Nevralgie de trigemen (nevralgie faciala trigeminala) – cauze si factori de risc

Nevralgie de trigemen (nevralgie faciala trigeminala) – cauze si factori de risc Nevralgie de trigemen (nevralgie faciala trigeminala) – cauze si factori de risc

Ultima actualizare: 8 noiembrie 2023

Persoanele diagnosticate cu nevralgie de trigemen se confrunta cu una dintre cele mai dureroase afectiuni neurologice, cu dureri adesea descrise ca „fulgeratoare” si „senzatie de injunghiere” la nivelul fetei. Astfel de paroxisme dureroase de scurta durata apar de mai multe ori de-a lungul unei zile, ducand la compromiterea calitatii vietii pacientului. Conform datelor epidemiologice, afectiunea este aproape intotdeauna unilaterala, si poate implica unul sau toate cele trei ramuri ale nervului trigemen (cel de-al V-lea nerv cranian). Diagnosticul de nevralgie de trigemen se mai numeste si tic douloureux, denumire data ca urmare a spasmelor faciale care pot insoti durerea.


Ce este nevralgia de trigemen?

Nervul trigemen este cel de-al cincilea nerv cranian. Este raspunzator de sensibilitatea fetei si, de asemenea, de inervatia senzoriala si motorie a muschilor masticatori. Are trei ramuri:

  • ramul oftalmic: inerveaza ochiul, pleoapa superioara si fruntea;
  • ramul maxilar: inerveaza pleoapa inferioara, obrajii, narile, buza si gingia superioara;
  • ramul mandibular: inerveaza buza si gingia inferioara, maxilarul, muschii masticatori.

O persoana dezvolta simptome de nevralgie de trigemen in momentul in care apare compresia radacinii acestuia. In 80-90% din cazurile diagnosticate de nevralgie de trigemen, se observa o compresie aparuta din cauza unei artere sau vene adiacente. Principalul vas de sange care poate sa duca la compresia radacinii trigemenului este artera cerebeloasa superioara. Alte vase de sange care pot duce la nevralgie de trigemen sunt artera cerebeloasa anterioara inferioara, vena petrozala, artera vertebrala. Termenul de „nevralgie” defineste afectarea nervului, cu manifestari care, in mod obisnuit, includ durere. Afectiunea poate aparea si in asociere cu alte conditii medicale.

 

Recomandarea farmacistilor Catena este Neuroalfa, produs cu o compozitie complexa, care contribuie la protectia celulelor impotriva stresului oxidativ si care sustine sistemul nervos periferic si functiile cerebrale.

Nevralgie de trigemen – cauze si factori de risc

Majoritatea cazurilor de nevralgie de trigemen apar in urma compresiei nervului trigemen. Mai mult decat atat, se crede ca durerea apare ca urmare a demielinizarii nervului in jurul locului in care are loc compresia patologica. Nu se cunosc mecanismele prin care demielinizarea duce la simptomele asociate cu nevralgie de trigemen. Se crede ca durerea s-ar dezvolta din cauza unui impuls localizat anormal, creat de leziunea demielinizata, determinand astfel transmiterea unei dureri obscure. Acest lucru ar putea justifica precipitarea durerii asociate cu nevralgie de trigemen, adesea descrise drept „socuri electrice”, in zona in care se declanseaza (brusc sau prin atingere).

Exista mai multe tipuri de nevralgie de trigemen, clasificate dupa cum urmeaza:

  • forma clasica de nevralgie de trigemen: asociata compresiei vasculare;
  • forma secundara de nevralgie de trigemen: apare ca urmare a tumorilor care se pot dezvolta de-a lungul nervului trigemen sau a unor boli subiacente (scleroza multipla, chisturi, dar si malformatii artero-venoase, anevrisme, leziuni traumatice);
  • forma idiopatica de nevralgie de trigemen: cauzele sunt necunoscute si nu se asociaza, in esenta, niciunui proces patologic din cele descrise mai sus.

Diagnosticul de nevralgie de trigemen pus unei persoane tinere ar trebui sa ridice o suspiciune evidenta de scleroza multipla. Prevalenta nevralgiei de trigemen este cuprinsa intre 1 si 6,5% la persoanele care sufera de scleroza multipla. De asemenea, se raporteaza ca persoanele cu hipertensiune au o incidenta usor mai mare a diagnosticului de nevralgie de trigemen, comparativ cu populatia sanatoasa. Hipertensiunea creste riscul de nevralgie de trigemen cauzata de compresia unui vas de sange.

Principalii factori asociati cu riscul ca o persoana sa dezvolte nevralgie de trigemen sunt:

  • sexul feminin (sex ratio 1:1,5-1,7);
  • inaintarea in varsta (cele mai multe cazuri de nevralgie de trigemen apar dupa varsta de 50 de ani);
  • istoricul familial pozitiv de afectiuni care se pot mosteni, crescand predispozitia de boala;
  • diagnosticul subiacent de hipertensiune arteriala.

Nevralgie de trigemen – simptome, manifestari

In practica clinica, cazurile de nevralgie de trigemen se clasifica, pe baza simptomelor, in doua tipuri specifice:

  • nevralgie de trigemen de tip 1: se prezinta doar cu durere paroxistica (pur paroxistica);
  • nevralgie de trigemen de tip 2: durere continua, constanta, intre episoadele de durere brusca si fulgeratoare.

Uneori, in asociere cu durerea descrisa drept „soc electric”, „fulgeratoare”, „injunghiere”, mai pot aparea si spasmele musculare faciale. Majoritatea pacientilor descriu durerea din nevralgie de trigemen ca fiind asemanatoare unui soc electric, durand pana la cateva secunde. De obicei, durerea este unilaterala, foarte rar bilaterala. Rar apare in timpul somnului. Diviziunile nervului sunt de obicei implicate in distributia durerii. Cand este implicat ramul oftalmic, spre exemplu, ar putea aparea si simptome autonome usoare, cum ar fi lacrimare, rinoree si inrosirea ochilor. De obicei, durerea apare in regiunea nasului, in jurul gurii, declansata prin atingere usoara.

De asemenea, o persoana cu nevralgie de trigemen mai poate acuza durere care apare:

  • in momentul periajului dintilor sau spalarii fetei;
  • in momentul barbieritului;
  • cand fumeaza;
  • cand vorbeste sau face grimase ale fetei;
  • prin expunerea brusca la aerul rece.

De obicei, persoanele evita sa atinga zonele fetei despre care au certitudinea ca provoaca acest tip violent de durere si, de asemenea, au tendinta de a evita activitatile care duc la aparitia lor.

Nevralgie de trigemen – protocol de diagnostic

In mod obisnuit, diagnosticul este pus pe baza simptomatologiei acuzate. Pentru a se identifica si certifica tipul de nevralgie, se recomanda efectuarea studiilor de neuroimagistica, imagistica prin RMN fiind deosebit de sensibila si eficienta. Exista anumite criterii pe care specialistul ar trebui sa le aiba in vedere in protocolul de diagnostic. Acestea includ:

  • paroxisme recurente de durere faciala unilaterala, pe traiectul ramurilor nervului trigemen;
  • durerea dureaza intre o secunda si aproximativ doua minute, are intensitate severa, frecvent fiind descrisa drept durere fulgeratoare, soc electric sau senzatie de injunghiere;
  • stimulii inofensivi precipita durerea in zona afectata;
  • niciun alt diagnostic alternativ nu ar justifica mai bine simptomele asociate;
  • durerea din nevralgie de trigemen apare in special in timpul zilei, rar in timpul somnului.

Tratament nevralgie de trigemen

Optiunile de tratament pentru nevralgie de trigemen trebuie individualizate in functie de o gama variata de factori, cum ar fi varsta, starea generala de sanatate, severitatea bolii si cauza de baza. Acestea pot include:

Farmacoterapie

  • Cel mai utilizat medicament este un antiepileptic, carbamezepina.
  • Oxcarbazepina este utilizata la pacientii care nu raspund la carbamezepina.
  • Baclofenul este un miorelaxant utilizat deseori in tratament.
  • Alte medicamente sunt lamotrigina, fenitoina, gabapentina, clonazepamul, acidul valproic.

Injectarea de toxina botulinica

Recomandata in cazul pacientilor refractari la farmacoterapie sau care nu pot tolera eventualele efecte secundare asociate acesteia.

Terapia chirurgicala

  • Decompresie microvasculara
  • Radiochirurgia
  • Neurectomia periferica si blocajul nervos
  • Rizotomia si tractotomia

Nevralgie de trigemen – posibile complicatii

In lipsa tratamentului, nevralgia de trigemen poate duce la complicatii cum ar fi:

  • parestezii permanente pe partea afectata a fetei (in special amorteala si furnicaturi);
  • slabiciune la nivelul maxilarului, ceea ce face ca masticatia si vorbirea sa fie afectate;
  • slabiciune corneeana si defecte de vedere;
  • durerea poate fi indeajuns de severa si debilitanta, incat sa compromita calitatea vietii pacientului si, in timp, sa duca la depresie si anxietate.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554486/

https://www.ninds.nih.gov/health-information/disorders/trigeminal-neuralgia

https://www.aans.org/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Trigeminal-Neuralgia

https://www.nhs.uk/conditions/trigeminal-neuralgia/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/trigeminal-neuralgia/symptoms-causes/syc-20353344

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Benesio Neuroalfa x 20 cps. moi

    Benesio Neuroalfa X 20 capsule moi

      Neuroalfa are o compozitie complexa, care ajuta la imbunatatirea memoriei, sustine sistemul nervos periferic si functiile cerebrale. Totodata, tinteste specific stresul oxidativ, actionand atat…