Papiloamele si cancerul de piele: legaturi si precautii

Papiloamele si cancerul de piele: legaturi si precautii Papiloamele si cancerul de piele: legaturi si precautii

Ultima actualizare: 23 aprilie 2024

Papiloame-cancer-piele

In mod normal, aparitia unei formatiuni anormale la nivelul pielii ar trebui sa reprezinte un motiv al consultului dermatologic, deoarece ar putea indica o afectiune cutanata. Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, leziunile, care se pot prezenta sub forma de pete, papiloame, negi, cruste, excrescente, vor fi benigne, adica necancerigene. Ingrijoratoare si cu risc este situatia in care o alunita de pe piele isi schimba forma, aspectul si creste in dimensiuni, intrucat in cele mai multe dintre cazuri este un semn relevant al transformarii precanceroase. Din acest motiv, persoanele care au multe alunite ar trebui sa mearga periodic la un dermatolog pentru verificarea alunitelor.

Din aceasta perspectiva, prezenta de papiloame nu este, in general, asociata riscului de cancer. Cancerul de piele este in stransa asociere cu expunerea la radiatii ultraviolete, ce pot produce o serie de mutatii la nivelul celulelor din straturile pielii. Ulterior, mutatiile vor duce la proliferare excesiva, modificare maligna si aparitia tumorii. Excrescentele care apar la nivelul pielii, denumite papiloame cutanate sau acrocordoane (polipi fibroepiteliali), sunt benigne, deci nu prezinta risc de cancer. Totusi, exista si studii care ar sustine ca exista o legatura intre riscul de cancer de piele si prezenta de papiloame cutanate, dar aceste studii sunt relativ incomplete si restranse.


Ce sunt papiloamele?

Papiloamele sunt excrescente aparute la nivelul pielii, de obicei in zonele cu pliuri extinse (cum ar fi la nivel axilar, submamar), cauzate in special de infectia cu anumite tipuri de HPV. In mod obisnuit, infectia cu tulpinile cu risc scazut este cea care duce la aparitia de papiloame. Intrucat o astfel de infectie poate duce si la aparitia de papiloame la nivelul mucoaselor, pentru a se face diferenta intre papiloamele aparute la nivelul pielii si cele aparute la nivelul mucoaselor, teoretic se folosesc doi termeni diferiti: papiloame mucoase si acrocordoane. Papiloamele pot sa apara oriunde pe suprafata corpului si mucoaselor, observandu-se astfel de excrescente pe:

  • piele (veruci vulgare si papiloame cutanate, acrocordoane);
  • buze si cavitatea bucala (faringe, laringe, esofag);
  • pleoape;
  • la nivelul colului uterin;
  • la nivelul zonei genitale, afectand mucoasa si tegumentele perigenitale (veruci genitale sau condiloame anogenitale).

La persoanele cu sistem imunitar sanatos si integru, cele mai multe dintre aceste papiloame vor fi autolimitate, desi exista o relativa tendinta de recidiva. Excrescentele apar cand virusul se localizeaza la nivelul pielii, patrunde in celule si se replica. Odata cu replicarea, celulele vor creste in dimensiuni, spre exterior si nu spre interior, virusul infectand in special celulele bazale epiteliale din stratul superficial al pielii. Papiloamele se ataseaza de piele printr-un pedicul scurt si, de obicei, atarna de suprafata acesteia, spre deosebire de negi care sunt mai bine ancorati de suprafata epidermei.

Ce cauze au papiloamele?

Cele mai multe papiloame sunt cauzate de infectia cu papilomavirusul uman. Exista peste 200 de subtipuri virale, incadrate in tulpini cu risc scazut si tulpini cu risc crescut, in functie de cat de probabil este ca infectia sa duca la aparitia unui anumit tip de cancer. De obicei, subtipurile cu risc scazut 6, 7 si 11 duc la aparitia de papiloame, dar nu provoaca leziuni precanceroase. In foarte putine cazuri, s-a observat progresia lor spre cancer. S-a descoperit ca infectia cu HPV poate provoca papiloame oriunde in corp unde exista epiteliu scuamos stratificat, cum ar fi epiderma, conjunctiva, orofaringele, laringele, traheea superioara, dar si tractul anogenital.

Diferitele papiloame se pot dezvolta din piele sau din mucoasele anumitor organe, in special in functie de tipul de papilomavirus implicat si de afinitatea sa fata de anumite zone. Spre exemplu:

  • infectia cu tulpinile 6, 11, 16, 33 si 45 duce la aparitia de papiloame conjunctivale;
  • infectia cu tulpinile 2, 3, 6, 11, 16, 18, 30, 31 si 32 va duce la aparitia de papiloame genitale (negi sau condiloame genitale);
  • infectia cu tulpinile 1, 2, 3, 4 si 26, 27, 28, 29 este responsabila de cele mai multe cazuri in care se dezvolta papiloamele cutanate.

Cu toate acestea, cele mai multe papiloame de la nivelul pielii sunt cauzate de infectiile virale cu tulpini de risc scazut, in special 6, 7 si 11. O alta cauza a aparitiei de papiloame pe piele pare sa fie expunerea la radiatii UV (naturale sau artificiale), fumatul, precum si inaintarea in varsta. In astfel de cazuri, deoarece excrescentele nu au cauza infectioasa, se foloseste o alta denumire, si anume cea de „acrocordoane”.

RILASTIL SUN SYSTEM Fluid 100 este o crema de protectie solara cu o textura fluida, care contine complexul PRO-DNA, un antioxidant puternic care calmeaza pielea si are efect antirid, luptand impotriva imbatranirii premature a tenului. Crema de protectie solara RILASTIL SUN SYSTEM - MD 100+ este formulata cu ingrediente calmante si emoliente care mentin functia de bariera a pielii si o protejeaza de actiunea radicalilor liberi. 

Exista o legatura intre aparitia de papiloame si cancerul de piele?

Rolul papilomavirusului uman drept agent etiologic pentru cancerul de piele este controversat. Cu toate acestea, cele mai multe papiloame sunt considerate benigne, fara risc de a evolua spre cancer de piele. Cu toate acestea, s-a observat ca la persoanele cu sistem imunitar compromis, cum ar fi cele cu diabet, infectie cu HIV, tratament cronic cu corticosteroizi, exista un oarecare risc ca aceste papiloame sa sufere malignizare. De asemenea, este mult mai probabil ca la aceste persoane sa apara mai multe papiloame, acestea sa se extinda, iar incarcatura virala sa fie mai mare. Concluzia generala este ca prezenta papiloamelor nu se asociaza cu cancerul.

Pe de alta parte, infectia cu subtipurile HPV care duc la aparitia papiloamelor poate actiona ca un „co-cancerigen” cu alti factori. In cazul cancerului de piele, expunerea la UV este principalul factor de risc. Studiile au aratat ca materialul genetic al HPV-ului este mai raspandit in zonele de piele expuse la soare, ceea ce sugereaza o legatura intre cei doi factori. Lumina UV poate avea chiar un efect imunosupresiv asupra pielii, ceea ce permite tulpinilor virale care duc la papiloame sa evite, tranzitoriu, sistemul imunitar. In cele din urma, s-a concluzionat ca HPV poate fi observat rar in cancerul de piele, nu este implicat in patogeneza, ci doar un marker al imunosupresiei.

Cum sa tineti papiloamele la distanta? Sfaturi pentru preventie

Pentru a reduce riscul de a dezvolta astfel de excrescente, se recomanda urmatoarele:

  • asigurarea unei igiene corporale adecvate;
  • mentinerea unei greutati normale, obezitatea crescand riscul de aparitie a papiloamelor;
  • protejarea pielii de expunerea excesiva la soare, prin purtarea articolelor vestimentare care acopera pielea si aplicarea cremelor cu factor de protectie solara;
  • evitarea contactului fizic si sexual (inclusiv a sexului oral) cu persoane care prezinta simptomele specifice infectiei cu HPV, inclusiv veruci genitale;
  • evitarea fumatului si limitarea consumului de alcool, fiind cunoscut faptul ca fumatul poate creste riscul de a dezvolta papiloame si, in egala masura, ca acestea sa recidiveze odata ce au fost indepartate;
  • vaccinarea anti-HPV reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de a preveni infectiile cu tulpinile de HPV.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3959664/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560737/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7930420/

https://academic.oup.com/jncimono/article/2003/31/52/951061

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5453924/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448169/

 

Farmacistul Catena va recomanda: