Organismul dupa nastere: schimbari si recuperare

Organismul dupa nastere: schimbari si recuperare Organismul dupa nastere: schimbari si recuperare

Ultima actualizare: 22 februarie 2024

Schimbarile care au aparut la nivelul organismului in timpul sarcinii nu vor inceta imediat dupa nastere. De fapt, dupa nastere, organismul va trece printr-o serie de alte schimbari de care orice proaspata mamica trebuie sa fie constienta. In timp ce foarte multe viitoare mamici citesc mult despre ingrijirea din timpul sarcinii si a bebelusului, foarte putine se mai preocupa de schimbarile de la nivelul organismului dupa nastere. Cunoasterea schimbarilor pe care le veti avea dupa nastere va vor ajuta sa va recuperati mai usor si intr-un mod corect. Asadar, cititi acest articol in continuare pentru a intelege care sunt acele schimbari si care sunt sfaturile specialistilor pentru o recuperare mai usoara.


Schimbari ale organismului dupa nastere

Dupa nastere, mamicile experimenteaza diverse schimbari de care este important sa fie constiente. In timp ce unele sunt evidente, cum ar fi cresterea volumului sanilor si schimbarea formei lor, altele sunt mai putin evidente cum ar fi cele legate de muschii abdominali sau de la nivelul vaginului si perineului.

Schimbari ale sanilor dupa nastere

Imediat dupa nastere, nivelurile de estrogen si progesteron vor scadea in timp ce nivelul de prolactica, hormonul care ii “spune” organismului sa produca lapte, creste. Aceste schimbari vor conduce la cresterea fluxului sanguin din sani si la productia de lapte, motiv pentru care sanii se vor mari. Punctul culminant este in primele 2-3 zile dupa nastere, atunci cand sanii sunt foarte incarcati, iar bebelusul inca nu s-a ajustat la o rutina de alaptare pentru a ajuta eliberarea lor.

Schimbari ale muschilor abdominali dupa nastere

Dupa ce ati nascut, muschii abdominali isi vor pierde din elasticitate. Multe femei se confrunta cu un anumit nivel de diastaza abdominala ca urmare a greutatii mai mari a bebelusului si a uterului largit.

Aceasta diastaza se poate inchide de la sine dupa primele 8 saptamani. Dar, exista posibilitatea ca aceasta sa nu se inchida, iar abdomenul sa ramana destul de proeminent, ca si cum ati fi insarcinata. Multe femei raman dupa nastere cu un abdomen mai moale, dar care se poate tonifia mai rapid sau mai greu in functie de factorii genetici si de activitatea fizica pe care o aveti dupa ce ati nascut.

Farmacistii Catena recomanda RILASTIL STRETCH MARKS Crema prevenire si contracarare vergeturi X 200ml. Crema antivergeturi emolienta, hidratanta si elasticizanta, cu Aminoacizi esentiali, Complex de vitamine si Ulei din tarate de orez. Rilastil Stretch Marks este o linie completa care previne si reduce semnele atrofice (vergeturi) cauzate de pierderile de colagen si elastina in adolescenta, sarcina si/sau cauzate de schimbarile bruste de greutate.

Schimbari la nivelul membrelor inferioare dupa nastere

In majoritatea cazurilor, perioada sarcinii este caracterizata de acumulare de kilograme si de aparitia varicelor. Desi este posibil ca acestea sa fie mai putin intense dupa nastere, acestea vor ramane prezente.

Schimbari la nivelul pielii dupa nastere

Schimbarile hormonale de dupa nastere, cauzate de stresul ingrijirii bebelusului si lipsa somnului pentru tanara mamica, va pot afecta pielea. Anumite femei care in sarcina aveau tenul perfect curat, pot experimenta acnee. Pe de alta parte, exista si posibilitatea ca cele care aveau acnee in sarcina sa observe o imbunatatire a aspectului tenului lor dupa nastere. De asemenea, dupa nastere, puteti observa aparitia unor pete pe ten. Acestea pot incepe sa dispara in cateva luni de la nastere.

Sfaturi pentru recuperare dupa nastere

Dupa nastere, marimea hainelor sau forma sanilor va pot duce intr-o zona de nesiguranta si lipsa de incredere in sine. In primul rand, este important sa intelegeti ca astfel de schimbari sunt normale, iar corpul isi va reveni dupa nastere, intr-un ritm natural. De asemenea, pentru a va putea recupera mai usor dupa nastere, puteti urma sfaturile din urmatoarele paragrafe si sa acceptati ajutorul din jur pentru ingrijirea bebelusului pentru a va putea preocupa si de propria persoana.

Sfat pentru recuperare dupa nastere - alaptatul arde calorii

Pe langa efectele benefice pe care le are asupra imunitatii bebelusului, alaptatul are foarte multe beneficii si pentru mama. In primul rand, alaptatul este una dintre masurile de prevenire a cancerului de san sau de col. Pe de alta parte, aceasta activitate necesita energie si implicit arde calorii. Tocmai de aceea, specialistii recomanda proaspetelor mamici sa consume extra 300 de calorii dintr-un fruct sau iaurt pentru a compensa cu efortul depus de organism prin alaptat. Chiar si cu acest consum extra de calorii, corpul va continua sa piarda in greutate atata timp cat aveti o dieta sanatoasa si nu exagerati cu consumul de calorii.

Faceti exercitii fizice care intaresc abdomenul

Rutina de activitati fizice dupa nastere este recomandat sa includa exercitii cardio, dar si altele care sa va intareasca musculatura abdomenului. In acest mod, puteti diminua diastaza abdominala si va veti reveni mai rapid in forma. In plus, prin combinarea exercitiilor fizice cu o dieta echilibrata, veti putea sa scapati mai usor de kilogramele in plus si sa va apropiati tot mai mult de silueta pe care o aveati inainte de sarcina.

Continuati sa luati vitamine

Chiar daca perioada sarcinii a trecut, este recomandat sa nu renuntati la vitaminele recomandate de medic pentru perioada prenatala. Corpul are nevoie de vitamine si minerale chiar si dupa nastere, pentru a-si reveni, dar si pentru productia de lapte. Suplimentele de fier sau vitamina C sunt recomandate dupa nastere. Discutati cu medicul pentru a va recomanda vitaminele si mineralele de care aveti nevoie dupa nastere.

Acceptarea noii vieti pe care o aveti reprezinta cheia pentru o recuperare usoara si rapida dupa nastere. Este important sa intelegeti ca toate schimbarile prin care treceti sunt normale si ca cel mai important aspect este faptul ca ati data viata unui bebelus sanatos. Pe de alta parte, chiar daca bebelusul este prioritar, nu uitati de nevoile proprii si sa va acordati atentie. Asadar, urmand sfaturile din acest articol, veti ajuta corpul sa se recupereze mai usor si sa va reveniti la forma de dinainte de nastere.

Surse:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/what-really-helps-you-bounce-back-after-pregnancy

https://mcpress.mayoclinic.org/women-health/how-will-my-body-change-after-pregnancy/#:~:text=You%20might%20get%20stretch%20marks,may%20make%20anal%20sex%20painful.

https://www.marchofdimes.org/find-support/topics/postpartum/your-body-after-baby-first-6-weeks

https://www.parents.com/pregnancy/my-body/postpartum/your-postpartum-body-what-to-expect-and-what-to-do/

 

Farmacistul Catena va recomanda: