Limfom Hodgkin – cauze, simptome, diagnostic si tratament

Limfom Hodgkin – cauze, simptome, diagnostic si tratament Limfom Hodgkin – cauze, simptome, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 8 noiembrie 2023

Limfomul-Hodgkin

Limfomul Hodgkin mai este cunoscut si sub denumirea de Boala Hodgkin, fiind o forma rara de cancer si care afecteaza sistemul limfatic. Denumirea de limfom Hodgkin este data de medicul englez Thomas Hodgkin, cel care s-a referit pentru prima data la aceasta boala in anul 1832. Acest limfom Hodgkin ajunge sa afecteze in special ganglionii limfatici, insa poate sa se raspandeasca si catre alte parti ale organismului. In randurile care urmeaza veti gasi mai multe detalii in legatura cu ceea ce duce la aparitia limfomului Hodgkin, care sunt simptomele resimtite, in ce fel se stabileste diagnosticul si care sunt optiunile de tratament pe care le aveti pentru aceasta boala.

Chiar daca motivele pentru care apare limfomul Hodgkin nu sunt inca pe deplin cunoscute de catre specialisti, sansele de supravietuire ale pacientilor care se confrunta cu aceasta forma rara de cancer se pot imbunatati daca diagnosticul este stabilit la timp si se intervine cu tratamentul corespunzator. Orice persoana care observa anumite simptome ce pot fi asociate lifomului Hodgkin trebuie sa mearga la medic pentru o evaluare de specialitate si pentru o diagnosticare precisa. Luand in calcul faptul ca in zilele noastre exista mai multe optiuni de tratament, pacientii cu limfom Hodgkin pot ajunge la remisiune si pot sa duca o viata normala daca li se administreaza tratamentul potrivit.


Limfom Hodgkin – generalitati

Cand boala este depistata in stadiu incipient si este limitata la doar cativa dintre ganglionii limfatici, sansele de vindecare completa sunt destul de mari. Desigur, in acest proces de vindecare intervin mai multi factori, printre care si varsta pacientului sau starea generala de sanatate a acestuia. Pe de alta parte, este important de avut in vedere si faptul ca tratamentul pentru limfom Hodgkin poate sa provoace anumite efecte secundare pe termen lung, motiv pentru care este nevoie de monitorizare atenta de catre profesionisti, chiar si dupa ce tratamentul a fost incheiat cu succes.

Limfomul Hodgkin este o afectiune foarte grava, care in afara de tratament presupune si nevoia de sprijin emotional pentru persoanele afectate, in procesul de vindecare. Odata cu stabilirea diagnosticului, boala poate sa devina atat coplesitoare, cat si provocatoare, si pentru pacient, dar si pentru familia acestuia. Este nevoie de putere fizica si rezistenta emotionala deopotriva pentru a face fata cancerului, iar persoanele afectate trebuie sa discute deschis cu medicul despre orice aspect cu care se confrunta de pe urma limfomului Hodgkin, reducand astfel intr-o oarecare masura nivelul de anxietate si de incertitudine.

Calitatea vietii pacientilor care au aceasta boala poate fi imbunatatita semnificativ daca acestia beneficiaza de sprijin practic din partea familiei, iar la acest lucru pot sa contribuie si grupurile de suport constituite in acest sens, grupuri unde se pot impartasi experiente, informatii sau sfaturi cu alti oameni aflati in aceeasi situatie. Pentru a face fata depresiei cu care se confrunta multe dintre persoanele cu limfom Hodgkin, specialistii recomanda si terapie psihologica.

Limfom Hodgkin – factori de risc si cauze

Asa cum am mentionat anterior, cauza exacta a aparitiei limfomului Hodgkin nu este inteleasa inca foarte clar de catre specialistii in domeniu, insa acestia au concluzionat in urma cercetarilor ca poate sa fie vorba despre unele anomalii genetice si despre anumite modificari ce au loc la nivelul sistemului imunitar al persoanei afectate. Exista insa si alti factori care pot sa contribuie la dezvoltarea limfomului Hodgkin.

Exista si dovezi care sugereaza ca riscul de aparitie a limfomului Hodgkin este mai mare in cazul persoanelor cu predispozitie genetica in acest sens, adica al acelora care au avut cazuri in familie. Pe de alta parte, limfomul Hodgkin poate sa apara si din cauza anumitor infectii virale. Una dintre aceste infectii este virusul Epstein-Barr (EBV), asociat cu un risc mai mare de dezvoltare a bolii. Trebuie spus, de asemenea, ca cele mai multe dintre persoanele afectate de acest virus nu ajung sa dezvolte limfom Hodgkin.

Se poate ca aceasta problema grava de sanatate sa apara si pe fondul expunerii la anumiti factori de mediu. Spre exemplu, pesticidele, anumite substante chimice toxice sau chiar si fumul de tigara se pot numara printre acestia. Este important de mentionat totusi ca nu a putut fi stabilita o legatura precisa intre aparitia limfomului Hodgkin si expunerea la factorii de mediu amintiti anterior.

Limfom Hodgkin – manifestari

Din punct de vedere al manifestarilor cu care se pot confrunta persoanele cu limfom Hodgkin, aceste simptome pot sa difere de la un pacient la altul, insa exista si cateva semne comune ce pot sa indice prezenta bolii. Unul dintre simptomele caracteristice acestei afectiuni este reprezentat de umflarea ganglionilor limfatici. In unele situatii, aceasta umflare poate sa fie insotita de dureri usoare, dar in altele, durerea poate sa nu apara deloc. Un alt simptom in caz de limfom Hodgkin poate sa fie febra – cu caracter periodic sau persistent. Pacientii care se confrunta cu aceasta boala pot avea transpiratii nocturne excesive, care sa impuna necesitatea schimbarii hainelor si a lenjeriei de pat.

In special daca este vorba despre persoane la care boala este in stadiu avansat, un simptom frecvent poate sa fie acela al pierderii inexplicabile in greutate. Calitatea vietii pacientului cu limfom Hodgkin poate sa fie afectata de oboseala severa si stare de slabiciune, dar pot sa apara si dureri in zona pieptului si stare de disconfort cand persoana in cauza respira profund. Pe fondul acumularii celulelor maligne, pot sa apara si mancarimi la nivelul pielii pacientului.

Limfom-Hodgkin

Limfom Hodgkin – protocol de diagnostic

Diagnosticarea persoanelor cu limfom Hodgkin include mai multe etape. In prima faza este nevoie de o evaluare clinica din partea medicului, care se va interesa de simptomele resimtite si care va face o examinare fizica, pentru a detecta posibilele umflaturi ale ganglionilor limfatici si alte eventuale semne ale bolii. Pentru localizarea ganglionilor limfatici afectati sau a altor leziuni in alte parti ale corpului, este nevoie si de analize de sange, ca de exemplu hemograma completa sau analize biochimice, precum si de examinari de imagistica medicala, asa cum este scanarea cu tomografie computerizata (CT) sau scanarea cu rezonanta magnetica (RMN).

Pentru ca diagnosticul de limfom Hodgkin sa fie confirmat, este nevoie de biopsia unui ganglion limfatic sau a altei zone afectate, ceea ce presupune prelevarea unei probe de tesut. Odata stabilit diagnosticul, pentru a afla stadiul de evolutie si de extindere a bolii, se va efectua o stadializare – utila si in vederea alegerii tratamentului. Acest pas poate sa implice si necesitatea altor teste, ca de exemplu tomografia cu emisie de pozitroni (PET).

Tratament limfom Hodgkin

Exista mai multe optiuni de tratament pentru limfom Hodgkin, acestea depinzand de stadiul bolii si de starea generala de sanatate a persoanei afectate. Una dintre principalele alternative, folosita adesea in aceasta situatie, este reprezentata de chimioterapie – o procedura care implica folosirea unor medicamente ce au capacitatea de a distruge celulele canceroase. Tot pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a le incetini cresterea, pacientii cu limfom Hodgkin vor avea nevoie de radioterapie. Acest procedeu presupune folosirea radiatiilor si este recomandat adesea in combinatie cu chimioterapia, insa in stadiile incipiente ale bolii poate fi folosit ca unic tratament.

O alta alternativa de tratament in cazul pacientilor cu limfom Hodgkin este cea a terapiei cu anticorpi monoclonali. Este vorba despre administrarea unor medicamente care au ca scop tintirea specifica a celulelor canceroase, medicamente care pot sa fie folosite si in combinatie cu chimioterapia. In situatia persoanelor la care boala este intr-un stadiu avansat, se poate apela si la transplantul de celule stem. Aceasta este o procedura ce presupune ca celulele stem care au fost distruse in timpul tratamentelor sa fie inlocuite cu celule stem sanatoase.