o substanta asemanatoare mucilagiilor, care are un efect linistitor pentru membranele mucoase iritate, care captusesc tractul respirator si caile nazale.

Lichenul de piatra contine si polizaharide complexe, care au efecte imunostimulante si este deosebit de util pentru eliminarea secretiilor si calmarea tusei uscate.

Cetraria islandica (lichen de piatra) are si beneficii/proprietati antibiotice, mai exact, datorita acidului usnic are efect antiviral si antibacterian.

2. Lichen de piatra - beneficii in sanatatea digestiva

Lichenul de piatra este clasificat ca o planta amara - stimuleaza enzimele digestive si imbunatateste capacitatea organismului de a absorbi nutrienti, fiind el insusi un aliment foarte nutritiv.

Continutul mare de mucilagii are actiune calmanta asupra tractului digestiv si intestinal. Cu alte cuvinte, puteti folosi lichen de piatra pentru a ameliora simptomele gastritei, ale ulcerului gastric si tulburarilor digestive cronice. De asemenea, este util in tratarea problemelor digestive cauzate de paraziti.

Lichen de piatra, proprietatile terapeutice

 • Cetraria islandica (lichen de piatra) este un puternic antibiotic, antiemetic, puternic demulcent, galactogog, nutritiv si tonic.
 • Lichenul de piatra a fost folosit din cele mai vechi timpuri ca remediu pentru tuse si ca tratament in medicina populara europeana impotriva cancerului.
 • In prezent, este foarte apreciat pentru actiunile sale puternic antibiotice si demulcente (mucoprotective), fiind folosit in special pentru fluidificarea secretiilor bronsice si pentru a calma tusea uscata si paroxistica.
 • Lichenul de piatra are atat efect tonic demulcent, cat si tonic amar. Este utilizat intern in tratamentul problemelor pulmonare cronice, dizenteriei, tulburarilor digestive cronice (inclusiv sindromului colonului iritabil si toxiinfectiilor alimentare) si a tuberculozei in stadia avansate.
 • Extern, este utilizat in tratamentul furunculelor, secretiilor vaginale si impetigo.
 • Actiunea sa de tonic amar poate stimula pofta de mancare si favorizeaza secretia gastrica.
 • Actiunea sa calmanta este utila pentru afectiuni precum gastrita, ulcerul gastric, hernia hiatala si esofagita de reflux.

Modalitatile de consum ale lichenului de piatra

Persoanele care vor sa se bucure de beneficii, pot gasi lichen de piatra sub forma de ceaiuri, extracte, tincturi, pastile sau drajeuri de supt si capsule.

Iata alte cateva moduri in care este folosit lichenul de piatra:

 • aplicat direct pe ranile care se vindeca greu;
 • islandezii folosesc ca sursa de hrana de urgenta lichen de piatra;
 • in mod traditional, in nordul Europei, se consuma lichen de piatra sub diverse forme: ca adaos in supe pentru a le ingrosa; in cofetarie, combinat cu lamaie, zahar, ciocolata sau migdale si transformat in jeleu. In caz de raceala si gripa, nord europenii prepara o bautura dulce, cu lichen de piatra si cacao.
 • pentru a aromatiza bauturile alcoolice;
 • datorita proprietatilor antibiotice, lichenul de piatra este folosit la prepararea dezinfectantilor cu uz comercial;
 • se mai foloseste lichen de piatra si pentru prepararea vopselei maro sau ca furaj pentru animale.