Mersul pe varfuri la copii - cauze, factori de risc si remedii

Mersul pe varfuri la copii - cauze, factori de risc si remedii Mersul pe varfuri la copii - cauze, factori de risc si remedii

Ultima actualizare: 30 iunie 2023

mers-pe-varfuri

Mersul pe varfuri la copii este o etapa normala in dezvoltarea acestora. Acest tip de mers este mai des intalnit la baieti si apare in jurul varstei de 10 - 18 luni. Atunci cand apare, mersul pe varfuri la copii presupune mersul pe degete de la picioare sau pe varfurile acestora, fara sa lase calcaiul sa atinga podeaua. Desi majoritatea copiilor trec peste aceasta etapa, exista si situatii in care mersul pe varfuri la copii incepe sa devina un motiv de ingrijorare. Continuarea mersului pe varfuri dupa perioada obisnuita in care copiii practica acest mers poate contribui la dezvoltarea anumitor afectiuni, ce necesita supravegherea medicului. Asadar, daca doriti sa aflati care sunt factorii de risc si cauzele care declanseaza mersul pe varfuri la copii, veti gasi informatiile necesare in acest articol.


Mersul pe varfuri la copii – factori de risc

Mersul pe varfuri la copii nu provoaca, de obicei, niciun fel de disconfort sau vreo deformare a membrelor inferioare. Cu toate acestea, in cazul in care copiii continua sa mearga pe varfuri dupa varsta de 2 ani, exista riscul ca acestia sa dezvolte anumite probleme ortopedice.

Daca va ganditi care sunt factorii de risc pentru mersul pe varfuri la copii, trebuie sa stiti ca acestia nu sunt cunoscuti. Aceasta conditie este definita ca fiind de cauza idiopatica. Astfel, specialistii au concluzionat ca acest tip de mers apare ca urmare a dezvoltarii unui obicei. Uneori, mersul pe varfuri la copii este invatat din familie.

Mersul pe varfuri la copii – cauze

In mod normal, mersul pe varfuri la copii este un obicei care se dezvolta atunci cand un copil invata sa mearga. In cateva cazuri, mersul pe varfuri la copii este cauzat de o alta afectiune, precum:

  • Tendonul lui Ahile mai scurt - acest tendon face legatura intre muschii gambei si spatele osului de la calcai. Daca acesta este prea scurt, atunci poate impiedica miscarea calcaiului in a atinge pamantul. Din aceasta cauza apare mersul pe varfuri la copii.
  • Paralizie cerebrala - mersul pe varfuri la copii poate fi cauzat de o tulburare de miscare, tonusul muscular sau postura cauzate de un traumatism sau de dezvoltarea anormala a unei parti a creierului ce controleaza functia musculara.
  • Distrofie musculara - mersul pe varfuri la copii poate aparea ca urmare a unei conditii genetice in care fibrele musculare sunt predispuse in mod neobisnuit la deteriorare si slabesc in timp. Acest diagnostic poate fi stabilit mai ales daca copilul a mers initial normal inainte de a incepe sa mearga pe varfuri.
  • Autism - mersul pe varfuri la copii a fost conectat cu afectiunile din spectrul de autism care pot afecta abilitatea unui copil de a comunica si interactiona cu altii.

Mersul pe varfuri la copii este absolut normal pentru copiii care sunt in etapa in care invata sa mearga. Atunci cand acesta continua sa mearga in acest mod dupa varsta de 2 ani, este recomandat sa discutati cu un medic.

Pentru a diagnostica mersul pe varfuri la copii, medicul va analiza istoricul medical al copilului si va efectua un examen clinic. In primul rand, acesta va observa modul in care copilul merge si va verifica daca exista anumite defecte ale picioarelor si labei piciorului.

De asemenea, medicul va solicita efectuarea unor teste neurologice pentru a confirma daca mersul pe varfuri la copii a aparut ca urmare a unei afectiuni la sistemul nervos. Aceste teste pot include:

  • verificarea reflexelor copilului;
  • masurarea capacitatii de a simti senzatii la nivelul mainilor si picioarelor;
  • testarea rezistentei musculare.

mersul-pe-varfuri

Remedii pentru mersul pe varfuri la copii

Dupa ce a efectuat testele necesare pentru a determina cauzele pentru mersul pe varfuri la copii, medicul va propune un tratament personalizat. In primul rand, medicul va stabili tratamentul in functie de cativa factori, precum:

  • varsta copilului;
  • severitatea acestei conditii;
  • cauzele care pot sta la baza dezvoltarii mersului pe varfuri.

Primele remedii pe care medicul le poate recomanda pentru mersul pe varfuri la copii sunt de natura non-chirurgicala, si includ:

  • terapie fizica - in acest caz, copilul va lucra cu un terapeut care va efectua exercitii pentru relaxarea musculaturiii piciorului si a gambei. In acest mod, copilul va diminua nivelul de tensiune musculara si isi va creste amplitudinea de miscare. Practicile traditionale pot include purtarea unor ghete de ghips pe parcursul a mai multor saptamani pentru a ajuta la intinderea si relaxarea muschilor gambei si a tendoanelor.
  • purtarea de orteze la glezna - pentru a remedia mersul pe varfuri la copii, medicul poate propune purtarea unor orteze in zona gleznei. Acestea vor contribui la mentinerea piciorului la un unghi de 90 de grade, ajutand muschii gambei si tendoanelor si se relaxeze si sa se intinda, in timpul mersului pe parcursul zilei. Aceasta procedura poate fi combinata cu exercitiile fizice propuse de terapeut sau ortezist.
  • mentinerea copilului sub observatie - in cazul in care mersul pe varfuri la copii nu s-a dezvoltat intr-o conditie ce afecteaza membrele acestuia, medicul poate avea o abordare precauta, in care observa in primul rand obiceiurile copilului. Aceasta abordare dureaza in medie timp de 6 luni, aceasta perioada fiind suficienta pentru a trage concluziile necesare.
  • injectarea de toxina A botulinica - medicul poate recomanda injectarea de Botox pentru a relaxa muschii gambei si pentru a-i ajuta sa se intinda mai usor.

In cazul in care mersul pe varfuri la copii continua si dupa varsta de 5 ani, medicul poate recomanda interventia chirurgicala pentru a relaxa si alungi muschii gambei si tendonul lui Ahile. Prin acest tip de interventie, copilul isi va imbunatati mobilitatea si modul in care ii functioneaza piciorul si glezna.

Tratamentele suplimentare pe care le poate recomanda medicul sunt urmatoarele:

  • Lentile cu prisma - oftalmologul poate recomanda lentilele cu prisma pentru a imbunatati perceptia copilului asupra mediului inconjurator.
  • Terapie vestibular-senzoriala - copilul poate fi consultat de un terapeut care il va ajuta sa isi stimuleze sistemul vestibular.

In concluzie, mersul pe varfuri la copii este o conditie normala care poate aparea pana la varsta de 2 ani, mai ales atunci cand invata sa mearga. Desi in cele mai multe cazuri, acest tip de mers nu provoaca ingrijorari, atunci cand aceasta conditie continua, este recomandat sa discutati imediat cu medicul pediatru. Prin investigatii suplimentare si teste specifice, medicul poate decide care este tratamentul potrivit pentru a remedia aceasta conditie.

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21017-toe-walking

https://kidshealth.org/en/parents/toe-walking.html

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/toe-walking/symptoms-causes/syc-20378410

https://www.oxfordhealth.nhs.uk/podiatry/wp-content/uploads/2013/12/Toe-walking-in-children.pdf

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/toe-walking