Mastita: ce este, de ce apare si cum se trateaza

Mastita: ce este, de ce apare si cum se trateaza Mastita: ce este, de ce apare si cum se trateaza

Ultima actualizare: 10 februarie 2022

mastita

Mastita este o infectie a tesutului uneia sau ambelor glande mamare din interiorul sanilor. Cele mai afectate sunt femeile care alapteaza. Mastita provoaca aparitia unui loc tare si dureros in interiorul sanului. Aceasta problema poate aparea in urma blocarii unui canal de lapte sau a patrunderii bacteriilor printr-o fisura aparuta in piele. De obicei, mastita afecteaza un singur san.

Mastita care apare in timpul alaptarii este cunoscuta si sub denumirea de mastita de lactatie si afecteaza aproximativ 10% dintre mamele care alapteaza.

De cele mai multe ori, afectiunea se produce in primele 3 luni dupa nastere, cu toate ca poate aparea chiar si 2 ani mai tarziu.

Dupa ce dezvolta mastita, unele mame isi intarca in mod gresit bebelusii. De cele mai multe ori, mamicile trebuie sa continue sa-si alapteze copiii si in timpul mastitei.

Cu toate ca se intampla mai putin frecvent, aceasta problema poate afecta si femeile care nu alapteaza. In cazuri foarte rare, barbatii pot dezvolta acest tip de inflamatie.

 


Mastita – generalitati

Mastita este o inflamatie a tesutului mamar, provocata de multe ori de o infectie. Inflamatia provoaca dureri, umflaturi, caldura si roseata la nivelul sanilor. De asemenea, unele persoane pot dezvolta si febra si frisoane.

Cele mai afectate persoane sunt femeile care alapteaza (mastita de lactatie). Cu toate acestea, atat femeile care nu alapteaza, cat si barbatii pot dezvolta aceasta afectiune.

Femeile care sufera de mastita de lactatie se simt, de obicei, slabite, ceea ce ingreuneaza ingrijirea si hranirea bebelusului. Din aceasta cauza, dupa cum mentionam, multe femei prefera sa intrerupa alaptarea copilului. Cu toate acestea, specialistii le recomanda mamicilor sa continue alaptarea celor mici, chiar si in timp ce iau antibiotice pentru tratarea mastitei, pentru ca acest lucru este extrem de benefic atat pentru ele, cat si pentru bebelusi.

Pentru a preveni mastita, mamicile pot opta pentru Pompa pentru san fara BPA, un produs care ajuta la extragerea laptelui ramas pe canalele galactofore, ca urmare a faptului ca sugarul nu a golit sanul. Cu ajutorul Pompei pentru san cu 0% BPA de la Chicco se elimina riscul aparitiei mastitei, iar forma sa anatomica asigura o utilizare confortabila.

Simptomele mastitei la san

Semnele mastitei pot aparea rapid sub forma de:

  • o zona a sanului care se inroseste si se umfla
  • durere la atingerea zonei afectate a sanului
  • zona afectata este calda la atingere
  • senzatie de arsura la nivelul sanului afectat care poate fi permanenta sau numai in timpul alaptarii
  • simptome asemanatoare gripei

De asemenea, pot fi prezente urmatoarele simptome:

  • frisoane si fiori
  • temperatura corporala mare
  • anxietate si senzatie de stres
  • oboseala
  • stare generala de rau si disconfort fizic

Mastita – cauze, factori de risc

Mastita de lactatie apare in urma blocarii unui duct mamar. Acest blocaj determina staza laptelui. In caz de staza, laptele care este produs nu iese in timpul hranirii si ramane in san. Aceasta problema se produce daca bebelusul:

  • nu se ataseaza corect la san
  • suge incorect lapte de la san
  • este alaptat rar

Ductele mamare se pot bloca si din cauza presiunii puse pe san de imbracamintea stramta.

mastita-cauze

De multe ori, mamele aseaza un deget in acelasi loc, de fiecare data, pentru a indeparta sanul din calea nasului copilului. In urma acestui obicei, un duct mamar se poate bloca, ulterior.

Orice lucru care impiedica eliminarea corecta a laptelui va provoca staza laptelui, iar acest lucru produce de obicei blocarea ductelor de lapte.

In general, bacteriile nu se dezvolta in laptele uman proaspat. Cu toate acestea, infectia poate aparea daca ducturile mamare se blocheaza, iar laptele stagneaza.

Bacteriile de pe suprafata pielii pot patrunde in interiorul sanului prin mici fisuri sau crapaturi aparute in pielea acestuia.

Cum apare mastita la femeile care nu alapteaza

Acest tip de mastita se numeste mastita periductala sau mastita non-lactationala. Potrivit statisticilor, persoanele care dezvolta mastita infectioasa non-lactationala sunt, de obicei, fumatoare si au in jur de 30 de ani.

Expertii sugereaza ca fumatul poate afecta canalele de lapte, crescand riscul de infectii.

Cum apare mastita la persoanele care isi fac piercing-uri in mameloane

Riscul de mastita este mai mare in randul persoanelor care isi fac piercing-uri in mameloane in saloanele neautorizate.

Diagnosticul de mastita

In prima faza, medicul efectueaza o examinare fizica amanuntita si pune intrebari despre simptomele pe care le aveti. Daca descopera ca pacienta a dezvoltat o infectie grava, specialistul va efectua o cultura a laptelui matern pentru a putea prescrie cel mai bun antibiotic.

mastita-diagnostic

In putine cazuri, simptomele de mastita, cum ar fi roseata si inflamatia, pot fi confundate cu ale unui tip rar de cancer de san, denumit cancer mamar inflamator. In aceasta situatie, medicul poate recomanda o mamografie, o ecografie sau ambele. Daca semnele persista chiar si dupa incheierea tratamentului cu antibiotice, poate fi nevoie de o biopsie pentru a exclude varianta unui cancer de san.

Tratament mastita la domiciliu

Prima metoda de tratament este, practic, o tehnica de autoajutorare. Mai precis, trebuie sa va asigurati ca sanul este drenat corespunzator in timpul alaptarii. De asemenea, ati putea opta pentru creme care ajuta la calmarea si protejarea mameloanelor inflamate, cum ar fi HPA Lanolin crema, un produs care contine lanolina, ultra-purificata si rafinata, realizat printr-un proces unic. A fost special creata pentru a calma si ajuta mameloanele iritate, crapate ale mamelor care alapteaza.

Pentru a trata o infectie bacteriana, medicul prescrie antibiotice. Cu toate acestea, in urma unor cercetari s-a demonstrat ca terapia cu antibiotice nu ajuta si ar putea sa nu fie recomandata in timpul alaptarii. De aceea, primele remedii care trebuie incercate mai intai sunt cele nemedicinale.

Daca apar complicatii, iar starea se agraveaza rapid, specialistul poate recomanda spitalizarea si tratamentul cu antibiotice.

Daca mastita nu se imbunatateste, persoana ar trebui sa mearga din nou la medic.

Profilaxie mastita (preventie)

Chiar daca simtiti ca un duct mamar s-a blocat, puteti lua masuri pentru a preveni dezvoltarea mastitei. Pentru a evita aceasta afectiune:

  • Alaptati frecvent, mai ales cand sanii sunt plini.
  • Daca este posibil, folositi numai alaptarea pentru a hrani copilul timp de aproximativ 6 luni.
  • Aflati la timp daca bebelusul se ataseaza corect la san.
  • Nu detasati copilul in timpul hranirii, ci asteptati ca acesta sa se relaxeze si sa-i dea drumul.
  • Nu purtati sutiene si alte obiecte vestimentare stramte.
  • Variati pozitiile de alaptare.
  • Cand va pregatiti sa-l intarcati pe cel mic, reduceti treptat alaptarile, nu brusc.
  • Verificati in fiecare zi la dus daca au aparut noduli in spatele mameloanelor.
  • Faceti un dus fierbinte si lasati apa sa curga peste sanul afectat.
  • Aplicati caldura pe sanul afectat inainte de alaptare si masati canalul.
  • Folositi pompa de san dupa fiecare hranire pentru a reduce angorjarea sanilor. Faceti acest lucru pana la vindecarea mastitei.

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mastitis/symptoms-causes/syc-20374829

https://www.healthline.com/health/breast-infection

https://www.medicalnewstoday.com/articles/163876

Farmacistul Catena va recomanda:

-25%
HPA Lanolin crema X 10 ml

HPA Lanolin crema X 10 ml

Crema Lansinoh HPA® Lanolin contine lanolina,…

CHICCO Pompa pt.san 0%BPA 61735.30-7 NOU

CHICCO Pompa pt.san 0%BPA 61735.30-7 NOU

Pompa pentru san cu 0% BPA de la Chicco ajuta la extragerea…