Managementul infectiei cu COVID-19 la gravide

Managementul infectiei cu COVID-19 la gravide Managementul infectiei cu COVID-19 la gravide

Ultima actualizare: 2 august 2022

management-covid-19-gravide

Sarcina poate fi o perioada de bucurie si de emotie pentru femeile gravide si familiile lor. Insa, pandemia de coronavirus poate starni ingrijorari printre gravide pentru ca acestea se intreaba, cel mai probabil, daca ele si copiii lor sunt in pericol.

Pentru a va bucura de o sarcina sanatoasa si fericita, protejandu-l in acelasi timp si pe bebelusul nenascut de efectele COVID-19, este vital sa urmati sfaturile medicilor si sa luati cateva masuri suplimentare de precautie.

Evitarea infectarii cu noul coronavirus este una dintre marile prioritati pe care femeile insarcinate le au in aceasta perioada. Iar specialistii explica de ce: sarcina poate provoca modificari ale sistemului lor imunitar care le pot face mai vulnerabile la virusurile respiratorii. Din cauza acestor schimbari, viitoarele mamici ar trebui sa fie receptive si proactive cand vine vorba de masurile de siguranta pe care trebuie sa le ia.

Faceti tot ce puteti pentru a va proteja! Mai exact, pastrati distantarea fizica, purtati masca, spalati-va pe maini si pastrati legatura cu medicul.

 


COVID-19 – recomandari pentru gravide

Specialistii de la Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite sustin ca femeile insarcinate au un risc mai mare de a se imbolnavi grav de COVID-19 spre deosebire de persoanele care nu sunt insarcinate. Explicatia este ca sarcina provoaca modificari in organism, in urma carora o femeie gravida se poate imbolnavi mai usor de infectii respiratorii precum cea cu COVID-19. Aceste schimbari aparute in organism pot continua si dupa sarcina.

Cum pot reduce femeile insarcinate riscul de COVID-19

Este esential ca persoanele care sunt insarcinate sau care au nascut recent, dar si cele care locuiesc cu acestea sau le viziteaza, sa faca tot posibilul pentru a se proteja de o infectie cu COVID-19.

Limitati cat mai mult interactiunile cu persoanele care ar fi putut fi expuse la COVID-19, inclusiv cu persoanele cu care locuiti. In plus, puteti lua in considerare administrarea de suplimente alimentare, insa numai dupa ce ati primit aprobarea unui medic. Unul dintre cele mai recomandate produse care pot ajuta la prevenirea infectarii cu COVID-19 este vitamina D3. Naturalis Vitamina D3 2000 UI este un supliment alimentar pe baza de vitamina D3, esential pentru mentinerea sanatatii oaselor si dintilor si pentru buna functionare a sistemului imunitar.

Pentru a evita o infectie cu COVID-19 este important sa:

  • Va vaccinati cat mai curand posibil impotriva acestei afectiuni.
  • Purtati o masca de protectie care sa va acopere nasul si gura.
  • Pastrati o distanta de 2 metri fata de persoanele cu care nu locuiti.
  • Evitati aglomeratia si spatiile interioare slab aerisite.
  • Va spalati des pe maini cu apa si sapun. Folositi dezinfectant pentru maini daca nu aveti la indemana apa si sapun.

In plus, este important sa va intariti imunitatea prin toate mijloacele. Una dintre metodele ideale presupune administrarea de suplimente alimentare, cum ar fi Naturalis ImunoSuport ULTRA, un produs care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D (50 mcg/2000 UI), vitamina C (500 mg) si zinc (10 mg), care actioneaza sinergic.

Intrebari si raspunsuri despre infectia cu SARS-CoV-2 in sarcina

In plina pandemie, femeile gravide isi pun o multime de intrebari privind noul coronavirus si sarcina.

Care sunt riscurile in timpul sarcinii?

Riscul general pentru femeile insarcinate este destul de mic, potrivit specialistilor de la Clinica Mayo din SUA. Cu toate acestea, femeile care sunt insarcinate sau care au nascut recent prezinta un risc mare de a se infecta cu noul coronavirus. Cele care fac o forma grava de COVID-19 ar putea fi spitalizate, ar putea fi internate la terapie intensiva sau ar putea avea nevoie de ventilator pentru a respira. In plus, exista riscul ca femeile insarcinate care au COVID-19 sa nasca prematur, inainte de inceperea celei de-a 37-a saptamani de sarcina. De asemenea, unele s-ar putea confrunta cu probleme mai grave, precum pierderea sarcinii.

Conform unor studii, unele femei insarcinate care au COVID-19 ar putea naste prin cezariana, iar bebelusii lor ar putea fi internati pentru o anumita perioada intr-o unitate de neonatologie.

Ar trebui femeile insarcinate sa se testeze pentru a afla daca s-au infectat cu noul coronavirus?

Daca aveti simptome de COVID-19 sau credeti ca v-ati expus la o persoana infectata, luati legatura cu medicul si urmati-i sfaturile. In primul rand, respectati cu strictete masurile de precautie: pastrati distanta de cel putin 2 metri fata de ceilalti, purtati masca de protectie, evitati adunarile mari si socializarea in interior in afara locuintei, efectuati teste COVID.

In mod ideal, toate femeile insarcinate ar trebui sa fie testate pentru COVID-19 imediat inainte de nastere. Acest lucru este indicat in special in cazul celor care tusesc, au febra sau oricare alte simptome respiratorii. De asemenea, daca au dezvoltat simptome, pot incepe sa foloseasca anumite medicamente recomandate in acest caz, insa numai daca medicul le-a prescris acest lucru. Un astfel de produs este Assista Aquamare spray nazal izotonic, o solutie naturala de apa de mare, izotonica, destinata hidratarii si mentinerii igienei zilnice a nasului. Este un spray nazal izotonic care poate fi folosit la bebelusi, inca de la varsta de 6 luni, la copii si adulti. Apa de mare, purificata, poate ajuta la mentinerea hidratarii mucoasei nazale si, in caz de congestie nazala, poate reduce densitatea secretiei nazale, ajutand la eliberarea cailor respiratorii.

Cand trebuie sa sunati de urgenta la spital?

Daca sunteti insarcinata si v-ati infectat cu noul coronavirus, sunati imediat medicul daca:

  • bebelusul se misca mai putin decat de obicei
  • observati o sangerare din vagin
  • aveti stari de anxietate si de nesiguranta
  • aveti o durere de cap care nu trece
  • aveti probleme de respiratie cand va odihniti
  • nu puteti gestiona simptomele de COVID-19 cu ajutorul remediilor la domiciliu
  • aveti temperatura ridicata

Ce pot face femeile insarcinate care au coronavirus?

Tratamentul pentru aceasta afectiune este identic cu cel pentru alte boli respiratorii. Mai precis, medicii recomanda:

  • acetaminofen, in caz de febra de 38°C sau mai mare
  • hidratare cu apa
  • odihna

Poate virusul sa treaca la fat in timpul sarcinii sau al nasterii?

Potrivit cercetatorilor, momentan nu exista suficiente dovezi clare conform carora virusul s-ar transmite de la mama la bebelus. Aceasta afectiune se transmite in principal de la o persoana la alta prin picaturile eliberate prin tuse, stranut si vorbit. Cel mic poate fi expus la astfel de picaturi numai dupa nastere.

 

Referinte:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavirus/coronavirus-and-covid-19-what-pregnant-women-need-to-know

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/pregnant-people.html

https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/people-at-higher-risk/pregnancy-and-coronavirus/

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis Vitamina D3 2000 UI X 30 comprimate

Naturalis Vitamina D3 2000 UI X 30 comprimate

  Naturalis Vitamina D3 2000 UI este un supliment…

-15.83%
Assista Aquamare spray nazal izotonic X 100 ml

Assista Aquamare spray nazal izotonic X 100 ml

Spray nazal izotonicAssista Aquamare  este un…