Periuta interdentara, pas esential in igiena orala. Cum se foloseste

Periuta interdentara, pas esential in igiena orala. Cum se foloseste Periuta interdentara, pas esential in igiena orala. Cum se foloseste

Ultima actualizare: 26 martie 2020

Periuța interdentară face diferența între un periaj normal și un periaj corect și eficient. Rolul periuței interdentare este acela de a completa periajul zilnic, fiind un pas esențial în igiena orală căruia, din păcate, nu mulți îi oferă atenția și importanța cuvenite.

Cuprins:

Ce este periuța interdentară

Ce rol are periuța interdentară

Periuța interdentară versus ața dentară

Cum se folosește o periuță interdentară

Cum se alege periuța interdentară potrivită

Igiena orală zilnică – pașii de urmat

Ce este periuța interdentară

Periuța interdentară nu este un înlocuitor al periuței de dinți normale, clasice, ci este un ajutor al acesteia în completarea ritualului de igienă orală. Periuța interdentară este mai mică decât o periuță de dinți normală și este de diferite forme și mărimi, cu peri mai moi sau mai tari în funcție de nevoile fiecărei persoane în parte. Totodată, periuțele dentare au capul periuței înclinat sau se permite înclinarea acestuia astfel încât să ajungă și în locurile greu accesibile.

Ce rol are periuța interdentară

Periuța interdentară are rolul de a curăța spațiile dintre dinți, acolo unde periuța normală nu poate ajunge și nici ața dentară nu este suficientă. Periuța dentară ajută la menținerea sănătății dinților, dar și a gingiilor, având rol eficient în prevenirea inflamațiilor gingivale, dar și a bolilor parodontale. În plus, poate fi folosită cu succes de persoanele care au aparat dentar, implant, coroană sau proteză fixă, pentru a le curăța.

Periuța interdentară versus ața dentară

Periuța interdentară nu exclude folosirea aței dentare pentru că fiecare este destinată unei alte întrebuințări. Spațiile dintre dinți nu sunt egale și nici perfect drepte, iar acest aspect face ca ața dentară să fie eficientă doar în cazurile în care este nevoie de îndepărtarea unor resturi alimentare mici, în timp ce periuța interdentară este necesară atunci când spațiile dintre dinți sunt mari sau sunt concave.

Cum se folosește o periuță interdentară

Periuța interdentară se folosește asemenea unei scobitori. Nu trebuie forțată niciodată periuța între dinți pentru că se poate răni gingia. Se trage încet înainte și înapoi cât să se îndepărteze resturile alimentare și placa bacteriană și apoi se clătește. Nu este recomandat să forțăm spațiul dintre dinți cu periuța, motiv pentru care aceasta trebuie aleasă în funcție de distanța dintre dinți.

Cum se alege periuța interdentară potrivită

Periuțele interdentare sunt de mai multe dimensiuni și întotdeauna trebuie aleasă cea care corespunde cu spațiul dintre dinți care necesită curățare. Este posibil ca în funcție de necesități, să fie nevoie de folosirea mai multor tipuri de periuțe în timpul aceluiași periaj. De asemenea, se pot alege periuțe interdentare drepte, dacă trebuie să cureți dinții frontali, și periuțe dentare curbate, dacă trebuie să cureți dinții laterali. Pentru a descoperi modelul care vi se potrivește, vă recomandăm să alegeți din gama de periuțe dentare disponibilă aici!

Igiena orală zilnică – pașii de urmat

Ritualul zilnic de îngrijire a danturii presupune câțiva pași esențiali de urmat, astfel:

Periajul. Periajul se face de două ori pe zi, atât dimineața, cât și seara, înainte de culcare. Este important ca periajul să dureze minim 2 minute, cu mișcări de sus în jos, dinspre gingie către vârful dinților, pentru zona frontală, iar ocluzal, cu mișcări circulare.

Periuța de dinți. Periuța de dinți trebuie aleasă în funcție de duritatea perilor și necesitățile personale. Persoanele care au dantura sensibilă și prezintă inflamații gingivale trebuie să aleagă întotdeauna o periuță cu peri moi. De asemenea, periuța de dinți trebuie schimbată o dată la jumătate de an.

Periuța interdentară. Următorul pas după periajul clasic îl reprezintă folosirea periuței interdentare pentru curățarea locurilor greu accesibile.

Ața dentară. Pe același loc se clasează și ața dentară, aceasta având scopul de a curăța spațiile interdentare înguste, acolo unde nici periuța clasică și nici periuța interdentară nu reușește.

Apa de gură. Apa de gură este esențială în ritualul de igienă orală, rolul acesteia fiind de a îndepărta resturile alimentare și bacteriile care rămân după periaj. Totodată, împrospătează respirația și previne apariția plăcii dentare.

Dușul bucal. Dușul bucal devine obligatoriu în cazul persoanelor care au implanturi dentare, coroane, punți sau aparate ortodontice pentru că jetul puternic înlătură resturile care pot rămâne sub acestea. De asemenea, stimulează circulaţia sangvină în mucoasa gingivală și susține sănătatea gingiilor, fiind foarte util și tratamentul gingivitei.

De asemenea, pe lângă ritualul zilnic de igienă orală este esențial un control de rutină la medicul stomatolog, o dată la jumătate de an, pentru a preveni apariția cariilor și pentru a face un detartraj profesional.

Farmacistul Catena va recomanda:

Foramen periuta interdentara

Foramen periuta interdentara

Periuta interdentara extrafina Foramen pastreaza dintii…

Foramen periuta interdentara cu varf conic-434

Foramen periuta interdentara cu varf conic-434

Periuta de dinti interdentara cu varf conic de la…

Foramen periuta interdentara Dreapta Extrafina

Foramen periuta interdentara Dreapta Extrafina

Periuta interdentara dreapta extrafina Foramen este…

 Foramen Pharma periuta interdentara Dreapta Micro 0.6 mm

Foramen Pharma periuta interdentara Dreapta Micro 0.6 mm

Foramen Pharma periuta interdentara Dreapta Micro…