Papiloame – cauze si metode de tratament

Papiloame – cauze si metode de tratament Papiloame – cauze si metode de tratament

Ultima actualizare: 2 decembrie 2022

papiloame

Papiloamele sunt excrescente (cresteri tisulare) necanceroase, ce pot aparea pe anumite zone ale corpului, precum piele (cutanate), buze, limba, faringe, laringe, esofag, tract genital. Din fericire, nu pun viata in pericol. Cele mai multe papiloame sunt cauzate de virusul papiloma uman (HPV – Human Papilloma Virus) si sunt contagioase. Papilomul cutanat, care se mai numeste si acrocordon, are dimensiuni cuprinse intre 2 si 5 mm, nefiind dureros. Este insa inestetic si poate crea disconfort, un aspect foarte important fiind si faptul ca nu trebuie traumatizat. Formele papiloamelor pot semana uneori cu cele ale negilor si verucilor, dar un diagnostic de papilom benign nu trebuie sa va ingrijoreze. Cu toate acestea, ca orice problema de sanatate, papiloamele cutanate trebuie tinute sub observatie. In ce priveste papiloamele ce apar la nivelul pielii si despre care se stie ca sunt cauzate de HPV, scarpinatul sau alte gesturi ce le pot traumatiza risca sa provoace infectii.


Ce este papilomul?

Un papilom este un tesut benign, ceea ce inseamna ca nu este agresiv si nu se raspandeste catre alte zone. Papiloamele cutanate au, de obicei, culoarea pielii sau maro deschis, si nu prezinta risc de malignizare (cancer). Diagnosticul de papilom benign nu trebuie sa prezinte ingrijorare, dar este nevoie de monitorizare din partea specialistului. Daca vorbim in general, majoritatea este cauzata de virusul HPV. Exista peste 170 de subtipuri ale acestui virus, foarte putine cauzand leziuni canceroase.

De obicei, papiloamele nu produc niciun simptom, insa uneori poate aparea o iritatie. Cu toate acestea, papiloamele pot cauza disconfort ca urmare a aspectului. Papiloamele ductului mamar, de exemplu, pot cauza scurgeri apoase sau chiar sangerari la nivelul mameloanelor. Un papilom care se formeaza in interiorul nasului sau sinusurilor poate produce mai multe probleme, afectand chiar si zona ochilor.

Cand un papilom sau un astfel de grup apare la nivelul laringelui, acesta poate obstructiona respiratia, cauzand o afectiune rara, cunoscuta sub numele de papilomatoza respiratorie recurenta, ce apare mai ales la copii. Simptomele includ raguseala, plans inabusit, obstructionarea cailor respiratorii, in cazuri severe.

Farmacistii Catena recomanda Wortie spray impotriva negilor, ce tinteste doar veruca vulgara sau plantara, fara a afecta pielea din jurul zonei tratate. Agentul de racire se aplica prin intermediul unui varf metalic, produsul fiind astfel mai eficient si foarte usor de folosit.

Care sunt cauzele papiloamelor?

Papiloamele sunt cauzate de un virus din familia HPV si se pot transmite prin contact direct, transmiterea fiind influentata si de o serie de factori. Insa exista si papiloame, precum cel inversat al tractului urinar, pe care cercetarile le-au asociat cu fumatul.

Papiloamele apar la nivelul pielii sau mucoaselor, in functie de tipul papilomavirusului uman implicat. De exemplu, cel conjunctival este cauzat de infectia cu HPV tip 6, 11, 16, 33 sau 45, fiind oarecum diferit de verucile genitale cauzate de tipurile 2, 3, 6, 11, 16, 18 si 30-32 si de papiloamele cutanate (tipurile 1-4 si 26-29).

Verolit Forte este recomandarea farmacistilor Catena impotriva negilor. Contine acid citric si acid malic in solutie apoasa. Se aplica direct pe suprafata negilor de doua ori pe zi, fara a atinge si alte zone ale pielii. Dupa uscarea produsului, se va forma o pelicula groasa, ce va actiona eficient.

Infectia apare in celulele bazale ale tesutului epitelial si abia atunci cand acestea incep sa se dezvolte si sa se deplaseze catre exterior, prin straturile pielii, virusul se va replica, iar leziunile vor deveni infectioase.

In mod normal, virusul infecteaza epiderma in zonele din apropierea locului prin care patrunde, dar se poate petrece o autoinoculare (infectie secundara), virusul putand infecta si zone mai indepartate. Acest fenomen este cunoscut sub numele de fenomenul Koebner. S-a observat ca sistemul imunitar are un rol important in controlul raspandirii virusului – papiloamele tind sa se reactiveze si sunt mai extinse la pacientii imunocompromisi.

Care sunt factorii de risc in cazul papiloamelor?

  • Relatiile sexuale neprotejate.
  • Fumatul.
  • Sistemul imunitar slabit.
  • Infectiile cu Chlamydia.
  • Utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale.
  • Frecventarea unor locuri precum piscinele si salile de sport, unde nivelul umiditatii este crescut.
  • Varsta inaintata.
  • Transpiratia excesiva/pielea uscata in cazul papiloamelor cutanate.

Care sunt modalitatile de eliminare a unui papilom?

Uneori, papiloamele cutanate nu necesita tratament. Acestea se pare ca nu isi maresc dimensiunile in timp, iar potentialul de transformare maligna este scazut la persoanele cu sistem imunitar puternic. Daca insa se indica tratament, acesta variaza in functie de tip, dimensiune si localizare.

Pentru papiloamele de la nivelul pielii se recomanda cauterizarea, ce implica arderea tesutului si indepartarea prin chiuretaj, sau excizia, adica indepartarea chirurgicala. De asemenea, se poate recurge la interventia cu ajutorul laserului, procedura ce distruge papilomul cu ajutorul luminii laserului sau la aplicarea azotului lichid, respectiv prin injectarea in papilom. Se pot aplica topic si substante medicamentoase.

Indepartarea chirurgicala se aplica in cazul papiloamelor creierului, canalelor mamare si tractului respirator. Papiloamele tind sa reapara in jurul zonei primare a infectiei si uneori poate fi nevoie de o noua interventie.

Se recomanda intotdeauna control de specialitate. Desi, cum spuneam, nu pun viata in pericol, specialistii sunt cei mai in masura sa indrume pacientii catre tratamente personalizate.

Farmacistul Catena va recomanda:

Wortie spray impotriva negilor x 50 ml Vitalia K

Wortie spray impotriva negilor x 50 ml Vitalia K

Spray Contra Negilor Worte Vitalia Pharma, 50 ml:…