Probleme specifice iernii - cum tratam crapaturile din colturile gurii

Probleme specifice iernii - cum tratam crapaturile din colturile gurii Probleme specifice iernii - cum tratam crapaturile din colturile gurii

Ultima actualizare: 28 decembrie 2016

Pe perioada sezonului rece majoritatea dintre noi ne confruntam cu buze uscate si crapate dar si cu micile fisuri care apar in coltul gurii. Acestea sunt rezultatul slabirii sistemului de aparare al organismului si provoaca disconfort la mancat si vorbit.

Afectiunea crapaturilor din colturile gurii se mai numeste si cheilita angulara. Desi trece de la sine in multe cazuri, cheilita se poate agrava, cauzand dureri epuizante si dificultati mari in folosirea gurii.

Crapaturile din coltul gurii apar cel mai adesea ca urmare a lipsei de vitamina B din organism, a lipsei hirdratarii sau ca urmare a unei infectii cu streptococ.

Aceste crapaturi sunt de fapt mici fisuri, plesnituri ale mucoasei colturilor gurii, ce dezvolta o suprainfectie.

Pe langa lipsa vitaminei B, crapaturile sunt cauzate si de igiena precara, deficienta de zinc si fier, anumite tratamente medicamentoase ce usuca pielea si nu in ultimul rand, varsta.

Primele simptome ale acestei afectiuni sunt buzele uscate si crapate, urmate de mici rani ori iritatii aparute in colturile gurii si disconfort. Pe masura ce afectiunea evolueaza, intervin crapaturile in coltul gurii si durerea.

Cum tratam crapaturile din colturile gurii

Desi cei mai multi dintre noi sunt tentati sa trateze fisurile din colturile gurii prin folosirea unui “strugurel”, trebuie sa stiti ca aceasta nu este cea mai adecvata metoda de tratament.

In cazul in care aceasta afectiune este cauzata de streptococ, este recomandata in primul rand dezinfectarea ranii cu iod si folosirea unor unguente speciale cu rolul de a hidrata buzele.

Daca afectiunea este provocata de o reactie alergica, este important sa evitati contactul cu acel alergen.

Nu in ultimul rand, pentru tratarea crapaturilor din colturile gurii este important sa corectati aportul vitaminic si mineral de care organismul are nevoie.

Pentru a preveni aparitia fisurilor pe viitor, hidratati-va corespunzator pentru a preveni uscarea buzelor.

Text: Iulia Ghergu

Farmacistul Catena va recomanda:

Neutrogena Lipcare 4.8g

Neutrogena Lipcare 4.8g

Balsamul de buze Neutrogena Lipcare este ideal pentru…

Himalaya-Balsam de buze hranitor x 4,5 g

Himalaya-Balsam de buze hranitor x 4,5 g

Balsam hranitor pentru buze cu uleiuri vegetale de…