Masca medicala. Cum se poarta corect masca de gura pentru a preveni gripa si virozele

Masca medicala. Cum se poarta corect masca de gura pentru a preveni gripa si virozele Masca medicala. Cum se poarta corect masca de gura pentru a preveni gripa si virozele

Ultima actualizare: 17 iunie 2021

 

Masca medicală este o metodă extrem de eficientă pentru a preveni îmbolnăvirea cu gripă, contactarea unei răceli sau viroze respiratorii. Masca de gură poate fi purtată atât de persoanele bolnave pentru a preveni răspândirea virusului, cât și de persoanele sănătoase pentru a se proteja de o eventuală îmbolnăvire.

Continut:

Masca medicală – beneficiile purtării măștii de gură în sezonul gripei și virozelor

Cum se poartă corect masca medicală

Cât timp se poartă masca medicală

Cine trebuie să poarte mască medicală în sezonul gripei și virozelor

Alte metode de protecție împotriva gripei, răcelii și virozelor

De unde se achiziționează masca medicală

Masca medicală – beneficiile purtării măștii de gură în sezonul gripei și virozelor

Masca medicală constituie un filtru eficient împotriva virusurilor. Gripa, răceala și virozele respiratorii se transmit prin particule de aer și nu este obligatoriu ca cineva să strănute sau să tușească lângă noi, ci este de ajuns să ne aflăm în preajma persoanei respective pentru a fi predispuși îmbolnăvirii. Din acest motiv, marele beneficiu al măștilor chirurgicale este că împiedică transmiterea și contactarea virusurilor prin calea aerului.

Cum se poartă corect masca medicală

Masca medicală sau chirurgicală se poartă întotdeauna cu partea colorată în exterior, implicit, cu partea albă în interior. Este foarte important ca nasul, bărbia și gura să fie perfect acoperite, motiv pentru care în momentul în care aceasta este pusă pe față trebuie apăsată ferm astfel încât părțile laterale ale măștii medicale să fie lipite de obraji. În acest mod se limitează într-o proporție foarte mare traficul aerului pe sub mască.

Cât timp se poartă masca medicală

O atenționare foarte importantă în acest sens este faptul că o mască medicală se poartă o singură dată. Masca de gură este de unică folosință și trebuie aruncată în condiții de igienă în momentul în care s-a umezit. Masca medicală nu are un timp anume în care este eficientă, motiv pentru care atunci când devine umedă trebuie schimbată, acesta fiind un amănunt important de luat în calcul având în vedere că majoritatea agenților patogeni se dezvoltă în condiții de umezeală.

Cine trebuie să poarte mască medicală în sezonul gripei și virozelor

Nu există un protocol strict de protecție în ceea ce privește purtarea măștilor medicale, însă persoanele care ar trebui să poarte mască de gură în sezonul gripei, al răcelii și al virozelor respiratorii sunt cele bolnave, cele care doresc să se protejeze suplimentar și cele care au imunitatea scăzută. De asemenea, dacă se intră în contact cu persoane care prezintă risc crescut de gripă, viroză sau răceală, de exemplu atunci când se merge într-un spital, este indicat să se folosească o mască de gură. De asemenea, persoanele care intră în contact cu mase mari de oameni, de exemplu în mijloacele de transport în comun, ar trebui să poarte mască medicală.

Alte metode de protecție împotriva gripei, răcelii și virozelor

Dincolo de masca de gură este foarte important să ne spălăm pe mâini des, viguros și să evităm atingerea feței cu palmele. Atunci când strănutăm sau tușim trebuie să ne ferim gura cu brațul și nu cu palma, așa cum majoritatea este tentată să facă. De asemenea, persoanele care sunt bolnave ar trebui să stea acasă și să evite contactul cu alte persoane pentru a preveni răspândirea virusului. Pe de altă parte, întărirea imunității cu suplimente naturiste pe bază de echinaceea, propolis, cătină, vitamina C și consumul fructelor și legumelor crude ne poate ajuta organismul să lupte eficient în cazul în care am contactat un virus. Evitarea zonelor foarte populate atunci când riscul de gripă și răceală este foarte mare poate fi de bun augur pentru a scădea riscul de îmbolnăvire.

De unde se achiziționează masca medicală

Masca medicală este un produs steril și trebuie achiziționată întotdeauna din farmacii. Designul măștii și culoarea sa sunt criterii mai puțin importante