[Simptome raceala] Cum sa recunoasteti usor raceala?

[Simptome raceala] Cum sa recunoasteti usor raceala? [Simptome raceala] Cum sa recunoasteti usor raceala?

Ultima actualizare: 13 februarie 2024

simptome-raceala

Raceala comuna este o afectiune considerata deja clasica pentru sezonul rece, dar poate sa apara si in afara acestuia. Raceala poate sa fie consecinta schimbarilor bruste de temperatura, a faptului ca nu ne uscam imediat dupa o ploaie rece sau dupa baie, dar si a expunerii la un curent de aer puternic pentru prea mult timp. Riscul ca o persoana sa raceasca este totusi mai mare in sezonul rece, din doua motive. Pe de-o parte, din cauza frigului este incetinita miscarea mucusului, iar acesta nu mai poate sa constituie o bariera eficienta impotriva virusurilor. Pe de alta parte, oamenii petrec mai mult timp in medii inchise – tot din cauza frigului – iar virusurile pot sa circule si sa infecteze mai usor.

Cu cat starea de sanatate a unei persoane este mai afectata si cu cat organismul este mai slabit, cu atat sistemul imunitar al acesteia este mai putin capabil sa lupte impotriva diversilor factori care o pot imbolnavi. Practic, raceala nu este altceva decat o inflamatie acuta de origine virala, din cauza careia ajunge sa fie afectat in primul rand tractul respirator superior, precum si nasul si gatul. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca raceala este foarte contagioasa si ca poate sa aiba o durata de manifestare cuprinsa intre cateva zile si cateva saptamani.


Raceala comuna – transmitere

Este bine sa stiti ca raceala se poate transmite in doua feluri: pe calea aerului sau prin contactul cu anumite obiecte care sunt infectate. Transmiterea pe calea aerului are loc atunci cand respiram aer infectat, virusul fiind raspandit in aer de catre o persoana infectata, prin particulele minuscule de apa ce sunt eliminate atunci cand persoana respectiva stranuta sau tuseste. De asemenea, putem raci si daca atingem aceleasi obiecte pe care le-a atins o persoana infectata, motiv pentru care toti specialistii recomanda spalarea cat mai des a mainilor si dezinfectarea cu substante speciale, mai ales in contextul pandemiei de COVID – 19.

Naturalis ViroProtect Rapid +Quercetina este un supliment alimentar ce contine 9 ingrediente active care, prin mecanisme specifice, sustin sistemele respirator si imunitar, intarind organismul in perioadele de slabire ale acestuia.

Raceala - factori de risc

Expunerea la virus prin contact direct cu o persoana racita constituie cel mai semnificativ factor de risc pentru imbolnavire. De asemenea, principalele motive care pot duce la aparitia unei raceli au legatura atat cu anotimpul – pentru ca toamna si iarna imbolnavirile din acest motiv sunt mai dese, cat si cu varsta – pentru ca riscul de imbolnavire este mai mare in cazul copiilor mici si al sugarilor. Raceala se instaleaza pe fondul unui sistem imunitar slabit, dar si in situatia in care persoanei afectate ii sunt administrate medicamente care slabesc puterea de aparare a sistemului imunitar.

ImunoSuport Ultra contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D, vitamina C si zinc, care actioneaza sinergic. Pentru a garanta eliberarea si absorbtia treptata a ingredientelor active continute, ImunoSuport Ultra utilizeaza o tehnologie speciala de eliberare prelungita, astfel incat organismul poate utiliza mai bine aportul de nutrienti.

Simptome raceala – cum sa recunoasteti raceala?

In prima faza, germenii care genereaza raceala provoaca infectie la nivelul nasului si al sinusurilor. Secretiile mucoase transparente care sunt eliberate prin nas ajuta la indepartarea acestor germeni, atat din nas cat si din sinusuri. Se poate ca aceste secretii sa isi schimbe culoarea dupa doua – trei zile si sa devina albicioase, verzui sau galbui, insa este ceva normal si nu inseamna ca este nevoie de antibiotic. Stranutul si nasul infundat sunt alte doua simptome evidente ale racelii. De asemenea, printre simptome se numara si tusea, inflamarea gatului, lacrimarea si durerile moderate de cap.

Poate sa apara si sindromul picaturii post – nazale, ceea ce presupune scurgerea prin gat a secretiilor si inghitirea lor ulterioara. Exista posibilitatea ca raceala sa aiba printre simptome, la unele persoane, si dureri musculare usoare. Varful de evolutie al acestor simptome este atins dupa aproximativ doua – trei zile de la debutul racelii, insa exista si situatii in care pot sa dureze pana la aproximativ doua saptamani.

Cand este necesar consultul medical?

In cazul in care remarcati la dumneavoastra sau la copilul dumneavoastra anumite simptome care au o durata mai lunga de zece zile fara sa existe vreo ameliorare, este foarte important sa va programati cat mai curand la un consult medical. De asemenea, in cazul in care va confruntati cu simptome severe sau neobisnuite, prezentati-va de urgenta la medic pentru o evaluare cat mai exacta a starii de sanatate. De asemenea, trebuie mers de urgenta la medic in situatia in care copilul dumneavoastra are varsta mai mica de trei luni si are febra.

Sfaturi generale pentru o vindecare rapida

Avand in vedere faptul ca raceala comuna este generata de virusuri, nu este necesara administrarea de antibiotice pentru a o trata. Este bine sa stiti ca administrarea de antibiotice fara recomandarea specifica a medicului poate sa fie daunatoare atat pentru copii cat si pentru persoanele adulte. In foarte multe dintre cazuri, raceala comuna trece de la sine. Medicul poate sa va ajute sa ameliorati febra, tusea si rinoreea oferindu-va unele sfaturi si indicandu-va anumite medicamente pentru care nu aveti nevoie de reteta. De asemenea, aveti la indemana si mai multe alternative naturiste de tratament la domiciliu care va pot ameliora semnificativ starea generala de sanatate. Aveti in vedere faptul ca si medicamentele fara reteta trebuie administrate tot conform recomandarilor medicului sau ale farmacistului, precum si ca multe dintre aceste medicamente nu sunt indicate copiilor.

In cazul in care ati racit, este bine sa aveti grija sa va odihniti suficient si sa va hidratati corespunzator. Este recomandat chiar sa folositi un umidificator de camera, sa evitati fumatul - atat pasiv cat si activ, precum si expunerea la substante chimice iritante sau poluante. Puteti sa folositi anumite picaturi sau sprayuri nazale cu solutie salina, anumite medicamente pentru ameliorarea febrei si a eventualelor dureri – naproxen, ibuprofen sau acetaminofen, insa trebuie sa aveti in vedere faptul ca toate acestea au capacitatea de a ameliora simptomele si nu de a scurta durata racelii.

Raceala – masuri de preventie

Una dintre cele mai eficiente masuri de preventie impotriva racelii este adoptarea unei igiene corespunzatoare a mainilor pentru a reduce pe cat posibil raspandirea microbilor si posibilitatea de a va infecta. De asemenea, foarte important este sa evitati contactul cu persoane care sunt racite sau care prezinta alte infectii la nivelul tractului respirator superior. Este recomandat sa acordati atentie racelilor, pentru ca pot sa duca la anumite complicatii daca nu sunt tratate – otita, sinuzita sau bronsita cronica.

Folositi solutii dezinfectante pentru igienizarea mainilor, in special daca exista suspiciunea ca ati intrat in contact cu o persoana racita si chiar dupa ce va suflati nasul. Este un gest util in stoparea raspandirii, avand in vedere faptul ca rhinovirusurile pot sa supravietuiasca aproximativ trei ore la nivelul pielii sau al suprafetelor obiectelor care sunt contaminate. Incercati sa nu va atingeti nasul si ochii dupa ce ati atins obiecte posibil contaminate, evitati zonele inchise si ape cele aglomerate, pentru ca prezinta un risc mai mare de a va infecta.

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis ImunoSuport ULTRA X 30 tablete

Naturalis ImunoSuport ULTRA X 30 tablete

ImunoSuport Ultra contribuie la functionarea normala…

3 la pret de 2
Naturalis ViroProtect Rapid Quercetina X 10 plicuri

Naturalis ViroProtect Rapid Quercetina X 10 plicuri

Naturalis ViroProtect Rapid +Quercetina este un supliment…