Pilula contraceptiva pentru barbati, primele rezultate promitatoare

Pilula contraceptiva pentru barbati, primele rezultate promitatoare Pilula contraceptiva pentru barbati, primele rezultate promitatoare

Ultima actualizare: 17 februarie 2023

Pilula contraceptiva pentru barbati este tot mai aproape de a deveni realitate. Testele efectuate asupra unui nou medicament experimental contraceptiv creat pentru barbati au demonstrat ca acesta isi face efectul in doar 30 de minute de la administrare.

Potrivit celui mai recent studiu de laborator efectuat pe soareci, pilula contraceptiva creata pentru barbati reuseste sa tina blocati spermatozoizii cel putin cateva ore – suficient timp pentru a-i impiedica sa ajunga la ovul. Bineinteles, sunt planificate si necesare mai multe teste, care vor fi efectuate pe iepuri inainte de a le analiza efectele in randul barbatilor.

Cum functioneaza pilula contraceptiva pentru barbati

Spre deosebire de pilula contraceptiva pentru femei, cea creata pentru barbati nu implica niciun hormon. Oamenii de stiinta de la Weill Medical College din New York (SUA) sustin ca acesta ar reprezenta unul dintre avantajele pilulei contraceptive pentru barbati. Mai exact, nu va elimina testosteronul si nu va provoca efecte secundare legate de deficienta hormonilor masculini.

Pilula contraceptiva pentru barbati blocheaza proteina de semnalizare celulara, numita adenilciclaza solubila sau sAC, care este „esentiala pentru motilitatea si maturarea spermatozoizilor”.

In primul studiu efectuat pe soareci, publicat in revista medicala Nature Communications, o singura doza de medicament, numit TDI-11861, a imobilizat spermatozoizii inainte, in timpul si dupa imperechere. Efectul a durat aproximativ trei ore. Dupa 24 de ore, se pare ca efectul a disparut complet, spermatozoizii s-au miscat ca de obicei.

Cu toate acestea, este bine de stiut ca pilula contraceptiva pentru barbati nu ar ajuta in protejarea impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, atrag atentia specialistii. In acest caz, tot prezervative vor reprezenta metoda cea mai sigura de protectie.

Sperantele cercetatorilor

Cercetatorii urmaresc ca o singura pastila non-hormonala sa isi faca efectul in mai putin de o ora si sa dureze intre 6 si 12 ore.

Nu au fost observate efecte secundare la soareci. Asadar, cercetatorii spera sa demareze primele studii pe oameni privind pilula contraceptiva pentru barbati in aproximativ trei ani, iar produsul final sa apara, posibil, la opt ani distanta.

„Aproape jumatate din toate sarcinile sunt nedorite; astfel, optiunile existente de planificare familiala sunt inadecvate”, se arată in studiu, care subliniaza ca singurele optiuni de control pentru barbati cand vine vorba de o sarcina sunt, in prezent, doar prezervativele si vasectomia.

„Oferim dovada conceptului de strategie inovatoare de contraceptie la cerere, in care un barbat ar lua o pilula contraceptiva cu putin timp inainte de sex, doar la nevoie”, mai noteaza cercetatorii.

 

Sursa:

https://news.weill.cornell.edu/news/2023/02/on-demand-male-contraceptive-shows-promise-in-preclinical-study