Nebulizatoarele si copiii – sfaturi pentru administrarea tratamentului prin nebulizare la cei mici

Nebulizatoarele si copiii – sfaturi pentru administrarea tratamentului prin nebulizare la cei mici Nebulizatoarele si copiii – sfaturi pentru administrarea tratamentului prin nebulizare la cei mici

Ultima actualizare: 17 iulie 2023

Un nebulizator este un dispozitiv care transforma medicamentul lichid in vapori. Nebulizatorul este de obicei conectat la o masinarie care impinge aerul prin nebulizator. Aerul ajuta la transformarea medicamentului in vapori de aer. Pe masura ce copilul respira, vaporii medicamentului intra in plamanii lui. Cand se foloseste un nebulizator, acesta se numeste tratament respirator sau tratament cu nebulizator.

Farmacistii Catena recomanda nebulizatorul ZANO Inspire, care a fost proiectat pentru realizarea terapiilor eficiente prin aerosol cu medicamente pentru tratarea astmului, alergiilor si a altor afectiuni respiratorii.

Un nebulizator poate ajuta la tratarea anumitor afectiuni respiratorii la bebelusi si sugari. Un nebulizator poate ajuta bebelusii si sugarii sa le fie administrate medicamente in timp ce respira normal.

In acest articol, aflati despre cum functioneaza un nebulizator, cum sa mentineti un bebelus calm in timp ce utilizati dispozitivul si cum sa il mentineti curat.


Cum functioneaza nebulizatoarele

Un nebulizator este un sistem de eliberare a medicamentelor, conceput pentru medicamente inhalate prin aerosol. Incalzeste medicamentele lichide pentru a forma o ceata fina. Copilul poate apoi respira medicamentul in plamani, facilitand respiratia.

Nebulizatorul functioneaza prin pomparea aerului sub presiune prin lichid. Odata ce a format o ceata fina, bebelusul o inspira printr-un mustiuc sau o masca de fata.

Cand se recomanda administrarea unui tratament prin nebulizare la copii?

Tratamentele prin nebulizare au rolul de a trata umflarea cailor respiratorii ale copilului, dificultatile de respiratie, tusea si respiratia suieratoare. Pediatrul poate recomanda un nebulizator pentru un sugar daca acesta are caile respiratorii umflate sau daca prezinta dificultati de respiratie sau orice problema respiratorie aparuta din cauza unor:

  • boli respiratorii cronice, cum ar fi astmul si fibroza chistica;
  • infectii pulmonare, cum ar fi pneumonia;
  • reactii alergice severe;
  • infectii pulmonare, cum ar fi pneumonia;
  • reactii alergice severe.

Ei pot avea simptome precum:

  • respiratie suieratoare;
  • tuse;
  • dificultati de respiratie;
  • respiratie rapida;
  • dureri in piept;
  • respiratie dificila;
  • recuperare lenta dupa bronsita.

Cum se administreaza corect un tratament folosind un nebulizator?

Modul in care copilului i se pot administra medicamente nebulizate depinde de varsta si de afectiunea de care sufera acesta. Un tratament pentru respiratie poate fi administrat in oricare dintre urmatoarele moduri:

  • O masca de fata poate fi folosita pentru copiii de toate varstele. Ar trebui sa acopere complet nasul si gura copilului. Masca de fata trebuie sa se potriveasca perfect pe fata copilului.
  • Un mustiuc poate fi folosit de copiii cu varsta mai mare de 4 ani. Copilul va tine piesa bucala strans, intre buze.

Incercati Respisol Solutia salina 3% sub forma de doza unica, fara conservanti, pentru nebulizare, actioneaza prin diferite mecanisme care faciliteaza deplasarea secretiilor de la nivelul tractului respirator, imbunatatind respiratia.

Cum pregatiti nebulizatorul pentru tratamentul respirator administrat copilului?

Cititi si urmati instructiunile care insotesc nebulizatorul copilului. Urmatoarele sunt informatii generale:

Spalati mainile cu sapun si apa

Spalati-va intotdeauna mainile sau lasati copilul sa se spele pe maini inainte de a pregati nebulizatorul pentru utilizare. Acest lucru ajuta la prevenirea patrunderii microbilor in plamanii copilului.

Pregatiti aparatul

Asezati aparatul pe o suprafata dura. Verificati daca filtrul de aer este curat. Daca este murdar, clatiti-l cu apa rece si lasati-l sa se usuce la aer. Conectati aparatul.

Pregatiti medicamentul

Daca medicamentul copilului este preamestecat, deschideti-l si puneti-l in recipientul pentru medicamente din nebulizator. Daca trebuie sa amestecati medicamentele, puneti cantitatile corecte in recipient, folosind un picurator sau o seringa.

Adaugati ser fiziologic daca este necesar

Poate fi necesar sa adaugati ser fiziologic (apa sarata) in recipientul pentru medicamente al copilului. Cumparati solutie salina normala sterila de la o farmacie. Nu utilizati solutie salina de casa intr-un nebulizator.

Conectati recipientul

Conectati recipientul pentru medicamente la aparat, folosind tubulatura. Conectati masca sau piesa bucala la partea de sus a recipientului.

Cum conectati nebulizatorul?

Puneti masca pe fata copilului

In timpul tratamentului, poate fi necesar sa ii distrageti atentia sugarului sau copilului daca este foarte mic. Distragerea atentiei, cu un film sau cu jucaria preferata, il poate impiedica pe micut sa-si indeparteze masca.

Rugati copilul sa puna piesa bucala in gura

Asigurati-va ca piesa bucala este pozitionata intre dintii copilului si ca buzele acestuia sunt inchise in jurul ei. Copilul ar trebui sa inspire si sa expire incet pe gura, pana cand ispira toate medicamentele.

Porniti nebulizatorul

Pastrati recipientul cu medicamente in pozitie verticala. Intregul tratament poate dura pana la 15 minute. Tratamentul se termina cand toate medicamentele au disparut sau nu mai iese abur. Aparatul poate face, de asemenea, un zgomot de pulverizare cand se face tratamentul.

Clatiti gura copilului cu apa sau solutie salina, dupa fiecare tratament

Asigurati-va ca micutul nu inghite apa sau solutia salina. Daca copilul foloseste o masca, spalati-i fata dupa fiecare tratament.

Cum intretineti un nebulizator?

Curatati nebulizatorul copilului dupa fiecare utilizare. Separati toate piesele inainte de curatare. Nu curatati piesele intr-o chiuveta. Utilizati un bol curat, dedicat. Spalati recipientul si piesa bucala sau masca cu sapun de vase si apa calda. Scurgeti excesul de apa si lasati piesele sa se usuce la aer. Asigurati-va ca toate piesele sunt complet uscate, inainte de a le depozita.

Dezinfectati nebulizatorul copilului conform instructiunilor. Urmati instructiunile de dezinfectie care insotesc nebulizatorul.

Farmacistii Catena recomanda serul fiziologic de la Assista, un produs sub forma de monodoza, fara conservanti sau agenti tampon care actioneaza prin forte de frictiune mecanice si este indicate persoanelor cu ochi si nari sensibile.

Apelati numarul local de urgenta daca:

  • respiratia copilului se inrautateste dupa tratament;
  • copilul expectoreaza sange;
  • copilul se plange de senzatie de durere in piept.

Cand ar trebui sa cautati ingrijire medicala imediata?

  • Copilul dezvolta o eruptie cutanata sau urticarie dupa un tratament;
  • Micutul are probleme in a finaliza tratamentele;
  • Simptomele copilului nu sunt complet ameliorate dupa tratament;
  • Copilul are probleme cu gustul sau mirosul;
  • Copilul are gura sau gatul uscate sau dureroase;
  • Micutul se plange de dureri de cap;
  • Copilul este nelinistit sau are tremor;
  • Aveti intrebari sau ingrijorari cu privire la starea sau ingrijirea copilului.

Urmatoarele sfaturi ar putea ajuta:

Bebelusii se simt mai confortabil daca urmati o rutina, asa ca incorporati tratamentul in aceasta rutina zilnica.

Familiarizati bebelusul sau sugarul cu nebulizatorul, dati-i dispozitivului un nume special sau faceti procesul distractiv citind o poveste, cantand sau folosind jucarii.

Unele nebulizatoare pentru sugari au imprimeuri cu animale sau alte modele prietenoase pentru copii, care pot atenua teama.

Cand este posibil, asezati copilul pe un scaun inalt. Daca aceasta nu este o optiune, atunci asezati-l in poala, pentru confort si stabilitate.

Cat de sigure sunt nebulizatoarele?

Nebulizatoarele sunt o optiune buna pentru copiii cu probleme severe de respiratie din cauza tusei sau racelii, dar este vital sa folositi doar medicamentele prescrise de medic si sa urmati instructiunile acestora. Daca este utilizat corect, nebulizatorul poate elimina congestia la bebelusi, pentru a-i ajuta sa respire mai bine.

Oricine este preocupat de utilizarea in siguranta a unui nebulizator poate cere unui medic sa-i faca o demonstratie despre cum se foloseste dispozitivul.

Tipuri de medicamente administrate cu ajutorul unui nebulizator

Nebulizatoarele pot furniza o serie de medicamente prescrise, cum ar fi:

  • antibiotice inhalate: antibioticele pot trata anumite infectii bacteriene;
  • beta-agonisti inhalatori: acestea includ albuterol sau levalbuterol, care ajuta la relaxarea cailor respiratorii si usureaza respiratia;
  • corticosteroizi inhalatori: acestia pot trata inflamatia cauzata de astm;
  • dornase alfa (Pulmozyme): acest medicament ajuta la tratarea fibrozei chistice, prin desprinderea mucusului gros din caile respiratorii.

Atentie!

Aveti dreptul sa ajutati la planificarea ingrijirii copilului dumneavoastra. Informati-va despre starea de sanatate a copilului si despre cum poate fi tratata. Discutati despre optiunile de tratament cu medicul pediatru sau cu alt specialist, pentru a decide ce ingrijire doriti pentru copilul dumneavoastra. Informatiile de mai sus au doar scop informativ. Nu constituie un sfat medical pentru afectiuni sau tratamente individuale. Discutati cu medicul dumneavoastra, asistenta sau farmacistul inainte de a urma orice regim medical, pentru a vedea daca este sigur si eficient pentru micutul dumneavoastra.

 

Surse:

https://www.drugs.com/cg/nebulizer-use-for-children.html?fbclid=IwAR1CiFUtWvdXDoPuq-GDWEKCrTUj5ogDLs0WommD_hM0BCHpvAsdPY-MsAU

https://www.cchwyo.org/news/2022/august/how-to-use-a-nebulizer-for-a-baby/

Farmacistul Catena va recomanda: